Folosești o listă când mergi la cumpărături, când îți stabilești activitățile zilnice, când îți planifici vacanța, iar rolul acestora este de a te ajuta să devii mai organizat și mult mai relaxat, știind că ai totul notat. Folosind listele în mod constant, vei deveni o persoană mult mai organizată și vei constata că poți duce la îndeplinire orice plan pe care ți l-ai propus.
O listă de lectură este potrivită atât pentru copii cât și pentru adulți și este recomandată, în special, pentru că această listă te poate ajuta să-ți formezi un obicei de a citi zilnic, dar crearea unei astfel de liste are și alte beneficii: organizarea lecturilor, conceperea unui plan de lectură potrivit vârstei copiilor, organizarea timpului liber, creșterea numărului de cărți citite.
Pentru a realiza o listă de lectură, trebuie să stabilești în primul rând cât timp vei aloca lecturii în fiecare zi și să realizezi o listă separată cu toate titlurile pe care dorești să le citești, fie că deții cărțile respective ori intenționezi să le achiziționezi. Îți prezentăm în continuare cei mai importanți pași pe care trebuie să îi urmezi pentru a crea o listă de lectură:
- Notează cărțile pe care dorești să le citești într-o lună
Pentru a nu te simți copleșit de un număr de lecturi mult prea mare, poți opta pentru realizarea unei liste lunare de cărți de citit, în care să îți notezi titlurile pe care crezi că le poți parcurge. În funcție de preferințele tale literare, fie că dorești să dobândești o nouă aptitudine, să te îmbogățești cu noi cunoștințe într-un domeniu care te pasionează sau doar să te bucuri de lectura unor romane, este recomandat să structurezi titlurile în funcție de categoria din care acestea fac parte. Poți alege să cumperi cărți online pentru a economisi timp și pentru a putea să îți creezi un wishlist cu toate cărțile pe care intenționezi să le citești.
- Ține cont de bugetul alocat lecturii
Există anumite opere pe care ți-ai dorit întotdeauna să le citești, însă din varii motive nu ai apucat să le pui pe lista de lectură. Pentru o bună organizare a bugetului pe care dorești să îl aloci lecturii și achiziției acelor cărți aflate în wishlist de mult timp, creează această listă pe care să notezi și prețul cărților. Îți recomandăm să vizitezi și site-urile anticariatelor unde poți găsi cărțile dorite la prețuri mult mai mici, acestea aplicând reduceri cărților în mod constant, astfel că vei putea să cumperi mai multe cărți cu bugetul de care tu dispui. De asemenea, vei putea găsi și alte titluri care să corespundă preferințelor tale, astfel că îți poți îmbogăți biblioteca și lista de lectură fără o mare investiție.
- Notează-ți concluziile pentru fiecare carte citită
Ai grijă ca sub fiecare carte trecută pe lista ta de lectură să lași suficient spațiu pentru a putea trece data la care te-ai apucat să citești opera respectivă, precum și data la care ai ajuns la finalul ei, concluziile și impresiile pe care le ai în urma lecturii. Acest pas te va ajuta foarte mult să reții mult mai bine informațiile lecturate sau cronologia evenimentelor dintr-o carte. Dacă dispui de timpul necesar, poți crea chiar și o fișă de lectură pentru fiecare carte, acest lucru fiind de mare ajutor mai ales pentru copiii care sunt pasionați de lectură.
- Transformă lista de lectură într-o activitate de familie
O listă de lectură poate fi de un real ajutor pentru a-i motiva pe copii să citească, mai ales în timpul vacanțelor, dar este și o ocazie de a petrece timp de calitate împreună atunci când realizați listele de lectură sau când împărtășiți impresiile avute în urma lecturii. Este recomandat să îl lași pe cel mic să își aleagă singur cărțile pe care dorește să le treacă pe lista lui de lectură, pentru a-i arăta încrederea ta, dar și pentru faptul că va simți că opinia lui contează. Prin luarea deciziilor privind operele pe care dorește să le citească va fi mai încrezător în propria persoană.
O listă de lectură este diferită de la persoană la persoană, iar realizarea acesteia poate reflecta personalitatea ta. Nu există un model corect sau unul greșit atunci când îți creezi propria listă de lectură. Tot ce trebuie să faci este să o realizezi conform pasiunilor tale, în funcție de obiectivele pe care tu le ai și în funcție de preferințele tale literare.