Deși roșia este originară din America, această legumă este complet integrată în bucătăria românilor de secole. De fapt, multe dintre cele mai populare rețete din bucătăria noastră au printre ingrediente roșiile.
Fiind un fruct prin prisma provenienței sale, dar perceput în mod regulat ca fiind o legumă, roșia, consumată zilnic, oferă multe beneficii pentru sănătate, pe lângă îmbunătățirea gustului preparatelor în bucătărie.
Roșia este cunoscută pentru cantitatea mare de antioxidanți pe care o are, dar este și o sursă bogată de vitamine și minerale. De asemenea, exercită un efect protector împotriva bolilor cardiovasculare, previne hipertensiunea și infecțiile tractului urinar.
Anotimpul roșiilor coapte este vara, deși le găsim cu regularitate în supermarketuri chiar și în sezonul rece. Vara, din cauza căldurii excesive, suntem tentați să ușurăm mesele cu fructe și legume care dau rețetelor noastre o notă sănătoasă. Una dintre preferatele românilor este roșia, deoarece are un preț accesibil în orice supermarket, oferă multă aromă, este antioxidantă și foarte versatilă. De la salate la gemuri, prăjituri sau tocană la cuptor, roșia este aliatul românilor în timpul sezonului cald.
Top 3 cele mai bune rețete pe timp de vară cu roșii
*Supă cremă de roșii
Ingrediente
- 2 cartofi
- 1 ceapă
- 1 ardei gras
- Un vârf de sare
- 1 / 2 dovlecel
- Un vârf de piper
- 2-3 lingurite ulei de măsline
- 2-3 căţei de usturoi
- 8 roșii
100 ml smântână lichidă
Mod de pregătire
Cartofii, ardeiul, ceapa, usturoiul și dovlecelul se curăță, se spală, se taie în cubulețe, se pun în oala cu apă și sare și se lasă la fiert până sunt moi.
În timp ce legumele sunt la fiert, se pregătesc roșiile, ingredientul vedetă în supa cremă de roșii. Mai întâi trebuie să le spălați și să le tăiați în două dacă sunt foarte mari – luați masina de tocat rosii cu separator integrat pentru a avea în doar câteva secunde un suc de roșii proaspăt, delicios și fără semințe.
După ce legumele sunt fierte, scurgeți apa lor într-un vas, iar apoi folosiți un blender pentru a le face o pastă fină. Piureul rezultat se amestecă cu sucul de roșii, se lasă să mai dea de două ori în fiert și dacă este prea dens se adaugă zeama de la legume.
Adăugați apoi smântâna în supa formată, alături de puțin ulei de măsline, piper.
Puteți să o serviți cu crutoane de pâine, parmezan ras sau câteva fire de busuioc proaspăt.
*Mousse de roșii și busuioc
Ingrediente
- 6 roșii
- 100 ml maioneză
- 200 ml smântână lichidă
- 1 cățel de usturoi
- Busuioc proaspăt, câteva frunze
- Sare
- Piper negru
Mod de pregătire
Începeți prin spălarea roșiilor, tăierea lor în jumătate și scoaterea semințelor. Le sărați bine și le puneți cu partea plată pe hârtie absorbantă, astfel încât să elibereze toată apa. O jumătate de oră va fi suficientă pentru ca apa să iasă din roșii, astfel încât să obțineți o textură cremoasă.
După ce acest timp se scurge, zdrobiți roșiile cu blenderul împreună cu cățelul de usturoi tocat în prealabil și frunzele de busuioc.
Apoi adăugați smântâna și maioneza (100 ml înseamnă aproximativ trei linguri pline), amestecați ușor cu o lingură.
Ajustați cu sare și piper în funcție de gustul personal și puneți la frigider cel puțin două ore înainte de servire.
Vă recomandăm să savurați mousse-ul împreună cu pâine prăjită.
*Tartă de roșii și trei tipuri de brânzeturi
Ingrediente
Aluat
- 115 g făină de grâu
- Un vârf de sare
- 25 g untură
- 25 g unt
- 15 ml apă foarte rece (pentru bază)
Umplutură
- 100 g roșii cherry
- 5 g făină de grâu
- 100 g cremă de brânză
- 25 g parmezan
- 50 g brânză Emmental
- 2 ouă
- 50 g iaurt natural
- 5 g muștar Dijon
Garnitură
- Un vârf de oregano uscat / busuioc / salvie
Mod de pregătire
Primul pas este pregătirea aluatului subțire, pentru a-i oferi timpul de odihnă de care are nevoie pentru a fi fraged. Pentru pregătirea lui amestecați pur și simplu, într-un castron mare, făina și un praful de sare împreună cu untura și untul tăiat cubulețe mici. Folosiți vârfurile degetelor pentru a amesteca, evitând să oferiți căldură. Acest lucru este extrem de important.
Trebuie să atingi aluatul foarte puțin, fără să îl încălziți cu palmele. Când amestecul se fărâmițează, adăugați o lingură de apă rece și frământați cu întreaga palmă. De îndată ce aluatul obține un aspect și o textură omogenă, ați terminat de frământat. Îl înfășurați în folie de plastic și îl lăsați să se odihnească la frigider timp de 30 de minute.
După timpul de odihnă, întindeți aluatul cu un sucitor pe o foaie de hârtie rezistentă la grăsimi. Puneți făină pe sucitor pentru a împiedica aluatul să se lipească și să se rupă.
Puneți aluatul pe o formă de copt rotundă cu diametrul de 14 cm și acoperiți baza și părțile laterale – ca la plăcintă / tartă. Nimic nu se întâmplă dacă se rupe, luați bucăți mici din aluat și așezați-le pe crăpături ca un plasture. Îndepărtați excesul de aluat de pe laturi, acoperiți cu hârtie pergament și peste hârtie puneți ceva greu, precum pietre de copt și gătiți la 180 ° C timp de 20 minute. După acest timp, scoateți aluatul, îndepărtați pietrele / greutate și hârtia pergament. Îl puneți la loc în cuptor și gătiți încă 5 minute, cu temperatura de 200 ° C.
Între timp, pregătiți ingredientele pentru umplutură. Cântăriți cele trei brânzeturi și amestecați-le într-un castron. Într-un alt recipient, puțin mai mare, amestecați ouăle cu făina și iaurtul, bătând până se omogenizează. Adăugați brânzeturile la acest smoothie și amestecați bine. Nu este necesar să condimentați deoarece brânzeturile sunt gustoase, dar puteți condimenta cu piper negru dacă sunteți fan.
Aluatul gata scos din cuptor, îl ungeți cu muștar și umpleți cu amestecul din brânzeturi. Tăiați roșiile cherry în jumătate și întindeți-le peste umplutură, apăsând ușor dacă este necesar, astfel încât să se scufunde fără să dispară .
Presărați niște plante aromate – Oregano uscat / busuioc / salvie.
Coaceți la 180 ° C timp de 20 de minute sau până se rumenesc și se coagulează la atingere.
O lăsați să se odihnească câteva minute înainte de servire.