Ii invidiezi pe greci datorita posibilitatii de a avea marea in apropiere de munte? Si in Romania acest lucru este posibil, la Colibita, o localitate mica situata la 900 de metri altitudine, in judetul Bistrita-Nasaud, supanumita “marea de la munte”. Aceasta regiune pitoreasca ne duce cu gandul la peisajele din Elvetia, marginita de un lac de un albastru profund, avand in jurul sau munti cu paduri inverzite: Bargau si Calimani.
Daca ii intrebi pe localnici despre acest lac, iti vor spune ca este blestemat. Lacul este in realitate un lac de acumulare care pe vremuri a inundat satul, locuitorii au fost extrem de afectati in urma acestor inundatii, fiecare primind un alt teren. Legendele spun ca pe fundul lacului ar exista inca case in ruina, dar si vechea bsierica a satului. Zilele in care nivelul de apa scade unii sateni sustin ca se poate vedea crucea care se afla pe acoperisul bisericii. In fiecare an, conform obiceiului, lacul cere un tribut, viata celui sau celei care are curajul de a inota prea departe in apele sale blestemate.
Odata ajuns aici vei avea posibilitatea de a face mai multe activitati in aer liber. Poti practica caiac, sa inchiriezi o barca pentru a face o plimbare pe lac sau pentru a pescui. Pentru pasionatii de ciclism exista numeroase drumuri forestiere, special amenajate in acest sens. Pasionatii de drumetii au la dispozitie rezerva naturala Taul Zanelor.
Cei mai indrazneti se pot aventura pe varful Bistricior situat la 1990 de metri altitudine. Ai nevoie de 3 ore pentru a urca pe acest varf. Odata ajuns aici vei observa ca exista o cabana si un refugiu recent renovat. Drumetiile reprezinta activitatea favorita a turistilor care ajung in zona.
Daca esti interesat sa vii in vizita, noi iti recomandam o cazare Colibita casute, gazdele te vor primi cu bratele deschise fara indoiala. Poti gusta din specialitatile locale precum balmos, un fel de mamaliga realizata din lapte crud si branza. Cea mai buna parte este ca majoritatea pensiunilor, casutelor sau cabanelor care ofera cazare au iesire la lac.
Pe langa frumusetea oferita de lacul de acumulare, o alta atractie pentru turist este oferita de proprietatile curative ale aerului din zona. Aerul este atat de curat si bogat in ozon incat unii spun ca ar puta vindeca afectiuni grave cum este tuberculoza.
Legenda spune ca pe vremuri Colibita avea doar 14 localnici. Acestia locuiau in colibe de unde si denumirea asezarii. Biserica dateaza din anul 1869. La acea vreme, un tamplar de origine germana a construit mai multe case de vacanta observand potentialul turistic al zonei. Abia in 1979 a aparut ideea amenajarii unui lac de acumulare si satul a trebuit sa fie stramutat pentru ca aceasta idee sa fie pusa in practica. Lacul a preluat astfel numele localitatii.
Colibita se afla la o distanta de 50 de kilometri de Bistrita. Este o regiune unica din tara noastra, un loc care ne demonstreaza inca o data ca locuim intr-o tara de vis, cu peisaje incredibile.