Merita Citit

Merita sa citesti cele mai bune articole.

  • Life
  • Magazin
  • Tech
  • Medical
  • Casa&Gradina
© 2023 Meritacitit.ro
Font ResizerAa

Merita Citit

Merita sa citesti cele mai bune articole.

Font ResizerAa
Search
  • Life
  • Magazin
  • Tech
  • Medical
  • Casa&Gradina
Have an existing account? Sign In
Follow US
© 2022 Foxiz News Network. Ruby Design Company. All Rights Reserved.
Merita Citit > Blog > Promo > Tot ce trebuie să știi despre bibliofilie
Promo

Tot ce trebuie să știi despre bibliofilie

Ultimul Update 2021/08/26 at 7:18 AM
Marius Ursei Published 26 august 2021
Distribuie
5 Min Read
Distribuie

Aflată pe cale de dispariție, pasiunea pentru cărțile vechi, sau bibliofilia, este aproape o necunoscută pentru tinerii cititori. Cărțile din categoria bibliofilie sunt vândute de către anticariate doar pe site-urile acestora, întrucât aceste volume vechi au nevoie de condiții speciale de păstrare.

Valoarea cărților rare și foarte vechi crește pe măsură ce trece timpul, iar unii colecționari lasă moștenire urmașilor întreaga lor bibliotecă, ce include astfel de cărți. Totuși, valoarea unei cărți vechi este stabilită în funcție de mai multe criterii, precum: starea acesteia, autorul, importanța și valoarea culturală pe care o are, stocul disponibil al acelei cărți, astfel că nu orice carte poate fi considerată ca fiind colecționabilă.

În continuare, îți dezvăluim unele dintre cele mai importante aspecte ale bibliofiliei:

  1. Ce cărți intră în categoria Bibliofilie?

În această categorie se pot identifica numeroase cărți vechi, inclusiv ediții care datează de la 1586, dar tot aici se găsesc și cărți cu autograf, sau diferite colecții în ediție limitată, sau cărți rare cu tiraj mic ori exemplare disponibile într-un număr limitat. De asemenea, în categoria bibliofilie vei găsi și orice carte în ediție princeps, întrucât aceste ediții sunt și ele considerate cărți rare. În general, cele mai căutate cărți din această categorie sunt cele cu autograf ale marilor autori români sau străini, deoarece aceste titluri reprezintă pentru colecționari o legătură pe care o stabilesc cu autorul lor preferat.

  1. De unde poți cumpăra cărți rare?

Cărțile foarte vechi, în limba română, pot fi achiziționate online de pe site-ul diverselor anticariate ce au categoria bibliofilie. Cărțile în limbi străine care nu sunt vândute de către anticarii români, în general, se comercializează pe site-urile de specialitate din străinătate, iar  uneori se organizează licitații pentru cărțile rare.

  1. Unde poți vinde cărțile rare?

Dacă în biblioteca ta se găsesc cărți rare, pe care dorești să le vinzi, anticariatele cumpără cărți de la tine. Dacă ai un număr mai mic de 50 de cărți, poți merge direct la sediul respectivului anticariat, pentru a le vinde, iar dacă dorești să vinzi un număr mai mare de cărți, poți contacta, fie online, fie telefonic echipa de achiziții care se poate deplasa gratuit la tine acasă în funcție de programul pe care îl ai. Anticarii au experiență în ceea ce privește evaluarea cărților, pentru că de-a lungul timpului, au lucrat cu zeci de mii de titluri pe care le-au achiziționat, prin urmare vei primi o evaluarea corectă și gratuită pentru volumele tale. Plata se face în numerar, pe loc, astfel că vei putea folosi suma respectivă imediat.

  1. Cum se păstrează cărțile de colecție?

Având în vedere structura lor firavă, cărțile sunt obiecte ce necesită o manevrare atentă și delicată. Dacă în biblioteca ta se găsesc cărți de colecție, acestea trebuie să fie ținute într-o vitrină ce se închide cu geam, pentru a le feri de praf, umiditate și lumina puternică. Coperțile sunt cele care se pot deteriora cel mai rapid la o carte, așadar, este indicat să fie îmbrăcate într-o hârtie special concepută care să le protejeze. În funcție de starea în care se află o carte veche și de anul în care a fost tipărită, dacă este necesar, atunci când dorești să o atingi, asigură-te că porți mănuși dintr-un material moale, astfel încât să nu riști să deteriorezi filele.

  1. Manuscrisele, documente de colecție

În general, acest tip de materiale se găsesc doar în muzee sau la unele biblioteci. Acestea sunt documente valoroase atât pentru istoria,  cât și pentru cultura națională a țării. Manuscrisele sunt, în general, obiecte de colecție rar întâlnite, acestea provenind în special de la urmașii autorilor, în cazul în care au fost găsite.

Pentru un biblioman, nu există fercire mai mare decât atunci când întâlnește o carte de colecție care să îi întregească rafturile bibliotecii. Persoanele însetate de cunoaștere, în același timp, interesate de istorie și cultură, au făcut o pasiune pentru cărțile care au dobândit valoare în timp, astfel că ei caută edițiile limitate ale unor volume de căpătâi pentru literatură.

Citeste si...

Bonusurile Fără Depunere: O Alegere Ideală pentru Jucătorii Online

JTI România, Top Employer 2025

Descoperă Husele de Telefoane la Vetter: Combină Protecția cu Eleganța

RIEJU – un nou brand moto isi face intrarea in Romania in forta prin Alfredo Gomez la Hard Enduro Panorama 2023.

Ați pregătit pilote ieftine și călduroase pentru iarnă?

Marius Ursei 26 august 2021 26 august 2021
Distribuie Articol
Facebook Twitter Email Print
Articol Precedent Proiect special pentru bucureşteni: Harta Colecționarului de amintiri
Urmatorul Articol Cum poți avea un păr frumos și strălucitor
© 2023 Meritacitit.ro
Welcome Back!

Sign in to your account

Lost your password?