În clinică de ortopedie Bio Ortoclinic există un număr mare de proceduri indicate recuperării și tratării anumitor afecțiuni ale coloanei, oaselor și articulațiilor în general. Deși există un număr foarte mare de proceduri de tratamente, în acest articol îți vom spune în ce constau două dintre ele: decompresia și terapia shockwave.
Ce este decompresia?
Decompresia coloanei vertebrale este o intervenție menită să rezolve compresia canalului spinal. Există două opțiuni terapeutice pentru rezolvarea compresiei canalului vertebral: în cazurile de compresie ușoară caracterizată prin simptome ușoare, este de obicei indicat un tratament fizic și farmacologic conservator. Chirurgia este de obicei recomandată în cazurile mai severe de compresie.
Cum are loc decompresia coloanei vertebrale?
În timp ce în cazurile de compresie ușoară este de obicei indicat un tratament fizic și farmacologic conservator, în cele mai grave cazuri se recomandă intervenția chirurgicală. Operația de decompresie a coloanei vertebrale constă în lărgirea canalului coloanei vertebrale prin îndepărtarea lamelelor vertebrale (laminectomie decompresivă) printr-o abordare mediano-lombară posterioară. Pentru a preveni instabilitatea vertebrală viitoare în aceste cazuri, se efectuează la nivelurile afectate fixarea cu șuruburi și bare. Totuși, la Bio Ortoclinic, cele mai multe cazuri sunt rezolvate prin decompresie fără a fi nevoie de intervenția chirurgicală.
Cine poate suferi o decompresie a coloanei vertebrale?
Întrucât această este o intervenție extrem de delicată și de o importanță fundamentală pentru menținerea unei bune calități a vieții, toți acei subiecți pentru care este necesar acest tip de abordare sunt potriviți pentru acest tip de intervenție. Pacienții pentru care pot există contraindicații sunt pacienții foarte vârstnici și / sau fragili, pacienții cu probleme de coagulare a sângelui, pacienții cu osteoporoză severă.
Care sunt avantajele și dezavantajele tratamentului?
Acest tip de intervenție face posibilă tratarea unei afecțiuni patologice care nu ar putea fi tratată altfel: atunci când intervenția este considerată necesară, prin urmare, „avantajele” tratamentului depășesc „dezavantajele”.
Decompresia este dureroasă sau periculoasă?
Tehnicile utilizate în prezent sunt din ce în ce mai avansate și riscurile sunt minime. Doar abordarea chirurgicală poate fi destul de invazivă și, ca toate procedurile chirurgicale, nu este lipsită de complicații post-operatorii. Pacientul va fi apoi supus unor controale periodice pentru a evalua dacă tabloul clinic și evoluția sunt regulate.
Reguli de pregătire
Pacientul poate fi obligat să facă teste de sânge și radiografice sau vizite de specialitate înainte de a se adupta această procedura. Același lucru este valabil și în cazul procedurii chirurgicale pentru a evita complicațiile în timpul și după operație.
Pentru mai multe informații și o programare prealabile, poți să apelezi la specialiștii de la Bio Ortoclinic.
Ce este terapia shockwave
Undele de șoc, adică Shockwaves, în engleză, cu denumirea extinsă de Extracorporeal Shock Wave Therapy (ESWT), reprezintă o terapie fizică instrumentală recunoscută eficient din punct de vedere științific în fizioterapie, la nivel internațional.
Undele de șoc în fizioterapie: ce sunt și cum funcționează
Dar ce sunt undele de șoc? Le putem defini că o secvență de impulsuri sonore cu creștere rapidă, de înaltă energie, de înaltă frecvență, urmate de o fază negativă. Diferitele tehnologii de pe piață fac posibilă emiterea a două tipuri de unde de șoc:
-Radiale, cele mai utilizate pentru tratamentul patologiilor tendinoase și musculo-scheletice în fizioterapie, în care energia se propagă în țesutul țintă la o adâncime stabilită;
-Focalizate, ce produc o undă circumscrisă într-o zonă mai mică la o adâncime dată.
De ce sunt utilizate undele de șoc în fizioterapie?
Undele de șoc, datorită fenomenului de cavitație, determină efectele biologice asupra membranelor de căptușeală ale diferitelor populații celulare: osteoblaste, responsabile de producerea matricei osoase, tenocite, celulele din care sunt făcute tendoanele, modulând procesul patologic și refacând echilibrul metabolico-funcțional al structurii tandine. Aceștia din urmă sunt receptorii din sistemul nervos responsabili pentru a modula durerea, celulele stem și căptușeala capilară care generează un efect de „curățare”a substanțelor nocive datorită creșterii microcirculației și formării vaselor colaterale care permit o reparare mai eficientă și mai rapidă a țesuturilor deteriorate.
Datorită acestor caracteristici, unda de șoc este utilizată eficient pentru tratamentul diferitelor patologii în fizioterapie:
-Tendinopatii calcice și necalcifice ale umărului;
-Tendinopatii cronice de inserție;
-Tendinită Ahileana;
-Fracturi;
-Contracturi musculare;
-Bursita trohanterului;
-Fasceita plantară cu și fără pinteni de călcâi;
-Dureri articulare;
-Pseudartroză / neunirea fracturilor;
-Osteonecroză în stadiu incipient și alte afecțiuni.
În ceea ce privește tratamentul calcificărilor cu unde de șoc, obiectivul terapeutic, contrar credinței populare, nu este distrugerea directă a calcificărilor, ci stimularea efectelor biologice care duc la reabsorbția, regenerarea și repararea țesuturilor deteriorate.
Tratamentul de fizioterapie cu unde de șoc radiale este complet neinvaziv, nu necesită utilizarea anesteziei și nu este neapărat dureros. Senzația de disconfort depinde de pragul de sensibilitate a durerii pacientului, de tipul de frecvență și putere stabilit în funcție de tipul problemei ce trebuie tratată. Dozarea corectă și aplicarea adecvată a undelor de șoc fac posibilă reducerea apariției complicațiilor în cazuri rare. Este posibil să observam o roșeață mică și tranzitorie a pielii, care durează de obicei câteva ore.
Există și câteva contraindicații pentru tratamentul cu unde de șoc: sarcina, tumori, prezența organelor goale în zona de tratat (numai pentru undele de șoc focal), coagulopatii severe și / sau terapie cu anticoagulante (numai pentru unde de șoc focal).
În timpul perioadei de terapie, pacientul nu trebuie să-și limiteze activitățile zilnice: va fi pur și simplu necesar să urmă, sfatul kinetoterapeutului, care ne va da indicații cu privire la orice măsuri de precauție și / sau exerciții care trebuie efectuate acasă.
Apelează la Bio Ortoclinic pentru a beneficia de una din aceste două proceduri de terapie sau orice altă procedura necesară și adecvată problemei specifice cu care te confrunți.