Clasicismul este un curent literar-artistic, apărut în Franța, care se bazează în special pe modelele artistice ale Antichității. Operele apărute în acest curent prezintă personaje care au idealuri eroice, principii morale puternice și sunt înzestrați cu cele mai înalte virtuți morale, fiind, de asemenea, capabili de fapte mărețe.
Operele care se consideră că fac parte din literatura clasică și-au păstrat importanța de-a lungul timpului. Tema unei cărți este reprezentată de un simbol sau un motiv care continuă să reapară pe tot parcursul operei. Vei întâlni numeroase teme în cărțile pe care le citești, însă unele sunt mai frecvente, datorită popularității atât în rândul autorilor cât și în rândul cititorilor, mai cu seamă că acestea redau experiențe la care majoritatea oamenilor se pot raporta.
Iată care sunt cele mai întâlnite teme în operele din literatura clasică:
1. Moralitatea și credința în Dumnezeu
Această temă este cel mai bine prezentată în romanul Frații Karamazov, scris de autorul rus Feodor Dostoievski, în care se împletesc valorile morale, credința și depravarea, personificate sub forma celor 3 frați, personajele centrale ale cărții. Această temă, dar și altele, precum existența binelui și răului, nihilismul autodistructiv, impulsul instinctelor umane, fac tema centrală a operelor autorului rus. Întrebările filosofice și conflictele interioare ale unui personaj sunt aspecte des întâlnite într-o operă ce are ca teme moralitatea și credința. De asemenea, aceste teme întâlnite într-o carte pe care o citești, te vor face să îți pui anumite întrebări existențiale, iar lectura va fi presărată cu momente de reflecție.
2. Ciclul vieții și suferința
Începutul și sfârșitul vieții sunt teme pe care le poți găsi în operele multor autori, precum și interpretări inedite ale ciclului vieții, cum ar fi tema nemuririi regăsită în opera Portretul lui Dorian Grey, scrisă de Oscar Wilde, sau cea a regresului de la bătrânețe la tinerețe, întâlnită în opera Curiosul caz al lui Benjamin Button, scrisă de F. Scott Fitzgerald. Pentru că suferința face parte din viață, nici această temă nu a fost ignorată de marii autori clasici. Ea poate fi redată sub formă spirituală sau filosofică, așa cum o poți regăsi în operele lui Feodor Dostoievski, cum ar fi Crimă și pedeapsă, unde este cauzată de vinovăție, sau poate fi de ordin fizic, așa cum este prezentată în opera lui Charles Dickens Oliver Twist, unde se descrie mai mult suferința fizică a copiilor săraci, dar care oferă și o anumită doză de suferință filosofică.
3. Supraviețuirea, pacea și războiul
Romanul care are ca temă supraviețurirea te va ține captivat pe tot parcursul lecturii și te va îndemna să trăiești alături de personaje toate obstacolele ce le amenință viața. Vei răsufla ușurat alături de personajele lui Jack London, atunci când aceștia vor ieși învingători după o luptă cu natura. Războiul poate reprezenta o amenințare la viața personajelor, așadar le pune în pericol supraviețuirea. În opera Împăratul muștelor se regăsesc ambele teme, iar alte opere îți descriu conflictul personajelor care așteaptă zilele de pace ori îți prezintă amintirile lor de dinainte de război, în timp ce unele opere se concentrează doar pe acțiunea din timpului războiului, cum ar fi Nimic nou pe frontul de vest scrisă de autorul Erich Maria Remarque.
4. Iubirea și trădarea sau înșelăciunea
Probabil că acestea sunt temele pe care le poți întâlni cel mai frecvent atât în literatura modernă cât și în literatura clasică, fiind experiențe cu care se confruntă cei mai mulți oameni. Iubirea se va găsi alături de mai multe teme, cum ar fi războiul, suferința, moralitatea sau depravarea. Cele mai reprezentative opere care au ca temă centrală iubirea sunt romanul Mândrie și prejudecată al autoarei Jane Austen și opera La răscruce de vânturi a autoarei Emily Bronte. Adesea poveștile de iubire sunt însoțite de trădare și infidelitate, însă aceste două teme se pot regăsi și în lipsa iubirii. Înșelăciunea este o temă ce poate fi regăsită în multe dintre operele lui William Shakespeare, ori în romanul Aventurile lui Huckleberry Finn, unde personajele se folosesc de minciuni pentru a-și planifica acțiunile. De asemenea, poți găsi această temă și în romanele de mister.
Literatura clasică este o moștenire științifică și culturală, în care poți descoperi rezolvări pentru anumite conflicte cu care te întâlnești de-a lungul vieții. Pe site-ul anticariatului online Târgul Cărții poți găsi operele cele mai importante ale omenirii, dar și multe alte titluri care îți vor oferi momente de relaxare.