A apărut anul acesta primul volum din seria „Saga Pufoșilor” – „Întâlnirea”, o carte ilustrată savuroasă scrisă de Alina Vuxanovici și Zoran Vuxanovici, cu ilustrații color de Sorin Sorășan.
În povestea comică și cu final emoționant, patru prieteni cu vârstele cuprinse între 2 și 5 ani se întâlnesc și încep să stabilească cele mai eficiente metode pentru a-și atinge obiectivul principal: cum să mai câștige atenția părinților!
Oare ce pun la cale copiii când îi lăsăm nesupravegheați?
Poate că îi imită pe părinții lor mereu ocupați cu probleme lor de serviciu, așa că organizează un meeting. Sau poate că se distrează la o ședință de brainstorming. Poate că raportează unii altora ultimele năzbâtii sub formă de best practices în meseria de copil.
În primul volum din seria „Saga Pufoșilor” facem cunoștință cu patru mici pufoși foarte simpatici și puși pe fapte mari: Peta-Peta (2 ani), sora ei, Doinița (3 ani), Sasha (4 ani) și Alexa (5 ani). Ședința pare inspirată din lumea corporațiilor – cu ordine de zi, brainstorming, rapoarte, concluzii etc. „Jobul” pufoșilor este să acapareze cât mai multă atenție din partea părinților și este un job pe care îl iau foarte în serios. Obiectivul final al „meetingului”? Să nu le lase părinților nicio clipă departe de ei.
Lipsa atenției este înfricoșătoare pentru copii
În spatele năzdrăvăniilor celor mici stă adesea nevoia de atenție din partea părinților, pe care ei își propun să o obțină cu orice preț, un concept prezent și descris pe larg în analiza tranzacțională. „Atunci când nu reușesc să obțină atenție pozitivă din partea părinților, copiii o vor alege întotdeauna pe cea negativă, declară Irina Runceanu, psihoterapeut, despre subiectul cărții Saga Pufoșilor – Întâlnirea. Pentru că lipsa atenției este mai înfricoșătoare pentru ei decât orice consecință sau pedeapsă. Iar intențiile negative pe care poate suntem tentați să le atribuim comportamentului copiilor, au prea puțin de-a face cu adevăratele lor intenții sau nevoi. Și, mai mult, nici nu ne ajută în relația cu ei.”
Într-o lume atât de tehnologizată, avem nevoie de timp de calitate petrecut în familie, de comunicare interpersonală directă și de cărți care să ajute dezvoltarea emoțională, cognitivă și socială a copiilor noștri. „Saga Pufoșilor” se adresează tuturor iubitorilor de carte ilustrată pentru copii, cu precădere copiilor de 3-6 ani. Mesajul cărții este unul pozitiv care trimite la afecțiune, echilibru și înțelegere între părinți și copii.
Ce vor învăța copiii și părinții din Saga Pufoșilor
„Saga Pufoșilor” le oferă părinților și copiilor un prilej de a petrece timp împreună cu copiii și de a învăța împreună despre:
- Răbdare și de ce este ea importantă;
- Cum să îi ascultăm pe ceilalți;
- Empatia pentru părinți și pentru cei din jur;
- Cum să acceptăm perspective diferite;
- Și cel mai important: că părinții pot fi și ei ocupați sau obosiți, dar își iubesc copiii foarte mult.
Cartea este împărțită în mai multe capitole pentru a putea fi citită pe parcursul mai multor serii, cele 56 de pagini ilustrate fiind dedicate cititorilor de toate vârstele. Formatul mare și copertele tari o fac potrivită pentru explorarea tuturor detaliilor. Cartea conține inclusiv un joc de atenție în care cei mici sunt invitați să găsească obiectele care întregesc garderoba unuia dintre personaje, o idee care i-a venit lui Sorin Sorășan, ilustratorul tuturor celor peste 25 de planșe color din carte.
Saga Pufoșilor, Întâlnirea – volumul 1
- Vârsta recomandată: 3-6 ani
- Data publicării: 2021
- Editura: Vuxanovici Books
- Tip copertă: Cartonată
- pagini: 56
- Ilustrator: Sorin Sorășan
- Dimensiuni: H 30 cm | l 22 cm
Primul volum din Saga Pufoșilor poate fi comandat în perioada 5 septembrie – 31 septembrie 2021 cu dedicație caligrafică din partea autoarei. Comenzi la: https://vuxanovicibooks.com/#comanda
Alina Vuxanovici (40 de ani) a absolvit Facultatea de Litere a Universității din București și cea mai mare parte a carierei a lucrat în publicitate.
Zoran Vuxanovici (43 de ani) a absolvit Facultatea de Jurnalism a Universității de Vest din Timișoara, a publicat trei volume de poezii în limba sârbă și română. Este premiat al Uniunii Scriitorilor din România.
Sorin Sorășan este ilustrator cu o bogată experiență artistică, a absolvit Universitatea de Arte și Design din Cluj-Napoca. Lucrările sale au câștigat premii importante și au apărut în publicații internaționale.
Despre Editura Vuxanovici Books
Trăiești, citești, crești!
Aceasta este deviza Vuxanovici Books, o inițiativă independentă dedicată cărților, atât pentru copiii noștri, cât și pentru copilul din noi. Editura a apărut din dragoste și devotament pentru cărțile pentru copii și pregătește noi volume care să vină în sprijinul celor mici și a celor mari deopotrivă, precum și a societății, în general.