Fiecare dintre noi isi doreste sa traiasca in conditii cat mai confortabile si, in acelasi timp, in armonie cu mediul inconjurator. Dintre multiplele solutii de incalzire a locuintei, acest deziderat poate fi implinit, in cea mai mare masura, cu ajutorul unor pompe de caldura.
Ce este o pompa de caldura?
Este vorba despre o solutie de incalzire care utilizeaza energia din natura si care reprezinta, astfel, o alternativa la instalatiile clasice. Mai precis, caldura este produsa fara consum de combustibil, doar cu folosirea unor resurse din natura, precum apa, aerul sau solul.
Caldura este extrasa din mediul inconjurator folosind principiul de transfer invers, de la o zona rece la o zona calda, cu ajutorul unui compresor. Ulterior, este raspandita in interiorul locuintei prin intermediul unei instalatii cu radiatoare, ventiloconvectoare sau folosind incalzirea prin pardoseala.
Exista mai multe tipuri de pompe de caldura. in functie de sursele de absorbtie a caldurii. Cele aer-apa sau aer-aer extrag caldura din aerul exterior si transfera energia fie unui rezervor cu apa, fie aerului din interiorul locuintei. Cele apa-apa sau apa-aer folosesc apa ca sursa si transfera caldura, de asemenea, unui rezervor de apa sau aerului din interior. Pompele sol-apa sau sol-aer extrag caldura din sol sau din surse similare.
Avantajele si dezavantajele folosirii unor pompe de caldura
Exista multiple avantaje ale utilizarii acestor instalatii, dupa cum urmeaza:
- au o eficienta energetica deosebita. Datorita principiului de functionare, utilizand energia solara acumulata in ape, sol sau aer, eficienta energetica este una ridicata, fapt ce poate fi constatat cu usurinta in costul facturilor pentru energia electrica, care poate fi chiar si de 5 ori mai mic decat in mod obisnuit.
- dualitatea in utilizare reprezinta un alt avantaj important. Mai precis, pompa poate fi utilizata atat in timpul iernii, pentru incalzire, cat si in timpul verii, pentru racire. De asemenea, poate incalzi apa din locuinta pe toata durata anului;
- nu sunt emise radiatii, dioxid de carbon si nici caldura in exces, ceea ce le face simplu si sigur de instalat oriunde in locuinta;
- daca folosesti pompe de caldura, nu va mai fi nevoie sa depozitezi si sa transporti lemne, peleti sau diferiti alti combustibili clasici;
- birocratia este redusa la minimum, din moment ce nu este necesara o autorizatie speciala pentru montarea unui astfel de echipament. Totusi, este bine-venit ajutorul specializat al unui inginer cu experienta, care va urmari respectarea intocmai a schemelor de executie si de punere in functie a instalatiei;
In ceea ce priveste dezavantajele, acestea se refera la costul initial ridicat al investitiei. Se platesc multi bani la inceput, insa trebuie luat in calcul si faptul ca durata de viata pentru pompe de caldura este de aproximativ 25 de ani, timp in care se realizeaza economii consistente la consumul de energie. Astfel, aparentul dezavantaj se transforma de fapt intr-un argument in favoarea unei astfel de investitii.
Un alt inconvenient este reprezentat de faptul ca alegerea pompei potrivite este influentata de conditiile climatice ale fiecarei zone. Astfel, daca in tarile scandinave sunt intalnite frecvent pompele geotermale, in Romania sunt utilizate in special cele aer-apa sau apa-apa.
Viziteaza magazinul online QuickShop.ro si alege cele mai bune echipamente pentru confortul tau si al familiei tale! Vei descoperi mai multe tipuri de pompe de caldura si, la nevoie, poti apela cu incredere la personal calificat, folosind datele de contact existente pe site!