Aspectul unei femei poate fi influențat enorm de lucrurile pe care le poartă, mai ales de piesele de lenjerie intimă. Corsetele și alte tipuri de lenjerie intimă contribuie la o transformare radicală a trăsăturilor fizice pe care le are o femeie.
Cu excepția câtorva exemple, majoritatea pieselor de lenjerie intimă sunt folosite nu doar pentru a proteja și a susține anumite părți ale corpului, ci și pentru a crea iluzia unui trup mai zvelt și a unor forme mai apetisante.
Femeile au folosit dintotdeauna lenjeria intimă pentru a oferi mai multă feminitate figurii lor. Dar cu toate acestea de la piesele de lenjerie intimă care se purtau în vechime și până la cele din ziua de astăzi este o cale lungă, pe care dacă o urmăm, putem afla o mulțime de lucruri interesante despre istoria omenirii și evoluția gândirii noastre ca oameni.
Roma Antică – din anul 753 î.d.H și până în 476 d.H
În Roma Antică, femeile au purtat pentru câteva secole, ca lenjerie intimă, două piese vestimentare de bază numită tunica și strophium, cu care își acopereau părțile intime ale corpului. Tunica se purta în partea inferioară a corpului, în timp ce strophiumul era o pânză care strângea bine pieptul. Astfel de piese vestimentare se pot zări și într-unele fresce rămase din acea perioadă, care, dacă le studiem cu atenție, putem deduce idealul de frumusețe feminină al acelor vremuri: șolduri late – simbol al fertilității și piept mic – trăsătură specifică femeilor zvelte și sportive.
Epoca Medievală între secolele VI-XVI
Despre lenjeria femeilor din Epoca Medievală nu se cunosc foarte multe lucruri, dar majoritatea istoricilor descriu niște piese vestimentare de forma unor corsete, care se purtau pe sub rochii pentru a da corpului un aspect mai atrăgător, dar și pentru a-l proteja de vreme, insecte și alte pericole. Un lucru interesant legat de lenjeria acelor vremuri este faptul că unele femei, ca să îi incite pe bărbați, se împodobeau cu brățări asortate pieselor vestimentare pe care le purtau pe dedesubt, oferindu-le acestora o idee despre ceea ce nu pot observa la prima vedere.
Secolul al XVI-lea
Secolul al XVI-lea este secolul în care corsetele și-au făcut apariția pentru prima oară în istoria omenirii și în dulapurile de lenjerie ale femeilor europene. Tot atunci se purta și un fel de corset-rochie, cu mâneci scurte, strânsă la bust și cu o formă extrem de amplă în zona șoldurilor pentru a crea impresia unor șolduri exagerat de mari.
Secolul al XVIII-lea
În secolul al XVIII-lea corsetele au căpătat o formă chiar și mai neobișnuită. Ele arătau ca niște conuri inversate și strângeau umerii femeilor pentru a crea impresia unei posturi perfect drepte.
Secolul al XIX-lea
În secolul al XIX-lea erau celebre corsetele care făceau corpul femeii să arate ca o clepsidră, o formă foarte similară cu cea pe care o poți obține cu ajutorul unui corset contemporan. Dar, spre diferență de zilele noastre când corsetele sunt purtate doar la ocazii speciale, la vremea aceea ele reprezentau o piesă vestimentară fără de care era considerat necuvinciios să părăsești locuința.
Perioada interbelică
În perioada interbelică, pe măsură ce decolteul hainelor de damă a început să urce tot mai mult, lenjeria a început să se diminueze. Tot atunci, în special celebrei Coco Chanel, a început să fie tot mai popular un look androgin, în care femeile purta părul scurt, tuns bob, și se îmbrăcau cu haine care le micșorau pieptul și șoldurile diluându-le feminitatea.
După cel de-al doilea război mondial
Imediat după cel de-al doilea război mondial a început să se poarte celebrul Bullet Bra, care a devenit extrem de popular în jurul anilor 50 și apoi s-a mai bucurat de o revenire în forță datorită frumoasei Marilyn Monroe și a căntăreței Madonna, supranumită regina muzicii pop.
Epoca contemporană
Acum se poartă cele mai diverse tipuri de lenjerie intimă create vreodată. Dacă privim de exemplu modelele din popularul magazin lenjerieshop.ro observăm o explozie de culori, forme și materiale, care le încurajează pe femeile de pretutindeni să se exprime cât mai liber și să poarte haine care le fac să se simtă bine și le fac plăcere.