Dacă până în urmă cu câțiva ani imprimantele erau niște echipamente utilizate în special la birou, din cauză că mulți dintre noi am fost nevoiți să lucrăm de acasă, s-a impus ca fiind mai mult decât necesară achiziționarea uneia și pentru acasă. Din fericire, nu este dificil de utilizat și de montat, așa că te descurci foarte bine.
Cartușele de imprimantă
Și dacă la printat documente ne pricepem cu toții, cu totul altfel stau lucrurile atunci când vine vorba despre cartuse imprimanta. De aceea, am decis să îți prezentăm, pe scurt, câteva detalii despre ele, care îți pot fi de folos.
Tipuri de cartușe
Există trei categorii de cartușe imprimantă, respectiv compatibile, OEM și remanufacturate.
Cartușe OEM
Denumirea lor vine de la Original Equipment Manufacturer, ceea ce înseamnă că avem de a face cu cartușe provenite de la producători originali sau poate parteneri care au însă licențe de fabricare. Pentru a le identifica, acestea au numele celor mai cunoscuți fabricanți de imprimantă, și sunt de un înalt nivel calitativ. Evident, sunt și ceva mai scumpe, așa că nu oricine le poate achiziționa, în special pentru imprimanta de acasă.
Cartușe compatibile
Sunt apreciate de toată lumea pentru că sunt bune din punct de vedere calitativ, și la prețuri mult mai scăzute. Așadar, dacă vrei ceva bun pentru imprimanta ta, caută cartușele compatibile, pentru că vei fi mai mult decât mulțumit de achiziție.
Cartușe remanufacturate
În acest caz avem de a face cu un cartuș original, care a fost recondiționat, iar prețul acestuia este unul destul de accesibil. În plus, este și eco-friendly, așa că ar putea fi cel potrivit pentru tine.
Și totuși… original sau compatibil?
Aminteam ceva mai sus caracteristicile cartușelor de imprimantă originale sau compatibile. Care este, totuși, cea mai bună variantă pentru imprimanta ta, ținând cont că vrei să te bucuri cât mai mult timp de investiția făcută? Cartușele compatibile sunt preferate de cei mai mulți în special din cauza prețului lor, mult mai accesibil, dar și pentru că se găsesc destul de ușor.
Cu toate acestea, specialiștii sunt de părere că afectează echipamentul, și pe măsură ce sunt tot mai folosite, imprimarea nu se face în cele mai bune condiții. Imprimanta se va bloca mult mai des, rezoluția nu mai este cea bună, hârtia este afectată, iar când deschizi imprimanta, la interior aceasta este plină de cerneală.
În replică, un cartuș original este cel care îți garantează că mereu vei avea parte de o calitate deosebită a imprimării, echipamentul tău nu va avea de suferit, iar montarea lor este chiar simplă, și fără urme de cerneală sau tuș pe degete. Nu vei apela la un service prea curând, iar imprimarea mai mult decât excelentă ar trebui să fie argumente decisive atunci când vine vorba dacă să alegi sau nu un cartuș original.
Cum și când se impune să schimbi cartușul
Dacă observi că de ceva vreme printarea nu mai este atât de clară, culorile sunt șterse și nu se mai înțeleg prea multe din ceea ce ai vrut să imprimi, este semnul că trebuie să schimbi cartușul imprimantei tale. De altfel, vei primi și un fel de avertizare de la imprimantă cum că deja cartușul s-a golit și este timpul să faci ceva în acest sens.
Să înlocuiești un cartuș de imprimantă nu este chiar atât de dificilă pe cât pare. Astfel, mai întâi, cartușul vechi trebuie tras în sus până se reușește deblocarea lui. Înainte însă de această operațiune, trebuie să reții bine modul în care acesta a fost poziționat în interiorul imprimantei, deoare exact în același loc și poziție trebuie adăugat și cel nou.
A fost chiar simplu, nu? Atenție, chiar dacă pare o glumă, să știi că nu este deloc așa: dacă ai cumpărat cartușe de imprimantă noi, sigilate, nu uita să le scoți banda protectoare înainte de a le introduce în echipament. Specialiștii care lucrează la un service profesionist de reparat astfel de echipamente susțin că este o greșeală foarte des întâlnită.
Nu arunca oriunde cartușul gol de imprimantă
Aruncarea cartușelor de imprimantă nu trebuie făcută la întâmplare, deoarece acestea sunt considerate DEEE. Multe dintre cartușe nu sunt biodegradabile, și din acest motiv trebuie respectată legislația în domeniu. Cartușele goale de imprimantă sunt foarte dăunătoare pentru mediul înconjurător și pentru om, deoarece conțin anumite substanțe toxice, praf rezidual, ca să nu mai amintim de plastic și de unele metale care intră în componența lor. Se pare că este nevoie de aproximativ 1000 de ani (da, ați citit bine) pentru ca acesta să se descompună, așa că rugămintea tuturor este să nu le mai arunci pur și simplu la găleata de gunoi după ce s-au golit. Cel mai bine este să strângi mai multe și să te prezinți cu ele la un centru de colectare.
Alege cartușe de la producători de încredere
Indiferent de tipul de cartuș pe care alegi să îl folosești pentru a alimenta imprimanta de acasă, recomandarea specialiștilor este să încerci, pe cât posibil, să optezi pentru cele provenite de la furnizori sau producători de încredere. În caz contrar, din păcate, durata de viață a imprimantei tale nu va fi atât de ridicată, și nu de puține ori vei fi nevoit să te prezinți cu ea la un service pentru anumite reparații. Întotdeauna atunci când sunt utilizate consumabile de bună calitate, rezultatele obținute sunt foarte bune, cu o tipărire excelentă, așa cum îți dorești. Nu contează că este imprimanta de acasă și nu cea de la birou, chiar este nevoie să îi oferi cel mai bun tratament!