Cu toții ne dorim să trăim cât mai confortabil, dar acest lucru depinde de mulți factori, iar alimentarea cu apă a locuinței joacă un rol important.
Dacă ai fântână în curte, atunci problema este pe jumătate rezolvată. Cu toate acestea, pentru o alimentare cu apă corespunzătoare, va trebui să alegi o pompă pe măsură. În caz contrar, este dificil să extragi apă dintr-un foraj adânc și îngust.
La prima vedere, montarea unei pompe în foraje pare a fi o provocare. Însă, dacă respecți regulile de montare a unei pompe submersibile, totul este mai ușor.
Fiind cea mai populară opțiune de echipare a forajului cu o pompa submersibilă merită să o iei în considerare pentru casa ta. O găsești oricând în socul magazinului online Pompesubmersibile.ro.
Odată cumpărată, pompa se montează și se pune în funcțiune. După aceea, este coborâtă în puțul forat.
Pasul 1. Pregătirea pentru instalarea pompei
O supapă suplimentară de reținere se fixează pe racordul pompei, astfel încât atunci când este oprită, să rămână apă în polietilenă chiar dacă pompa are din fabrică o supapă de retinere . Ulterior, se montează în spatele supapei de reținere o țeavă de evacuare(polietilena) sau un furtun.
Când se instalează conducta de alimentare cu apă, este important să te asiguri că este cât mai netedă. Cu cât sunt mai puține obstacole în timpul montării pompei în foraj, cu atât mai bine. Apoi, se trece la racordarea conductei la pompă.
Un alt punct important este impermeabilizarea tuturor compușilor. În plus față de tuburile termocontractabile, la punctele de îmbinare ale cablului electric trebuie utilizate racorduri speciale. Cablul de alimentare ar trebui, de asemenea, să fie îndreptat, aliniat și direcționat cu atenție de-a lungul conductei de apă.
După conectarea cablului și conductei de alimentare cu apă, trebuie instalată o cordelină care va menține pompa la adâncimea dorită. Cordelina de sustinere este așezată exact lângă cablul de alimentare și conductă.
Ulterior, cordelina, cablul electric și conducta se prind cu atenție cu ajutorul unei benzi izolier sau fasete de plastic. Legătura ar trebui să fie suficient de strânsă, dar nu prea rigidă. Dacă fasetele se strâng prea tare pot deteriora cablurile și conducta.
Pasul 2. Instalarea pompei submersibile
Odată conectate cablurile și conducta, se trece la montarea pompei în foraj.
În primul rând, se pune o garnitură specială de cauciuc pe carcasă și se instalează un cap. Apoi, pompa se trece cu grijă prin orificiul din cap și coborâtă treptat.
Înainte de a coborî pompa submersibilă în foraj, trebuie pus în jurul său un inel de protecție special pentru a nu deteriora pereții carcasei. Se poate omite acest lucru, dar trebuie să faci totul cu mare atenție și precizie. Pompa trebuie mișcată foarte încet.
De obicei, cel puțin trei persoane trebuie să coboare pompa. Două țin pompa, iar a treia dă drumul cablului treptat.
În niciun caz nu trebuie trasă pompa de conductă sau de cablul de alimentare.
Este necesar să oprești imersiunea pompei și să faci câteva mici rotații în ambele direcții. Acest lucru ajută în general la evitarea unei zone dificile. În cazuri extreme, dacă acest lucru nu ajută, va trebui să scoți pompa și să verifici starea carcasei.
Acest test se face cel mai bine înainte de instalarea pompei. În timpul procesului de montare, trebuie să fii atent, să nu cadă accidental în puț obiecte străine, care ar putea interfera cu mișcarea liberă a pompei. Spațiul liber dintre pereții conductei și pompă este atât de mic încât chiar și un șurub poate crea multe probleme.
Pompa trebuie montată la înălțimea corectă, sub nivelul dinamic, astfel încât să fie întotdeauna complet în apă. Dar nu trebuie să fie prea aproape de fundul puțului. Acest lucru poate face ca pompa să se scufunde în mâl sau nisip atunci când cureți fântâna.
Este important să ții cont de adâncimea pentru care este proiectat modelul de pompă ales. Pompele convenționale centrifugale , de regulă, se coboară la o adâncime de 7 metri, pompele cu ejector la 15-20 metri, iar cele speciale sunt proiectate pentru adâncimi de 25-40 de metri.
În general, adâncimea de imersie corectă a pompei este de aproximativ unu până la doi metri de fundul puțului, în funcție de caracteristicile sale. Apoi cablul este fixat în suportul destinat lui.
Conducta de alimentare cu apă se conectează la sistemul de apă din casă, apoi se verifică dacă funcționează.
- Verificarea funcționării pompei
În timpul instalării pompei, este necesar să determini caracteristicile pompei cu sarcina reală. Trebuie să calculezi debitul de apă pe unitate de timp.
În plus, ar trebui să utilizezi un manometru pentru a determina presiunea care se creează în timpul alimentării cu apă pe parcursul funcționării pompei. De asemenea, va trebui măsurat consumul curent în timpul funcționării pompei.
După efectuarea măsurătorilor necesare, acestea trebuie comparate cu datele producătorului specificate în documentația tehnică a produsului. Dacă cifrele reale le depășesc pe cele recomandate de producător, ar trebui să acoperi ușor supapa pompei.
Astfel, se va crea o rezistență suplimentară, care va readuce parametrii pompei la normal. Prin urmare, vei verifica și seta pompa astfel încât să funcționeze după cum dorești.
Acestea fiind zise, îți urăm succes în montarea pompei în foraj.