Negrilica (Nigella damascena) este o plantă anuală, cu aspect de tufă ce crește pȃnă la 45-60 cm. Face parte din familia Ranunculaceae și este originară din sudul Europei și nordul Africii.
Este apreciată pentru frumuseţea florilor sale albastre, dar și ca plantă medicinală, utilizată de sute de ani pentru reglarea ciclului menstrual și ca diuretic.
În unele ţări, seminţele sale erau folosite drept condiment.
Numele știinţific al speciei provine de la cuvȃntul latinesc niger-negru cu referire la culoarea seminţelor și de la numele orașului Damasc.
Florile solitare, au formă de stea și un diametru de 2-3 cm. Se deschid ȋn perioada iunie-august și sunt ȋnconjurate de frunze fine, divizate, dese, cu lungime de 3-4 cm care pentru cei cu un pic de imaginatie dau un aspect de ceaţă verde, de unde și denumirea populară.
Vezi și: Plante decorative care aduc noroc in casa
Negrilica-ȋngrijire
Negrilica nu este o plantă pretenţioasă. Preferă un sol umed, dar bine dreanat, cu pH neutru. Are nevoie de expunere directă la razele soarelui. Aceasta va conduce la o ȋnflorire abundentă.
Seminţele se seamănă direct ȋn grădină, la ȋnceputul lunii aprilie. Germinarea are loc după 15-20 zile, iar ȋnflorirea după 3 luni.
Se poate alege și varianta răsadurilor, dar trebuie știut că planta nu reacţionează bine la mutarea din interior la exterior, multe dintre plăntuţe uscȃndu-se.
Cei care ȋndrăgesc această specie, au la dispoziţie mai multe varietăţi, cu flori duble, roz, albe, violet sau indigo. Acestea pot fi puse ȋn evidenţă prin plantarea ȋn ghivece, ȋn grădini de tip rustic, ȋn ronduri și borduri.
Florile rezistă bine și ȋn glastră, iar tijele cu fructe uscate dau un aspect interesant oricărui aranjament vegetal.
Uleiurile esenţiale extrase din negrilică au efect antibacterian, fiind utile ȋn combaterea infecţiilor cu bacterii precum Staphylococcus aureus.
Sursa foto: www.plantsam.com
Articolul Negrilica sau dragostea ȋn ceaţă apare prima dată în Casoteca.
Source: Casoteca