Copacul cu mere de aur (Aegle marmelos) este o plantă originară din India și sud-estul Asiei. Este considerat copac sfȃnt de hinduși și se folosește ȋn medicina tradiţională din India, Bangladesh, Burma, Thailanda, Nepal, Laos, Cambodia și Vietnam.
Se cultivă ȋn grădini, lȃngă temple, la marginea plantaţiilor de mango și a perdelelor forestiere.
Frunzele sale se oferă ca ofrandă zeului Shiva, zeitate extrem de importantă pentru hinduși. fiind unul dintre zeii care au creat Universul și cel care a fondat yoga.
Gutuiul bengalez este un copac cu dimensiune medie, de 12-15m, cu creștere lentă, cu scoarţă groasă și moale si cu crengi spinoase.
Dacă este lovit, din rănile sale se scurge un lichid limpede, ușor dulceag iniţial, dar iritant pentru gȃt. Acesta se solidifică ȋn contact cu aerul.
Frunzele sale sunt alterne, compuse, ovale, cu 4-10 cm lungime. Cele tinere sunt lucioase, roz-maronii, iar cele mature, emană un miros neplăcut dacă sunt rupte.
Florile sunt galben-verzui și sunt grupate ȋn inflorescenţe.
Fructele se coc ȋn martie-iunie. Sunt alungite, rotunde sau au formă de pară. Conţin vitamina C , A, B1, B3, calciu și fosfor. Sunt comestibile și sunt transformate ȋn marmeladă, sirop, nectar, murraba (un fel de gem din mai multe fructe, zahăr și condimente).
Se pot culege cȃnd devin verzi-gălbui și se pot păstra pȃnă la 8 zile.
Pentru export, se culeg cȃnd sunt verzi, cu 2-3 luni ȋnainte de a fi coapte și se coc apoi artificial.
Un copac produce ȋntre 150 -200 fructe.
Vezi și: Marul cailor, copacul cu fructe ca niște mingi de tenis
Copacul cu mere de aur- un copac cu multe utilizari
Rădăcina, seminţele și fructele copacului sunt folosite la prepararea unor tratamente pentru tratarea febrei, malariei, durerilor de stomac, hepatitei, tuberculozei și ca tonic pentru inimă.
Din scoarţă și frunze se extrag substanţe toxice care sunt folosite ca otravă și detergent, iar din fructe se obţine un detergent natural utilizat la spălarea hainelor.
Lemnul este moale și are un miros specific cȃnd este tăiat. Se folosește la fabricare unor obiecte care se utilizează ȋn gospodărie.
Sursa foto: www.planetayurveda.net
Articolul Copacul cu mere de aur sau gutuiul bengalez apare prima dată în Casoteca.
Source: Casoteca