Timp indelungat, calitatea vietii persoanelor care isi pierdeau unul sau mai multi dinti se diminua considerabil. Nu se mai puteau bucura de mancarurile preferate, iar pericolele pentru starea de sanatate a intregii cavitati bucale erau multiple. La toate acestea se adaugau dezavantajele de ordin estetic, cu efecte neplacute asupra vietii sociale.
Totul s-a schimbat in momentul in care progresele medicinei stomatologice au dus la aparitia tratamentului cu implant dentar. Este vorba despre o piesa realizata din titan, zirconiu sau alt material 100% biocompatibil cu organismul uman, care tine loc de radacina a dintelui.
Avantajele tratamentului cu implant dentar
Acest surub aparent simplu, care inlocuieste radacina unui dinte lipsa, se remarca in primul rand prin numeroasele beneficii pentru starea de sanatate si prin reducerea riscurilor dezvoltarii unor probleme. Astfel, sunt prevenite atat atrofierea osului maxilar, cat si retractia gingiei sau fenomenul nedorit de migratie a dintilor.
De asemenea, este oferita posibilitatea montarii unor proteze dentare fixe pe implanturi, in cazuri in care altfel nu ar fi fost posibila decat utilizarea unei proteze mobile, care reprezinta o solutie net inferioara din multiple puncte de vedere.
Un implant dentar imbunatateste considerabil aspectul estetic al zambetului si al fetei in intregime, cu efecte pozitive asupra vietii sociale in ansamblu. El ajuta, de asemenea, la disparitia defectelor de fonatie, deoarece rostirea fiecarui sunet se poate realiza din nou in mod natural, firesc.
Acest tratament iti permite ca, apoi, sa te bucuri din nou de mancarurile preferate, oricare ar fi acestea. De altfel, prin recapatarea completa a functiei masticatiei este prevenita aparitia unei intregi game de afectiuni gastrice.
Tipuri de implant dentar
Fiecare pacient este unic si, tocmai de aceea, medicul alege solutia optima pentru fiecare caz in parte. Prima solutie avuta in vedere este cea a implanturilor plasate direct in os, in cazul acelor pacienti al caror os maxilar nu a avut de suferit din cauza lipsei dintilor pe termen lung.
O particularitate este reprezentata de implanturile zigomatice, recomandate in cazul persoanelor cu resorbtie osoasa severa. Acestea au o lungime deosebita si sunt inserate in maxilarul superior, dupa care strabat sinusurile, iar varful se ancoreaza direct in osul pometelui, cunoscut sub numele de os zigomatic.
Un alt tip special de tratament este reprezentat de implanturile subperiostale, plasate sub gingie, dar deasupra osului maxilarului. Acest tip de implant dentar poate fi utilizat la acei pacienti care nu au suficient os natural sanatos, dar nu doresc sa se supuna unei proceduri de marire osoasa, pentru o reconstructie.
Exista, de asemenea, mini-implanturile dentare, care au dimensiuni mai mici si sunt mai inguste decat cele folosite cel mai frecvent si introduse direct in os. Ele se remarca prin faptul ca sunt plasate prin tehnici mai putin invazive si sunt utilizate in special pentru stabilizarea unei proteze dentare inferioare.
Astfel, indiferent de cauza pierderii dintilor si de natura problemelor dentare cu care te confrunti, poti avea deplina incredere in faptul ca un specialist te va ajuta sa gasesti cea mai buna solutie. Te vei convinge de acest fapt atunci cand vei profita, pe termen lung, de toate avantajele oferite de tratamentul cu implant dentar!