Montarea centralelor individuale de apartament nu va mai fi permisă în blocurile noi începând cu luna ianuarie sau februarie, cel târziu, spune ministrul Mediului, Tanczos Barna. Regula va fi montarea de centrale termice comune.
Ministrul Mediului a afirmat că lucrurile se vor schimba doar pentru construcțiile noi.
Vezi și Viessmann – furnizorul tău de soluții viabile pentru diferite probleme ale vieții de zi cu zi
„Pentru viitor propunerea mea este să nu mai permitem centralele individuale în blocurile noi. Vorbim strict de viitor și doar de construcțiile noi.
Centrale doar la comun, la nivel de bloc sau scară și cu eliminarea fumului deasupra, la o înălțime de 40-50 de metri, care practic să ducă noxele cât mai departe de nivelul la care este cetățeanul.
Aceasta este soluția peste tot în lume, de aceea vedeți la centrale coșuri foarte înalte”, a afirmat Tanczos Barna.
UDMR-istul a spus că măsura ar urma să fie aplicată din ianuarie sau cel târziu februarie 2022, dată de la care dezvoltatorii nu vor mai putea permite instalarea centralelor proprii în apartamentele din blocurile nou construite.
„În ianuarie sper să avem actul normativ, am discutat în coaliție, am făcut propunerea, o să intrăm cu act normativ în Guvern. Sper să aprobăm în ianuarie, februarie cel târziu”, a precizat ministrul Mediului.
În blocurile vechi, unde sunt montate centrale termice individuale, nu s-a pus problema interzicerii acestora, conform lui Tanczos Barna: „Măsura vizează doar blocurile noi, acolo unde se construiesc acum apartamente, și există varianta instalării unei centrale la nivel de scară. În blocurile vechi, unde sunt montate centrale, nu s-a pus problema interzicerii”.
Ministrul Mediului a avansat încă de luna trecută ideea interzicerii centralelor de apartament în blocurile noi, el spunând atunci că atât ministerul, cât și administrațiile locale și cetățenii „trebuie să facă eforturi pentru un aer mai curat”.
Vezi și Avantajele centralei pe lemne
Ce spun primari, dezvoltatori imobiliari sau activiști de mediu
Primarii spun că este o idee bună și că o astfel de măsură va duce la reducerea poluării, însă foarte puține orașe pot realiza în acest moment extinderea rețelei de termoficare și conectarea de noi blocuri.
Dezvoltatorii imobiliari afirmă că circa 90% dintre blocurile nou construite au în acest moment centrale de apartament, iar instalarea unei centrale de bloc crește cu circa 60% prețul față de instalarea centralelor de apartament. Construirea unor centrale de cvartal, în cogenerare, pentru ansamblurile rezidențiale mari, ar crește prețul pe apartament cu circa 10.000 de euro, mai susțin dezvoltatorii imobiliari.
Activiștii de mediu consideră că este o idee bună, însă fiecare nuanțează. Unii susțin că această măsură trebuie aplicată doar în orașele foarte poluate, alții că Ministerul Mediului trebuie să rezolve întâi alte probleme, cum ar fi încălzirea la sobă, unde de multe ori se ard mobilă sau alte deșeuri extrem de toxice, dar și arderile ilegale de deșeuri care otrăvesc de câțiva ani Bucureștiul.
Articolul Ministrul Mediului, Tanczos Barna nu mai vrea centrală de apartament în blocurile noi apare prima dată în Casoteca.
Source: Casoteca