Promo

Cat este de greu pentru un adult să învețe o limba străină?

Niciodată nu este prea târziu să înveți o a două limbă! Sigur, copiii pot învăța o limba străină mult mai ușor, dar realitatea este că există multe avantaje în învățarea unei noi limbi și pentru un adult.

Dacă ai studiat o limbă la gimnaziu sau liceu, s-ar putea să-ți amintești zilele  în care te străduiai să înveți. Poate îți amintești și cum îți era mai simplu să înveți pe măsură ce te familiarizai cu sunetele, cuvintele și experiența. Ca adult, pe de altă parte, învățarea unei noi limbi este cu siguranță o experiență diferită. Totuși, nu este imposibil și există și câteva avantaje mari! Înțelegerea modului în care adulții învață diferit te va ajuta să fii conștient de posibilele provocări, profitând în același timp de beneficiile de a fi un adult care învață o limbă străină.

Să începem cu provocările pe care le întâlnim atunci când învățăm o nouă limbă ca adult:

  1. Vei avea nevoie de mai multă disciplină pentru a-ți face timp pentru lecții și studiu

Adulții necesită timp și poate fi greu să ții pasul cu lecțiile și studiile, ambele fiind esențiale pentru progresul constant în limba pe care dorești să o înveți. Deși s-ar putea să nu ai după-amieze libere, așa cum ai avut în copilărie și în tinerețe, îți recomandăm să alegi orele din programul tău care nu sunt necesare pentru altceva și să te concentrezi pe învățarea limbilor străine. Chiar dacă timpul este scurt, studiul consecvent va duce la progrese vizibile, așa că ține-o tot așa!

  1. Pierderea completă a accentului poate fi dificilă

Când copiii învață o nouă limbă, ei asimilează în mod natural sunetele unice, inflexia și ritmul limbii. Ca adulți, poate fi mai greu să stăpânești complet accentul, deoarece sunetele străine pot fi dificil de asimilat complet, deoarece modelele de vorbire sunt deja setate.

Există totuși o veste bună: dacă ai fost expus la sunetele limbilor străine în copilărie, asta poate fi suficient pentru a ușura învățarea unui nou accent, deoarece studiile au arătat că doar expunerea în copilărie, chiar și fără a vorbi, ne poate familiariza cu sunetele la o dată ulterioară.

Și chiar și fără această expunere, există multe moduri în care profesorul tău te poate ajută să-ți îmbunătățești accentul dacă nu îți vine în mod natural, mai ales dacă vorbim de un profesor de la www.ilsc.ro. Alegerea unui profesor bun este un lucru esențial, deoarece vei primi feedback și corecții pe măsură ce vorbești.

  1. S-ar putea să nu ai timp pentru ore de trei ori pe săptămână sau zilnic, așa cum ai avut în liceu

Este posibil să fi numărat minutele până la sfârșitul orelor, în timp ce acum visezi la timp neîntrerupt pentru studiu și auto-dezvoltare. Avantajul este că există multe oportunități pentru adulți de a urmă, de asemenea, studii intensive și serioase. S-ar putea chiar să beneficiezi mai mult ca student adult serios decât că adolescent.

  1. Spontaneitatea este adesea temperată de teama de a greși

O mare diferență între adulți și copii este că cel din urmă grup este predispus să încerce lucruri noi fără teamă că va comite greșeli. Adulții pot fi intimidați încercând lucruri noi, iar greșelile sunt descurajate.

Acest lucru te poate împiedica să înveți bine, deoarece o parte inerentă a învățării limbilor este să faci greșeli și să experimentezi! Poți lucra pentru a depăși teama de greșeli rămânând deschis, distrându-te și încercând lucruri noi.

  1. A învăța un nou vocabular necesită practică

Ca adult, de multe ori nu este suficient să te bazezi doar pe expunere pentru a dobândi și a memora un vocabular nou. Pe măsură ce înveți, va trebui să depui un efort direcționat pentru a memora noul vocabular. Copiii și adolescenții pot deseori să înțeleagă un vocabular nou pur și simplu prin expunere și repetare. Avantajul pe care îl au adulții este că pot alege să se concentreze asupra unor seturi de vocabular specifice. Acestea pot fi foarte specifice (de exemplu pentru asistență medicală) sau generale.

Acestea sunt câteva provocări, dar știai că există și beneficii?

  1. Adulții au o capacitate mai mare de înțelegere și practici organizaționale

Mulți părinți aleg să-și crească copilul bilingv, deoarece creierul acestuia poate absorbi rapid informații noi. Cu toate acestea, ca adult, vei putea profita de capacitatea ta de a organiza, rezuma și înțelege lucrurile la nivel macro. Această abilitate îți permite să progresezi rapid într-o limbă.

  1. Ca adult, alegi să studiezi limba

În calitate de elev de liceu, s-ar putea să fi studiat o limbă pur și simplu pentru a îndeplini o cerință – nu cel mai mare motiv pentru a iubii limba respectivă. Ca adult, ai ales să studiezi o a doua limbă pe baza intereselor, obiectivelor și motivațiilor tale. Poate vrei să călătorești și să comunici cu localnicii, să o folosești în muncă ta sau să comunici cu o persoană dragă sau un motiv de altă natură.

Iată avantajul tău: poți folosi această motivație pentru a te implica mai profund . Este opusul de a învăța ceva doar pentru a promova un examen sau anul școlar.

  1. Vei înțelege mai ușor nuanțele culturale

Subtilitățile unei limbi pot sau nu să fie absorbite inconștient de copii. Cu toate acestea, adulții pot observă în mod conștient aceste elemente și pot folosi acele informații pentru a-și îmbunătăți înțelegerea.

Acest lucru iți poate permite să asimilezi mai ușor cultura străină a limbii pe care o înveți, plus să preiei indicii non-verbale și sociale.

  1. Ai mai multe oportunități de a practica limba

Ca student mai tânăr, oportunitățile tale de a practică o limbă s-au limitat probabil la mediul clasei. Ca adult, lumea este a ta! Poți exersa în timpul discuțiilor online cu prietenii care învață aceeași limbă sau chiar poți călători în străinătate.

 

Previous ArticleFirmele de pompe funebre sunt alaturi de familiile indoliate in cele mai grele momenteNext ArticleȚinuta de 5 stele – câteva idei demne de avut în vedere
x
Da-mi un "Like":