Promo

Cum afli care este prețul corect al unui apartament

apartament pret

Se vorbește despre prețul crescut, supraevaluat al caselor și, mai ales, al apartamentelor. Dar dacă raportul cerere ofertă a dus prețul aici, cum putem spune că piața imobiliară este ”pre sus”, că sunt prea scumpe apartamentele. Există oare o formulă de calcul pentru prețul imobiliarelor:

Există și o aflăm cum obținem un preț corect pentru orice apartament

Prețul cu care se vinde un apartament de 55 metri pătrați în București – între 100.000 și 110.000 de euro și unul similar în Cluj-Napoca – până la 130.000 de euro.

Este vorba despre o supraevaluare în ambele cazuri, de fapt, spun specialiștii, un astfel de apartament ar costa în realitate cu 30.000 de euro mai puțin.

Prețul real înseamnă ce vezi în piață, dar trebuie să fim conștienți de valoarea reală. Dacă s-a vândut recent un apartament la un preț similar nu înseamnă că dacă cumpărăm la același preț e ok, că asta e valoarea de piață.

În 2021 cererea a crescut foarte mult s-au luat 21 miliarde de lei credite ipotecare și toate au dus la creșterea prețurilor în contextul în care oferta a fost mai mică.

Vezi și România: prețul mediu al apartamentelor a crescut cu 1% într-o lună

Valoarea oricărui activ este câți bani poate produce

În cazul unui apartament vorbim de chirie. Să fim conștienți cu cât l-am putea închiria – chiar dacă nu o facem – pentru că asta ne da valoarea.

Luăm chiria lunară, știm cât se pate încasa, o înmulțim cu 12 luni, înmulțim cu 15 ani și asta e estimarea de încasări pe care o poate produce un apartament în 15 ani.

Noi trebuie să recuperăm investiția în 15 ani. Apoi, scădem 20%, luăm în calcul că apartamentul nu va fi închiriat mereu, apoi ținem cont de cheltuielile de întreținere, taxe.

Preț corect = 15 ani x 12 luni x (chiria lunară) – (taxe pe venit + reparații)

Făcând calculul acesta în cazul unui apartament de 55 de metri pătrați, vedem că nu atât valorează. Este o diferență de 30.000 de euro între ce se pune pe piață și cât e valoarea concretă.

Ajungem să cumpărăm supraevaluat, dar la un moment dat piață se corectează pentru că nu poate rămâne dezechilibrată.

Articolul Cum afli care este prețul corect al unui apartament apare prima dată în Casoteca.

Source: Casoteca

Previous ArticleCopiii învață engleza în diferite lumi virtuale în Novakid Game WorldNext ArticleTop 6 cele mai bine platite locuri de munca
Cand pasiunea devine meserie, poti spune ca esti implinit din punct de vedere profesional. Pasiunea mea pentru lumea virtuala se traduce in creare si dezvoltare de site-uri si portaluri, atat externe, cat si pentru portofoliul intern.
x
Da-mi un "Like":