Pe baza salariului mediu brut se calculeaza valoarea mai multor indemnizatii sau taxe, motiv pentru care este bine ca acesta sa fie cunoscut nu doar de catre angajatori sau angajati ai statului, ci de fiecare cetatean. Propriile simulari le puteti face accesand pagina calcul salariu brut.
Printre indemnizatiile care depind de valoarea salariului mediu se numara indemnizatia de somaj si ajutorul de deces oferit de stat. Mai mult decat atat, este posibil ca, in viitor, salariul minim pe economie in Europa sa se calculeze tot in functie de salariul mediu.
Cat este salariul mediu brut in Romania
In anul 2022, salariul mediu brut in Romania este de 6 095 de lei, conform legii nr. 318/2021. Acesta este semnificativ mai mare fata de ultimii 2 ani. In 2021, pandemia a cauzat o scadere a salariului mediu pana la 5 380 de lei, in timp ce, in 2020, acesta a fost de 5 429 de lei.
De ce este important salariul mediu
Institutia care se ocupa de calculul salariului mediu este Institutul National de Statistica (INS), acest salariu reprezentand raportul dintre sumele platite salariatilor de catre agentii economici in luna de referinta, indiferent pentru ce perioada se cuvin, si numarul mediu de salariati.
Una dintre cele mai importante aplicabilitati ale salariului mediu este calculul indemnizatiei de somaj, cu atat mai mult cu cat in perioada pandemiei rata somajului a crescut considerabil.
In perioada starii de urgenta, valoarea bruta a indemnizatiei de somaj tehnic reprezinta 75% din salariul mediu de baza brut aferent locului de munca si nu trebuie sa depaseasca 75% din salariul mediu brut la nivel national. Acest lucru inseamna ca indemnizatia (brut) nu poate fi mai mare de 4 571 de lei. Din aceasta suma, se scad impozitul si contributiile obligatorii la sanatate si pensii.
Astfel, dupa aceste scaderi, o persoana in somaj tehnic poate primi in mana cel mult 2 674 de lei.
De asemenea, UE are in plan sa echilibreze partial salariile minime din statele membre. In acest sens, este in plan ca salariul minim pe economie sa reprezinte, in viitor, 50% din salariul mediu pe anul anterior, in fiecare stat in parte.
Daca acest lucru se va concretiza, salariul minim in Romania ar creste semnificativ, de la 2550 de lei brut, cat este in prezent, la 3 042 de lei. Nu se stie, insa, cand si daca aceasta masura se va implementa cu adevarat, fiind, deocamdata, doar la nivel de propunere.