Masajul terapeutic este un tip de masaj care se practică de secole pretutindeni în lume. În acest moment există mai mult de 80 de stilul diferite de masaj terapeutic, care se diferențiază în funcție de tehnica folosită și de mișcările utilizate de terapeut. Masajul medical nu poate înlocui complet un tratament medicamentos, dar pe de altă parte poate contribui la creșterea eficienței acestuia.
Pentru a avea efectele scontate, masajul terapeutic este un masaj care trebuie realizat în mod obligatoriu de terapeuți specializați.
Masajul terapeutic nu este un simplu masaj de relaxare. Prin modul în care se efectuează, acest masaj are ca scop ameliorarea unor afecțiuni diagnosticate de medicul specialist.
Care sunt beneficiile masajului terapeutic?
Masajul terapeutic ajută la intensificarea circulației sângelui și face în acest mod ca organele vitale să primească mai mult oxigen, dar și mai multe substanțe nutritive de care au nevoie pentru o funcționare optimă.
De asemenea, prin masaj terapeutic se poate stimula și fluxul limfatic. Un flux limfatic îmbunătățit ajută la fortificarea sistemului imunitar al corpului, determinând astfel organismul să lupte mai bine împotriva agenților patogeni.
Masajul terapeutic se recomandă adesea și sportivilor sau persoanelor care au probleme cu greutatea pentru a relaxa mușchii suprasolicitați.
Efectuat pe o durată mai lungă de timp, masajul terapeutic are efecte pozitive și împotriva crampelor musculare, dar și împotriva spasmelor. Acestea au loc în general atunci când mușchii corpului se contractă într-un mod forțat și nu se mai pot relaxa.
Tot în ceea ce privește beneficiile fizice ale masajului terapeutic, încă un beneficiu pe care trebuie să-l menționăm este creșterea flexibilității articulațiilor. Prin masaj terapeutic, pacienții care au suferit intervenții chirurgicale complexe sau cei care au avut parte de perioade foarte lungi de repaus, își pot recăpăta mobilitatea.
Un alt beneficiu al masajului terapeutic pentru persoanele aflate în perioada de vindecare, este și realinierea țesutului cicatrical sau diminuarea acestuia după refacerea unei răni.
Chiar dacă așa cum am menționat în rândurile de mai sus masajul terapeutic nu este un masaj de relaxare, acesta poate contribui la stimularea eliberării endorfinelor din corp. Specialiștii în domeniul medical consideră endorfinele drept analgezicele naturale ale corpului deoarece induc o stare de bine și elimină durerile ușoare. Tot din acest motiv, masajul terapeutic te poate ajuta și să îți crești capacitatea de concentrare deoarece promovează buna dispoziție.
Pentru femeile gravide, aflate în timpul travaliului, masajul terapeutic poate grăbi nașterea, dar în același timp poate ameliora și starea de spirit în acele momente cruciale. După naștere, masajul terapeutic poate preveni depresia și poate reduce anxietatea.
Câteva beneficii ale masajului terapeutic pe care le poate resimți orice persoană, indiferent de vârsta, sexul sau starea sa de sănătate, sunt calmarea durerilor, detoxifierea și sporirea imunității.
Dacă este efectuat ca la carte, într-o clinică de specialitate așa cum este clinica de recuperare medicală Kineto Help, masajul terapeutic contribuie la ameliorarea migrenelor și scade radical necesitatea administrării de medicamente.
Prin masaj terapeutic se poate accelera procesul de eliminare a toxinelor din organism, dar și creșterea numărului de celule albe care apără organismul de îmbolnăviri.
Persoanele care au probleme cu somnul se pot trata de insomnie tot prin masaj terapeutic. Chiar și somnul bebelușilor se poate îmbunătăți radical prin masaj terapeutic și tot prin acesta se poate diminua și numărul de reprize de plâns. Pentru adulți de asemenea, masajul terapeutic poate contribui la obținerea unui timp de odihnă mai satisfăcător.
Concluzie
Masajul terapeutic este un tip de masaj cu multiple beneficii, la care merită să apelezi pentru îmbunătățirea stării generale de sănătate, pentru a avea un organism mai puternic în fața riscurilor pe care le implică expunerea la agenții patogeni, pentru a te recupera mai ușor după o boală sau pentru a obține o stare mentală mai bună.
Dacă vrei să resimți pe pielea ta toate aceste beneficii ale masajului terapeutic, atunci consultă o clinică de specialitate și află dacă ți se potrivește!