Pentru a menține sănătatea cățelușului tău, hrana este ingredientul esențial. Ca toate ființele vii, un câine nu ar trebui hrănit cu orice avem în casă. Va trebui să urmezi câteva reguli și să îi urmărești dietă pentru că creșterea să se desfășoare în cele mai bune condiții și să eviți unele neplăceri. În plus, trebuie să știi că un pui de câine nu este imun la problemele de malnutriție sau obezitate.
Cățelul tău are nevoie de o alimentație echilibrată, în funcție de vârstă, rasă, greutatea și activitatea fizică. Hrană echilibrată înseamnă hrană de bună calitate, care îndeplinește cerințele de compoziție. Ai grijă să nu variezi prea mult dieta cățelușului tău. Tubul lui digestiv nu este identic cu cel al câinelui adult și nu suportă schimbările bruște.
Nevoile nutriționale ale puiului
Înainte de a deveni adult, cățelul tău va avea nevoie de o dietă care să ia în considerare nevoile sale nutriționale.
Nevoia de calciu și fosfor trebuie să vină să contrabalanseze pierderea imunității transmisă de mama sa. Apărarea sa naturală nu trebuie să fie slăbită. Nevoile sale de energie sunt de două ori mai mari decât ale unui câine adult. Astfel, va trebui să ingereze un anumit nivel de proteine de înaltă calitate, precum și un nivel ridicat de minerale esențiale. Depinde de tine să-i facilitezi tranziția alimentară între momentul în care cățelușul nu mai este alăptat de mama. O tranziție lină este indicată pentru a evita tulburările digestive și pentru a-i adapta flora intestinală la noul aliment. Dacă vrei sau trebuie să-l faci să schimbe mâncarea, va trebui să amesteci vechiul cu noul tip de hrană timp de aproximativ zece zile. Trebuie să-i controlezi rațiile. Până la 6 luni, se recomandă împărțirea rațiilor zilnice în 3 mese. Nu-i schimbă obiceiurile. Încearcă să-l hrănești la ore regulate, în același castron așezat în același loc. Dacă după aproximativ douăzeci de minute, cățelul tău nu și-a terminat rația, nu-l forța să termine și adaugă restul la următoarea rație.
Trebuie să alegi hrană recomandata puilor cu varsta cuprinsa intre 2 si 15 luni care vor cantari la varsta adulta intre 26 si 44 de kg. Evita carbohidrații pe care puiul nu îi poate digera (cartofi, leguminoase, cereale, zaharuri etc.). Carbohidrații sunt, de asemenea, responsabili pentru excesul de greutate și multe probleme de sănătate, cum ar fi bolile cardiovasculare, insuficiență renală și diabetul. Carbohidrații acționează excesiv asupra glicemiei câinelui și, prin urmare, produce prea multă insulină. Multe branduri au dezvoltat hrană fără cereale pentru câinii adulți, dar și pentru cățeii în creștere.
Prepararea alimentelor în funcție de vârstă și rasă
Trebuie să știi că puiul este gata de înțărcare la vârsta de 6 sau 8 săptămâni. Alimentele solide îi vor putea fi servite de la 3 sau 4 săptămâni. În ceea ce privește alimentele uscate, este de preferat să le umezestii puțin înainte pentru a le zdrobi. Poți reduce treptat cantitatea de apă până la vârsta de 8 până la 10 săptămâni.
Creșterea unui cățel este total diferită de la o rasă la alta. Timpul necesar pentru ca un cățel să ajungă la dimensiunea adultă poate varia între 8-10 luni pentru un câine mic, 12 luni pentru un câine mijlociu sau 18-24 luni pentru un câine mare. Evoluția cățelușului tău poate fi așadar uluitoare și trebuie să faci tot posibilul pentru a-i oferi toate elementele necesare pentru buna sa creștere.
Cât să-ți hrănești cățelul?
Pentru stomacul unui pui de cățel, hrănirea forțată este periculoasă. Chiar dacă au o poftă mare de mâncare, ai grijă să-i oferi cățelușului tău cantități mici, regulate, în funcție de vârstă. Frecvența va scădea pe măsură ce crește. De exemplu, trebuie să îi oferi până la 4 mese pe zi pentru cățelușii în vârstă de 2-3 luni, 2-3 mese pentru 4-6 luni și 2 mese pentru peste 6 luni.
Fă-ți o obișnuință să urmezi recomandările de pe ambalajul produsului din punct de vedere cantitativ. Vei evita obezitatea și problemele de sănătate pentru câinele tău.
În plus, pentru bunăstarea acestuia, asigură-te că iei următoarele măsuri de precauție cum ar fi să nu-l hrănesti niciodată la masă sau în timp ce gătești.
Alimentele ferme, crocante sunt cele mai bune, deoarece întăresc dinții câinelui tău și îi mențin sănătoși. Evita să îi schimbi marca de mâncare. Modifică-i tipul de mâncarea numai dacă câinele are probleme digestive sau nu mănâncă. Optează întotdeauna pentru o sursă de alimentare premium.
Controlează greutatea cățelușului tău
Respectând cantitățile prescrise pe ambalaj, îi vei permite câinelui tău să se dezvolte într-un ritm normal. Cu ajutorul medicului veterinar, vei controla greutatea cățelului tău, în special când este pui. Greutatea cățelușului tău nu ar trebui să fie mai mare de 50% din cea estimată pentru vârsta adultă. O greutate prea mare ar putea avea consecințe dăunătoare asupra sănătății și, prin urmare, asupra dezvoltării puiului.
În ce condiții ar trebui să-ți hrănești cățelul?
Puiul ar trebui să fie hrănit într-un loc liniștit, departe de alte distrageri. Când mănâncă, câinii pot avea reacții agresive la elementele exterioare, deci ai grijă ca nimeni să nu îi deranjeze. Pentru masă în sine, mâncarea trebuie servită la temperatura camerei pentru a păstra toate aromele și mirosurile. Trebuie să ai întotdeauna la dispoziție apă proaspătă.
Adaptează dieta la creșterea cățelușului
Pe măsură ce lunile trec, puiul va avea nevoie de mai multă energie pentru a răspunde la creșterea rapidă. Necesarul caloric crește continuu și semnificativ între 2 și 6 luni. La vârsta de 6 sau 8 luni, câinii de talie mică au ajuns la greutatea maximă. Cu toate acestea, sistemul lor digestiv este încă cel al unui cățel. Prin urmare, va fi încă necesar să aștepți înainte de a trece la hrană pentru câini „adulți”. Pentru câinii de rase mari sau gigantice, creșterea poate dura până la 24 de luni! de aceea este important să urmărești recomandările produsului sau să ceri sfatul medicului veterinar.