IntegralEdu: “Am înregistrat o creștere de până la 20% a aplicațiilor față de anul trecut. Țările europene se află în topul destinațiilor de studiu”. Crește interesul pentru studiile postuniversitare. În 2022 se reiau taberele educaționale și programele de vară pentru tineri.
Odată cu diminuarea efectelor pandemiei, din ce în ce mai multe instituții internaționale de învățământ își exprimă interesul pentru atragerea tinerilor români. Astfel, peste 50 instituții vor fi prezente la București pe 5 martie, la Iași (4 martie) și Constanța (6 martie) la World Education Fair, cel mai complex târg educațional organizat în această primăvară . “Interesul a crescut atât din partea universităților, dar și a tinerilor care vor să meargă să studieze în străinătate. Astfel, în calitate de consultanți educaționali am înregistrat o creștere de aproape 20% a cererilor de aplicații față de aceeași perioadă a anului trecut. Ca urmare a BREXIT-ULUI observăm o tendință de orientare a interesului către țări europene ca Olanda, Italia, Danemarca, dar și către SUA. Marea Britanie se menține totuși pe locul al doilea ca destinație. De asemenea, tot ca tendință generală, observăm o creștere a interesului pe zona programelor de master, pentru că în ultimii ani au fost foarte mulți tineri care nu și-au constituit bugete suficiente pentru studiile de licență, dar care și-au dorit tot timpul să studieze în afară”, precizează Ana Maria Papp, Business Development Manager IntegralEdu.
În topul destinațiilor de studiu pentru care aplică tinerii români, Olanda se află pe primul loc, urmată de Marea Britanie, Italia, Danemarca, Germania și Spania. “Față de anii anteriori, familile celor care vor să studieze în străinătate se mobilizează în prezent mult mai repede în pregătirea dosarelor sau în documentarea pentru obținerea de burse. De aceeea, la momentul actual prezența la un târg educațional cum este WEF este foarte importantă pentru că tinerii și familiile își pot lua informațiile direct de la sursă, fără a mai căuta, zile întregi, pe internet informații pe care oricum nu le găsesc actualizate sau complete”, mai explică Ana Maria Papp.
Din punct de vedere al domeniilor alese, lucrurile nu sunt schimbate față de anii anteriori. Astfel, pe prima poziție în topul preferințelor se situează Computer Science & Engineering. Pe locul doi se află studiile europene, urmate de Business și Creative Media and Game Technologies. Pe locul cinci în clasamentul preferințelor se regăsește domeniul Aerospace Engineering, înlocuind domeniul Drept, care se găsea anul trecut pe aceeași poziție.
Care sunt cele mai potrivite țări unde se poate studia cu bugete reduse
Din datele IntegralEdu reiese o creștere de 50% a aplicațiilor pentru studii de licență în SUA. “Majoritatea aplicanților, merg în paralel cu formularele pentru obținerea unei burse care poate acoperi până la 100% din taxa de școlarizare, în funcție de dosarul candidatului și situația financiară a familiei”, adaugă Ana Maria Papp.
Consultanții IntegralEdu au realizat pe baza informațiilor interne un top al țărilor alese de studenți, care oferă programe în limba engleză și unde se poate studia cu cele mai reduse bugete:
- Germania: până la 380 eur/semestru. Costuri de trai lunare: 1000 EUR
- Italia: de la 1000 eur/an. Costuri de trai lunare: 1300 EUR
- Belgia: 1000 eur/an. Costuri de trai lunare: 800-1000 EUR
- Olanda: 2000 eur/an. Costuri de trai lunare: 800-1000 EUR
- Irlanda: 3000 eur/an. Costuri de trai lunare: 1300 EUR
“Pe lângă aceste destinații pot fi accesate, la costuri acoperite de burse, și universități din Marea Britanie sau SUA, însă schemele sunt diferite de la instituție la instituție. Și din acest motiv este importantă participarea la WEF, unde cei interesați pot discuta direct cu reprezentanții universităților despre toate aceste aspecte și oportunitățile de finanțare a studiilor”, mai precizează Ana Maria Papp.