Dacă ai o idee de afacere pe care vrei să o lansezi pe piață, atunci vei avea nevoie să înființezi o nouă firmă. Ai nevoie de înregistrarea legală a unei companii pentru a-ți desfășura activitatea conform legislației in vigoare din Romania.
Birocrația îți poate da mari bătăi de cap atunci când trebuie să te organizezi in acest domeniu: acte firma, acte pe care urmează să le depui pentru înfiintarea unei firme. Ține cont de faptul că o societate nu-ți asigură succesul și nu te face un adevărat antreprenor. Pentru asta ai nevoie să pui idei cap la cap, să faci un plan de afaceri și să te asiguri că dezvolți firma pentru a avea succes.
Denumirea firmei
Primul pas pe care trebuie să îl faci înainte de a deschide o firmă este să alegi un nume relevant pentru activitatea ta. Bineînțeles că poți alege să ai Ionescu Ion SRL, dar acest nume nu va putea deveni un brand care să te ajute să fii competitiv și relevant pe piața unde vrei să te faci remarcat.
Pentru cei mai mulți antreprenori, numele firmei reprezintă o colecție de idei, nume, acronime sau ceva care evidențiază serviciile sau produsele pe care compania le comercializează. Dacă alegi o denumire care reflectă ideea și ideologia pe care te bazezi pentru dezvoltarea companiei, atunci există mai mari șanse să atragi clienți.
Cum verifici dacă denumirea firmei este deja atribuită
Este important ca după ce te-ai gândit la o denumire de firmă, să mai alegi câteva variante de rezervă. De exemplu dacă ai o denumire simplă de genul Magazin, e posibil ca varianta ta să nu fie eligibilă deoarece sunt alte nume asemănătoare, așa că poți avea mai multe opțiuni la dispoziție când faci verificări: Magazin Electronice, Magazin Electronice Top, etc.
Ca să vezi dacă denumirea pe care ți-o dorești e disponibilă fă o vizită la ONRC sau caută chiar pe site-ul acestora. De asemenea, pentru înregistrarea domeniului online, verifică dacă numele ales de tine este disponibil pe site-urile care vând domenii web. În prezent orice afacere trebuie să fie vizibilă online pentru a atrage mai mulți clienți, iar brandul contează foarte mult.
Tipul de firmă pe care vrei să îl faci
După ce ai ales numele firmei, acum trebuie să alegi tipul de firmă pe care vrei să îl faci. Cele mai populare sunt SRL-rile, potrivite pentru antreprenorii cu viziuni îndrăznețe sau PFA -urile, pentru care nu se platesc taxe la Registrul Comertului si presupun o contabilitate simplă.
Costurile pentru înființarea firmei
Costurile pentru înființarea firmei sunt de regulă sub 500 lei. Ai de achitat o taxă la registrul comerțului în valoare de 122. De regulă găsești firme care se ocupă de toate actele de care ai nevoie pentru a-ți lansa propria ta firmă.
Acte necesare pentru înființarea firmei
În primul rând trebuie să ai pregătite minim 3 variante de denumiri, numele asociatului, activitatea principală și cele secundare, capitalul social (minim 1leu), sediul firmei, și al punctelor de lucru (dacă e cazul).
După ce ai stabilit aceste detalii trebuie să pregătești mai multe documente cu care te prezinți la Registrul Comerțului: carte identitate asociat sau administrator, copie act proprietate sediu social, contract de comodat sau contract de închiriere, dovada capitalului social (deschizi un cont la bancă), specimenul de semnătură al administratorului.
Cu toate aceste date mergi și verifici dacă totul este în regulă. Dacă te-ai informat corect și ai făcut toate actele necesare, durează câteva zile până când revii să ridici actele care atestă faptul că deții legal o firmă pe teritoriul României.