Promo

Crucea de pe Caraiman desemnată drept cea mai înaltă cruce din lume ridicată pe vârful unui munte

Pe creasta masivului Caraiman, la marginea abruptă către Valea Seacă, se înalță, maiestuoasă, mărturie unui veac de istorie, Crucea Caraiman. Aceasta se află în lista Monumentelor Istorice, alcătuită de Ministerul Culturii, simbolul Bucegilor este clasat în grupa A, de valoare națională și universală.

Crucea Caraiman este un monument istoric, care a fost construit între 1926 și 1928, pentru a cinsti memoria românilor care au murit în Primul Război Mondial. Ridicată la altitudinea de 2.291 de metri, a fost desemnată cea mai înaltă cruce din lume amplasată pe un vârf montan, potrivit site-ului Guinness World Record.

CITIȚI ȘI SÂNGELE VOINICULUI ESTE UNA DIN CELE MAI RARE FLORI SĂLBATICE ALE MUNȚILOR CARPAȚI

Monumentul a fost realizat prin grija Regelui Ferdinand şi a Reginei Maria ai României, “întru slava şi memoria eroilor prahoveni căzuţi în Primul Război Mondial, 1916-1918, pentru apărarea patriei”, aşa cum stă scris pe placa comemorativă fixată pe partea nordică a soclului.

Legendele spun, pe de o parte, că monumentul ar fi fost ridicată după ce Regina Maria ar fi avut un vis. Munții Bucegi, reprezentați prin Vârful Caraiman, au fost stropiți de sânge românesc în Primul Război Mondial.

Pentru construcția monumentului s-a ales vârful secundar al Caraimanului, deoarece, dacă s-ar fi construit monumentul pe vârful principal (2.325 de metri), Crucea nu ar mai fi fost vizibilă decât din apropiere, de pe platou.

În 1928, la inaugurarea sa, „Crucea de pe Caraiman“, ridicată la altitudinea de 2291 m, era cea mai înaltă structură metalică situată într-o zonă montană. În timp, imaginea acestui monument unic în Europa prin amplasament şi prin dimensiuni a devenit extrem de cunoscută. Istoria „Crucii“ nu e însă atât de clară, numeroase aspecte aflându-se încă sub semnul întrebării.

Articolul Crucea de pe Caraiman desemnată drept cea mai înaltă cruce din lume ridicată pe vârful unui munte apare prima dată în Casoteca.


Source: Casoteca

Previous ArticleCe trebuie să știi atunci când vrei să înființezi o firmăNext ArticleFosta Casă a Căsătoriilor din Ploiești, o bijuterie arhitecturală realizată în stil neo-românesc
Cand pasiunea devine meserie, poti spune ca esti implinit din punct de vedere profesional. Pasiunea mea pentru lumea virtuala se traduce in creare si dezvoltare de site-uri si portaluri, atat externe, cat si pentru portofoliul intern.
x
Da-mi un "Like":