Promo

Fosta Casă a Căsătoriilor din Ploiești, o bijuterie arhitecturală realizată în stil neo-românesc

După cum o știm, fosta Casă a Căsătoriilor din Ploiești este amintirea frumosă a tinereții părinților și bunicilor noștri, care odinioară i-au trecut pragul.

Cu o arhitectură realizată în stil neo-românesc, datorită poveștilor și semnificației sale, clădirea este unul dintre simbolurile orașului Ploiești.

A fost ridicată la jumătatea secolului XIX de Radu Stanian, avocat și unul din cei mai iubiți primari pe care i-a avut Ploieștiul, despre care avem multe să vă povestim într-un material viitor.

La începutul perioadei interbelice, casa a fost vândută liderului politic N. Constantinescu-Bordeni, care l-a angajat pe arhitectul N. Z. Șmina să mărească și să transforme vechea clădire, imprimându-i un puternic stilul neo-românesc.

Așa cum v-am prezentat, timp de 50 de ani, în casa fostului primar a funcționat Casa Căsătoriilor.

Clădirea își păstrează și astăzi frumusețea de altădată, însă patina nemiloasă a timpului își spune cuvânutul. Casa a fost retrocedată și se află într-o stare avansată de degradare, iar dacă intervențiile de restaurare și consolidare nu vor fi făcute cât mai curând, patrimoniul național și Ploieștiul pot pierde ireversibil această bijuterie arhitecturală.

Citiți și Moara de apă Warthiadi de la Drajna, o bijuterie arhitecturală a satului românesc readusă la viață

Articolul Fosta Casă a Căsătoriilor din Ploiești, o bijuterie arhitecturală realizată în stil neo-românesc apare prima dată în Casoteca.


Source: Casoteca

Previous ArticleCrucea de pe Caraiman desemnată drept cea mai înaltă cruce din lume ridicată pe vârful unui munteNext ArticleMacul de Himalaya, macul de culoarea cerului
Cand pasiunea devine meserie, poti spune ca esti implinit din punct de vedere profesional. Pasiunea mea pentru lumea virtuala se traduce in creare si dezvoltare de site-uri si portaluri, atat externe, cat si pentru portofoliul intern.
x
Da-mi un "Like":