Atunci când este vorba despre construcțîi și alte aspecte realizate la exterior, din anumite materiale, suprafețele acestora trebuie protejate cât mai bine împotriva tuturor factorilor care le-ar putea afecta în timp, precum lumina soarelui, umiditate, îngheț, agenți chimici. Fie că este vorba despre lemn, metal, plastic sau materiale de altă natură, fiecare dintre acestea are anumite slăbiciuni la ceva anume și astfel, trebuie să încercăm să minimizăm cât mai mult daunele ce ar putea apărea la nivelul acestora în timp.
Printre numeroasele modalități prin care unui material, unei suprafețe, îi este oferit un grad mai mare de protecție se numără tratarea și vopsirea, aceste două procese constând în aplicarea de straturi de agenți speciali sau vopsele pe o suprafață cu anumite scopuri, precum rezistență mai mare la calcura, la acțiuni mecanice, la umiditate și așa mai departe. Există de altfel și tehnici prin care suprafață este făcută mai dura, mai rezistență, finisată, că de exemplu prin sablare și curățare chimică, acțiuni utilizate cu precădere înainte de tratarea unei suprafețe.
În ceea ce privește vopsirea unei suprafețe, acest lucru poate fi făcut prin diverse metode, de la cea maunala, pe care o putem realiza cu toții, cu o pensula sau un trafalet, până la vopsirea în câmp electrostatic, care în momentul de față este cea mai eficientă atât că și beneficii aduse suprafeței cât și că preț, pe termen lung dar și pierderi. Cu toate acestea, nu poate fi realizată decât în anumite medii speciale, unde toți factorii care pot afecta calitatea produsului final sunt înlăturați.
Vopsirea în cam electrostatic este utilizată în ziua de azi în numeroase domenii industriale dar este acesibila și persoanelor fizice, existând numeroase centre de vopsire care oferă servicii oricui. Astfel, de la profile metalice, industria auto, de electronice și electrocasnice, lemn, sticlă, piatră și așa mai departe, această modalitate a fost adaptată în timp pentru foarte multe suprafețe, materiale și domenii, fiind preferată datorită rezultatelor net superioare în orice privința.
Pentru că o suprafață să fie vopsită cât mai eficient, este important că această să fie cât mai curată de aceea, primul pas constă în curățarea eficientă a acesteia. De asemenea, în cazul metalelor este mult mai ușor, acestea fiind conductoare de curent însă în ceea ce privește lemnul sau alte suprafețe, aici au fost adaptate în timp diverse metode prin care curentul să poată circulă la suprafață lor și astfel, vopseaua să adere la suprafață. Pentru că, acesta este modul în care vopsirea electrostatică funcționează: prin aplicarea de particule de vopsea încărcate pozitiv pe o suprafață încărcată negativ, realiand astfel o atracție a acestora foarte mare, chiar de până la 75 de ori mai puternică decât cea a gravitației, după cum au arătat rezultatele. Astfel, suprafață nu doar că va arată mai bine dar va fi și mai rezistență la acțiuni mecanice precum zgariere, lovire sau șocuri.
Pot fi vopsite în câmp electrostatic atât obiecte deja realizate cât și materiale care urmează a fi prelucrate în ceva anume, precum profile, pentru că tot le-am menționat ceva mai sus. Fie că este vorba despre fier, aluminiu, inox, cupru, acestea pot conduce curentul electric și astfel, vopsirea lor nu necesită îndeplinirea de condiții speciale. Așadar, se poate realiza vopsire profile aluminiu la standarde de calitate foarte ridicate, oferindu-le o mai mare rezistență la oxidare și acțiunea corozivă a anumitor agenți chimici dacă este vorba despre ceva ce urmează a fi utilizat în medii de risc.
Prin faptul că este atât de rezistență, nu este nevoie să mai revopsim o suprafață decât după mult timp și astfel, putem spune cu siguranță că se va realiza și o economie în acest sens, chiar dacă prețul unei vopsiri în câmp electrostatic este mai mare decât alte metode. Dacă ar fi să luăm de exemplu lemnul, acesta ar trebui revopsit constant, mai ales dacă este vorba despre suprafețe aflate la exterior, care sunt supuse mult mai mult la factori ce pot afecta suprafață. De asemenea, la vopseaua clasică, această trebuie îndepărtată iar la lemn, nu este atât de ușor, mai ales dacă nu este făcut de către cineva cu experiență, în timp de poate decoji sau se pot formă bule și nu se poate realiza doar remedierea unei anumite zone ci a întregii suprafețe, ceea ce va consumă și bani dar și timp.
La vopsirea electrostatică se poate aplică orice culoare pe o suprafață precum și orice combinație dar cel mai important, se pot realiza și anuimte efecte speciale, vopselele fiind aplicate uniform și delimitate una de altă acolo unde se dorește, fără a se amestecă. De asemenea, pot fi vopsite chiar și suprafețele mai greu accesibile fără pierderi, după cum am spus. Asta pentru că particulele, oricum ar fi suflate, vor fi atrase de cele încărcate negativ de pe suprafață de vopsire și împrăștiate în mod uniform. De aceea, este important că suprafață prelucrată să fie curatara și finisată corespunzător încă de la început, pentru a evita apariția defectelor și a imperfecțiunilor.
Comparativ cu fierul sau oțelul, aluminiul este preferat în numeroase aplicații pur și simplu prin faptul că are o greutate mai ușoară și astfel, obiectele și construcțiile realizate utilizând acest material pot fi manevrate mai ușor, având în același timp o rezistență foarte mare. Prin vopsirea electrostatică va fi oferit suprafeței metalice un aspect deja foarte frumos, asemeni sticlei, strălucitor și lucios. Curățarea acesteia de praf și alte murdărie se poate face foarte ușor și fără niciun risc.