Coșul de fum reprezintă acea structură realizată din zidărie sau metal, ce înconjoară și susține un fum evacuat de către o instalație utilizată pentru încălzirea spațiului interior. Principalul scop al unui coș de fum este acela de a evacua produsele de ardere. Această funcție este esențială, deoarece produsele rezultate din ardere vor conține gaze periculoase și nocive. Unul dintre cele mai periculoase gaze pe care un coș de fum trebuie să le îndepărteze de casă este monoxidul de carbon.
Pentru ca eficiența în evacuarea gazelor arse precum și durata de viață a coșului de fum să fie mari, este nevoie ca sistemul de evacuare a fumului să îndeplinească unele condiții:
- să ofere tirajul de care este nevoie arderii de combustibil, altfel încât fumul care este produs prin ardere nu va fi evacuat ci refulat în interior cu posibilitatea de a produce un incendiu sau chiar intoxicare.
- în cazul în care se formează condensu, materialul coșului să nu-l absoarbă ci mai degraba să-l elimine printr-un orificiu ce este situat la baza coșului. Acesta conține acizi care pot distruge nu doar peretele coșului de fum dar și alte obiecte situate în apropierea acestuia;
- crearea de condens este inevitabilă. Cu toate acestea, reducerea cantității condensului ce se formeaza poate fi realizată prin metoda de izolare a coșului iar in acest fel se menține la o temperatură apropiată de cea a gazului emanat și ca rezultat, fumul emanat sub formă de gaz nu se va transforma în vapori.
În România au apărut numeroase firme care se ocupă cu proiectarea, construirea și montarea de cosuri de fum, în mare parte din inox. Pe lângă acești trei pași, este esențială și verificarea fiecărui coș de fum, mai ales că odată cu trecerea timpului, coșurile se mai înfundă, devenind un potențial pericol pentru siguranța spațiului locativ în care funcționează.
Cât de important este să curățați coșul de fum?
După ce procesul de montare a fost realizat în întregime, este foarte important să știți care este perioada de timp la care trebuie să fie curățat coșul de fum. În general, specialiștii recomandă să vă ocupați de această sarcină la începutul sezonului rece, iar în această privință este bine să optați pentru o firmă specializată.
Cum vă dați seama dacă un coș de fum a fost curățat într-un mod profesionist?
Va trebui să analizați densitatea fumului care este eliminat prin el, aceasta trebuie să fie cât mai clară și curată și să nu elimine cenușă și alte particule.
Un coș de fum care nu este îngrijit corespunzător poate duce la crearea de pagube unei case și a proprietarilor. Dacă s-ar întâmpla o aprindere nedorită de la coșul de fum, atunci când toți doarm, se poate produce o intoxicație cu fum și chiar decese. Mișcarea în direcție ascendentă a aerului precum și a fumului într-un coș poartă numele de tiraj. Curentul are loc din cauza faptului că gazele fierbinți nu sunt atît de dense ca și gazele reci. Gazele ce se încalzesc într-un coș de fum sunt mai ușoare și decât aerul din atmosferă asa că sunt aspirate în el. Un coș de fum mai înalt va produce mai mult tiraj din cauza faptului că tinde să existe mai mult gaz care este mai fierbinte și ușor. Un coș de fum înalt dar care este murdar nu este totuși mai eficien decât un coș mai scurt dar care este îngrijit asa cum trebuie. Pentru ca o sobă să poată funcționa perfect trebuie să aibă un tiraj suficient în coș. Coșul de fum este practic motorul instalației ce controlează arderea ceea ce înseamnă că acesta trebuie să fie realizat într-un mod profesionist pentru ca instalația de încălzire să funcționeze cât mai bine. Căldura fumului creează tirajul unui coș de fum. Tirajul are loc din cauza diferenței de temperatură dintre aerul fumului din interiorul coșului de fum și temperatura exterioară. Cu cât coșul de fum este mai mare și mai bine izolat cu atât tirajul este mai bun. Astfel, un coș de fum realizat din inox este mai bun decât un coș de fum realizat din cărămidă.
Coșul de fum realizat din inox este de asemenea recomandat și de către producători deoarece este mult mai eficient în ceea ce privește evacuarea fumului. Rezistent la efectele corozive ale condensului acid, un coș de fum din inox oferă o rezistență bună la înălțarea fumului. Coșul de fum din inox conform producătorilor este mult mai facil de izolat și poate menține foarte bine o temperatură adecvată în interiorul coșului în timpul arderii.
Astăzi casele sunt bine izolate ceea ce înseamnă că trebuie luate toate măsurile necesare pentru ca fumul realizat de către instalația de încălzire să fie evacuat în condiții de siguranță. Dotarea caselor cu detectoare de fum este una dintre soluțiile care trebuie implementată pentru a putea evita situațiile neplăcute cauzate de către pătrunderea fumului în locuință. Acestea este bine să fie amplasate în zonele de dormit ale unei casei și la fiecare etaj acolo unde este cazul. Detectoarele de monoxid de carbon vă pot alerta daca apar probleme în sistemele de încălzire. Fumul dintr-un coș de fum din inox va fi detectat imediat și nu va produce daune familiei. Implementarea unui astfel de detector precum și inspectarea coșului de fum și curățarea acestuia de către un specialist sunt recomandări care nu trebuie să fie ignorate pentru că de cele mai multe ori aceste aspecte fac diferența dintre viață și moarte. Așadar, sunt detalii foarte importante și trebuie să fie tratate cu maximă seriozitate și înțelepciune de către fiecare proprietar de casă care utilizează un sistem de încălzire.