Magazin

Ce face un key account manager și ce cunoștințe sunt necesare

Printre rolurile importante în domeniul vânzărilor sau conectat cu acesta, este și cel de Account Manager. Potrivit pentru persoanele care preferă să relaționeze cu ceilalți, dar nu vor neapărat să facă vânzări, jobul de Account Manager este des întâlnit în multe companii și industrii. Află din acest articol ce implică și de ce abilități și competențe ai nevoie pentru a îndeplini acest job cu succes. Iar pentru o ofertă variată de joburi, caută aici oportunitățile disponibile.

Ce face un key account manager

În majoritatea companiilor, Account Managerul este diferit de persoana care încheie vânzarea. Este cel care preia relația cu un client odată ce vânzarea a fost încheiată și menține legătura cu acesta pe parcursul colaborării cu compania.

Un Account Manager este un fel de „avocat” al clientului în cadrul companiei și colaborează cu departamentele interne pentru a se asigura că nevoile clientului sunt înțelese și îndeplinite. Poate contribui la realizarea vânzărilor pentru continuarea colaborării cu clientul respectiv, rezolvă plângerile clienților, colectează și analizează date, îmbunătățește experiența clientului per total.

Printre principalele responsabilități ale unui Account Manager se numără:

  • Realizează legătura între client și departamentele din companie pentru a circula informațiile necesare, a se asigura că nevoile clientului sunt înțelese și rezolvate la timp;
  • Informează clientul despre serviciile pe care le poate utiliza, dar și despre alte servicii pe care le poate achiziționa pentru a avea mai mult succes
  • Monitorizează bugetul clientului, explică prețurile și negociază reînnoirea contractului sau achiziția de noi servicii
  • Este la curent cu cele mai noi trenduri, schimbări și acțiuni ale competiției care pot influența deciziile clienților și eventuale schimbări
  • Realizează rapoarte pentru clienți și pentru managementul companiei
  • Îi învață pe juniorii din companie cum să se ocupe de clienți și ce înseamnă rolul de Account Manager

Ce abilități ai nevoie pentru a fi un key account manager de succes

Comunicare verbală și scrisă

Este cea mai importantă abilitate necesară pentru acest rol. Fiind legătura dintre client și restul companiei, un Account Manager bun este un bun comunicator – atât verbal, cât și prin e-mail, telefon și în cadrul ședințelor. Comunicarea excelentă implică și empatie, inteligență emoțională, ascultare, abilități de negociere.

Problem-solving

În relația cu clienții pot apărea de multe ori reclamații ale acestora sau probleme de rezolvat rapid. De aceea, abilitatea de problem-solving este una importantă în acest rol și implică identificarea celor mai bune soluții, cunoașterea produselor și serviciilor, amabilitate, comunicarea cu echipele sau persoanele din companie care pot rezolva respectivele provocări.

Organizare și task management

Account Managerii sunt deseori responsabili pentru organizarea și managementul conturilor clienților din portofoliu. Acest lucru înseamnă că ei trebuie să aibă abilități de organizare și management al taskurilor, pentru a se asigura că investesc eficient și înțelept suficient timp pentru a comunica în mod regulat cu clienții și pentru a finaliza orice task.

Customer experience

Pentru a îmbunătăți experiența clienților și rata de mulțumire a acestora (și de retenție), un Account Manager bun va observa și colecta feedbackul clienților și va comunica departamentelor interne care sunt plângerile și nevoile acestora, pentru a îmbunătăți serviciile și produsele în mod constant.

Cunoașterea bună a companiei și a serviciilor oferite

E nevoie, de asemenea, ca Account Managerul să cunoască bine serviciile companiei și cum se utilizează acestea pentru a maximiza rezultatele. Într-o carieră de Account Manager, poți deveni expert în anumite industrii și astfel te poți specializa, lucru care te ajută să lucrezi în companii similare și să progresezi în carieră, de exemplu, în Key Account Manager pentru cei mai importanți clienți sau manager al echipei de Account Management.

Cunoștințe tehnice: utilizarea unui CRM, realizarea de rapoarte și prezentări

Minime cunoștințe de utilizare a calculatorului și a anumitor programe și aplicații sunt necesare. De exemplu, utilizarea unui program CRM (Customer Relationship Management) pentru a nota toate datele despre client și a le putea prelucra ulterior în rapoarte. Sau realizarea de prezentări și rapoarte despre utilizarea serviciilor, atât pentru clienți în mod periodic, cât și pentru managementul organizației.

Foto: freepik.com

 

0
Previous ArticleIdei pentru a crea un colț confortabil de lecturăNext ArticleIata cateva exemple de utilizari ale unui variator de turatie cu fulii!
Cand pasiunea devine meserie, poti spune ca esti implinit din punct de vedere profesional. Pasiunea mea pentru lumea virtuala se traduce in creare si dezvoltare de site-uri si portaluri, atat externe, cat si pentru portofoliul intern.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

x
Da-mi un "Like":