Electromotoarele sunt echipamente cu utilizare larga. Ele sunt folosite atat la scara industriala, cat si la nivel casnic, gratie capacitatii de a pune in miscare o multime de aplicatii. Utilitatea pe care motoarele electrice o au este incontestabila, inclusiv in procese de productie dintre cele mai complexe. Rolul acestor motoare este acela de a transforma energia electrica in energie mecanica. Ele usureaza munca oamenilor si simplifica procese care, altfel, ar face imposibila atingerea nivelurilor prezente ale productiei.
Pentru ca motoarele electrice sa poata sa functioneze la capacitate optima, este necesar ca energia mecanica pe care o genereaza sa fie foarte bine gestionata. Viteza miscarilor propuse de un astfel de motor poate fi, deseori, prea mare pentru aplicatiile in care este el integrat. In acest context intervine un variator de turatie. Aceasta componenta are menirea de a optimiza functionarea motorului. Iata cum functioneaza si in ce aplicatii poate fi integrat un variator cu fulii!
Cum functioneaza un variator de turatie?
Motorul electric genereaza energie mecanica, iar materia prima pe care o utilizeaza in acest proces este electricitatea. Miscarile pe care le poate genera sunt la o viteza constanta, de regula, iar aceasta depinde de puterea pe care o are electromotorul. Desi exista impresia ca un motor mai puternic este automat si mai eficient, unele aplicatii au nevoie ca viteza miscarilor generate de acesta sa fie foarte bine controlate.
Un variator de turatie indeplineste tocmai acest rol, respectiv cel de alternare a vitezei prin turarea la nivel variabil a motorului. Variatorul eficientizeaza modul de functionare si adapteaza capacitatea motorului la aplicatia in care acesta este integrat. De pilda, variatoarele asigura miscarea dorita a benzilor transportatoare, structuri in care sunt integrate electromotoare. Acestea trebuie sa se deplaseze mai rapid sau mai lent, in functie si de obiectele transportate.
Exista mai multe tipuri de variatoare, respectiv mecanic, hidraulic si cu fulii. Cel mecanic se utilizeaza pentru motoare cu puteri de pana la 10 CP (cai putere). Este ideal pentru echipamentele de prelucrare a sticlei sau lemnului. De asemenea, se utilizeaza in domeniul reciclarii. Variatorul hidraulic este o varianta fiabila si se utlizeaza in industria petrolului, a gazelor si in relatie cu mixerele si snecurile.
In fine, un tip special de mecanism este reprezentat de un variator de turatie cu fulii. Acesta faciliteaza controlul de la distanta al turatiei generate de un motor electric. El este foarte eficient in relatie cu motoarele cu puteri de pana la 300 CP. Pe langa acest aspect, in utilizarea lor cantareste foarte mult si faptul ca pot fi personalizate in vederea integrarii comenzilor motorizate.
Multumita acestor doua avantaje, un variator de turatie cu fulii se utilizeaza foarte des pentru controlul eficient al vitezei pe care il ating vehiculele motorizate. Dotate cu motoare electrice de putere nu mai mare de 300 CP, ATV-urile, scuterele si chiar motocicletele de mici dimensiuni sunt aplicatiile ideale pentru integrarea variatoarelor cu fulii.
Pe AllIndustrial.ro gasesti o gama bogata de solutii, din care poti alege varianta optima de variator de turatie cu fulii. Aceasta poate fi montata pe aplicatiile pe care le utilizezi, in asa fel incat functionarea lor sa fie mereu la cele mai inalte standarde de calitate. Pune pret pe profesionalism si investeste in echipamente de calitate, rezistente si durabile!