Sistemele care prind teren în rândul celor care își construiesc sau locuiesc în case bine izolate sunt echipamentele de ventilație cu recuperare de căldură.
Aceste dispozitive introduc aer proaspăt în interior și utilizează căldura aerului evacuat pentru a-l încălzi iarna, iar vara utilizează temperatura scăzută din interior pentru a răci aerul proaspăt și cald introdus de afară.
O casă bine izolată și eficientă energetic, în care au loc activități cotidiene precum dușuri fierbinți, gătit sau călcat, se poate confrunta și cu problema umidității crescute. Datele arată că peste 10 litri de apă sub formă de vapori sunt produși zilnic într-o gospodărie. Umiditatea crescută poate afecta chiar structura casei și se poate face vinovată, pe lângă inerentul disconfort, de apariția unor probleme de sănătate.
Acest fenomen este întâlnit la casele noi, care sunt construite în ritm accelerat și care, odată finalizate, încă mai dezvoltă așa numitele procese umede de la diversele materiale folosite. Beneficiarii se mută repede și ajung să experimenteze umiditatea crescută, dar și vaporii toxici de la materialele de construcții care nu au apucat să se usuce în totalitate.
Principiul unui sistem de ventilație cu recuperare este simplu: extrage aerul viciat din încăperi, iar cu căldura acestuia încălzește aerul curat pe care îl introduce în casă prin grilele de ventilație. Fluxul de aer curat și cel viciat nu se întâlnesc, în acest proces având loc doar un schimb termic între cele două.
Sistemul este extrem de util mai ales pe timpul iernii, când practic geamurile nu mai trebuie deschise pentru a se asigura tradiționala aerisire, prin care se pierde în același timp și căldura acumulată în casă.
„Normele de eficientizare a consumului și creșterea prețurilor la energie fac ca aceste echipamente să fie din ce în ce mai căutate pe piață. Astfel, în scurt timp, aces- te sisteme vor deveni indispensabile la construcția unei case, așa cum este un termosistem acum.
Practic, oricine își construiește o casă sau face o reabilitare, nu mai concepe să nu monteze și un termosistem, indiferent dacă este pe bază de polistiren, vată sau alte materiale termoizolante.
Un sistem de ventilație centralizat cu recuperare de căldură vine în completarea soluției genera- le de eficientizare energetică compusă din zidărie, termosistem, geamuri termopan și acoperiș”, precizează Dorin Șalamac, director general al ATREA, unul dintre liderii europeni din piață care produce și montează sisteme de ventilație cu recuperare de căldură.
„Pentru un viitor proprietar care se află în faza de proiectare sau construcție a unei case, primul pas care trebuie făcut este să discute cu arhitectul pentru a integra încă din faza de proiect un astfel de sistem. Însă cea mai importantă este discuția cu producătorul care poate proiecta tot ansamblul, cu tubulatura necesara și poziționarea grilelor de ventilație.
În funcție de suprafață și numărul de persoane care vor locui în casă, producătorul va propune și recuperatorul cel mai potri- vit pentru ventilare. Având în vedere că unele echipa- mente pot furniza și răcire pe timpul verii, acestea pot înlocui aparatele tradiționale de aer condiționat. Astfel, recuperatorul de căldură poate să fie dotat cu o baterie de răcire care ajută la dezumidificarea aerului pe timpul verii și nu permite încălzirea casei, atunci când se face aportul de aer proaspăt.
De asemenea, există și soluții tehnice care recuperează și umiditatea, păstrând un nivel optim în incintă. Evident, toate acestea trebuie discutate cu producătorul care poate furniza soluțiile în funcție de nevoi și de buget”, mai explică Dorin Șalamac.
„Este foarte important ca atunci când beneficiarul alege un sistem cu recuperare de căldură să se uite la randamentul centralei. Acesta trebuie să fie peste 90% pentru ca investiția să fie cu adevărat recuperată. În plus, echipamentele trebuie să aibă toate agrementele europene pentru aparat, dar și pe componente.
Spre exemplu, un detaliu tehnic care poate fi urmărit în procesul de achiziție este prezența by-passului de vară. Acesta este obligatoriu, fiind impus atât de normele europene cât și de necesitatea răcirii mecanice a casei vara, pe timp noapte, când aerul proaspăt intră direct în casă, fără a fi încălzit de aerul evacuat din interior”, precizează Dorin Șalamac.
CÂT COSTĂ UN SISTEM DE VENTILAȚIE CU RECUPERATOR DE CĂLDURĂ
Prețul pentru instalarea unui sistem de ventilație cu recuperare de căldură pentru o locuință este compus din prețul aparatului de ventilație, tubulatură și manoperă. Dacă în cazul aparatului, prețul variază în funcție de automatizare și pornește de la 1.300 euro, în cazul tubulaturii și al manoperei, prețurile diferă în funcție de complexitatea construcției. Însă pentru o locuință de aproximativ 100 mp, specialistul în ventilație de la Atrea spune că prețul ar trebui să ajungă undeva la 2.500 euro, pentru un sistem basic, aici incluzând cen- trala, montajul, cât și punerea în funcțiune.
Alte detalii despre aparatele de ventilație cu recuperare de căldură puteți găsi pe www.atreashop.ro
Vezi și: Restaurarea și reconstrucția clădirilor vechi, esențiale pentru București
Articolul Tot ce trebuie să știi despre sistemele de ventilație cu recuperare de căldură pentru case apare prima dată în Casoteca.
Source: Casoteca