O agentie SEO – acronim care, in limba engleza, provine de la sintagma Search Engine Optimization – inglobeaza, ca obiect de activitate, toate strategiile, modalitatile si actiunile de optimizare a site-urilor pentru motoarele de cautare, in scopuri de promovare online pe cale organica.
Fiind vorba despre o tehnica de e-marketing ce ofera rezultate pe termen lung, o agentie SEO cu suficienta expertiza isi ofera serviciile atat magazinelor online, cat si paginilor web de prezentare; poate activa cu succes atat in zona comertului electronic, dar poate aborda si campanii serioase de comunicare, chiar de Reputation Management.
De ce? Fiindca, in primul rand, o agentie SEO activeaza cu si prin cuvinte – prin puterea cuvantului, mai exact, care poate fie „sa vanda”, fie sa converteasca pareri, opinii, alegeri, atragand simpatii si creand comunitati ori trenduri. Crearea de continut targetand anumite cuvinte cheie, expresii de cautare si interes pentru publicul larg reprezinta, practic, „piatra de temelie” in Search Engine Optimization.
Acest lucru se explica prin faptul ca, in urma unei cautari specifice pe Internet, utilizatorul va ajunge astfel direct la mesajul tau sau la oferta ta, existand sanse majore sa adere la ceea ce transmiti sau vinzi; sa devina din potential client, cumparator, spre exemplu.
Cel mai vizat motor de cautare in acest sens, datorita amplitudinii si notorietatii sale in ceea ce priveste utilizarea sa in randul internautilor la scara larga, este nimeni altul decat Google.
Cu toate ca, in randul specialistilor dintr-o agentie SEO exista chiar si o butada conform careia ”content is king”, acest lucru nu inseamna ca optimizarea site-urilor pentru motoarele de cautare precum Google se rezuma doar la acest aspect. Dimpotriva, in procesul optimizarii genuine sunt cooptate si foarte multe detalii tehnice, de web design s.a.m.d.
Asadar, pe langa copywriterii dintr-o agentie SEO, care joaca indubitabil un rol cheie in acest domeniu, o astfel de organigrama mai include si alti specialisti de top cu diferite atributiuni, in frunte cu managerul echipei, precum:
- Responsabilul cu research-ul de cuvinte cheie si crearea / imbunatatirea arhitecturii de link-uri interne a site-ului (SEO Specialist);
- Persoana responsabila de identificarea problemelor tehnice si propunerea de solutii prin auditul site-ului (Technical Officer);
- Persoana care verifica originalitatea continutului si eventualele erori gramaticale, de punctuatie sau formulare aferente (Content QA Analyst) etc.
In ceea ce priveste managerul, acesta are rol de coordonare generala si dispune de o viziune de ansamblu asupra tuturor activitatilor conexe.
Revenind la copywriterii de profil, probabil acestia sunt insa cei mai solicitati zilnic, cu aceeasi frecventa, deoarece trebuie sa livreze constant continut original, relevant si diversificat: articole de blog, comunicate, advertoriale, texte on-page, meta tag-uri etc. Astfel, si „presiunea” creste, direct proportional cu nevoia permanenta de inspiratie.
Iar pentru ca traim in era Internetului, din fericire, se gasesc numeroase tool-uri, platforme, bloguri si vloguri la care acestia sa apeleze. Iata 3 dintre cele mai „click-uite” astfel de surse, de catre creatorii de continut SEO:
- AnswerThePublic.com
Zilnic, aici sunt efectuate aproximativ 3 miliarde de cautari Google, dintre care 20% reprezinta trenduri si interese noi.
- BuiltVisible.com
Cu ajutorul acestui tool, copywriterii SEO descopera cele mai „fierbinti” topic-uri de pe Internet.
- StoryBase.com
Acest motor de cautare ofera informatii despre cele mai comune cautari dintr-un anumit domeniu, inclusiv detalii demografice despre publicul vizat.