Un peeling chimic este o procedură cosmetică neinvazivă, care se folosește în scopul îndepărtării celulelor moarte și deteriorate ale pielii, dezvăluind un strat de piele mai sănătoasă și mai radiantă. Deși poate fi efectuat și pe alte zone ale corpului, cel mai popular este peelingul facial chimic. În funcție de natura problemei, se poate apela la peeling chimic facial superficial, mediu sau profund. În vreme ce peelingul chimic superficial nu necesită timp lung de recuperare, peelingurile chimice medii și profunde pot necesita două până la trei săptămâni de timp de recuperare. Există o serie de motive pentru care oamenii apelează la peelinguri chimice. Ei pot încerca să trateze o varietate de probleme ale pielii, inclusiv riduri și linii fine, pete solare, cicatrici de acnee, hiperpigmentare, nuanța neuniformă a pielii sau roșeață. În acest articol vom arunca o privire mai atentă asupra diferitelor tipuri de peelinguri chimice, beneficiile acestora și la ce ce implică perioada de recuperare.
Ce este peelingul chimic?
Peelingul chimic este tratamentul cosmetic neinvaziv și eficient care poate fi aplicat pe față, mâini și gât. Este folosit pentru a îmbunătăți aspectul și textura pielii. În timpul acestei proceduri, pe zona tratată vor fi aplicate soluții chimice, ceea ce face ca pielea să se exfolieze și în cele din urmă să se desprindă. Odată ce se întâmplă acest lucru, noua piele este adesea mai netedă, mai puțin ridată și mai uniformă ca nuanță. Peelingul chimic superficial nu implică o procedură complicată sau timp lung de recuperare. Pentru peelingurile mediu și profund, însă, poate fi nevoie de aplicarea unui anestezic topic sau regional, iar perioada de recuperare poate dura până la 3 săptămâni.
Care sunt beneficiile peelingului chimic?
În timpul unui peeling chimic, medicul dermatolog va aplica o soluție chimică pe piele care îndepărtează celulele deteriorate ale pielii. Având la bază principiul eliminării straturilor deteriorate de piele, peelingul chimic are o serie de beneficii, îmbunătățind problemele comune ale pielii, cum ar fi: riduri, hiperpigmentare, acnee, textura neuniformă a pielii. Cu toate acestea, rezultatele vor depinde de mulți factori, inclusiv de genă, severitatea problemelor de piele și de tipul de peeling pe care îl alegi (un peeling chimic mediu sau profund tinde să aibă rezultate mai bune decât unul superficial).
Câte tipuri de peeling există?
Există trei tipuri diferite de peeling chimic din care poți alege, în funcție de natura sau gravitatea problemei tale.
Peeling chimic superficial, care pătrunde doar în stratul exterior al pielii și folosește acizi blânzi precum alfa hidroxi pentru a exfolia ușor. În timpul unei exfolieri ușoare, se va folosi o bucată de vată, tifon sau altă ustensilă pentru a aplica o soluție chimică pe zona vizată. Pielea va începe să se albească și poate avea o ușoară senzație de usturime. Odată terminată, soluția chimică va fi îndepărtată sau se va adăuga o soluție de neutralizare.
Peeling chimic mediu, care folosește acid tricloroacetic sau glicolic pentru a ajunge la stratul mijlociu și exterior al pielii. Acest lucru îl face mai eficient pentru îndepărtarea celulelor deteriorate ale pielii. În timpul unui peeling chimic mediu, medicul va folosi un tifon, un burete special sau un aplicator cu vârf de bumbac pentru a aplica soluția chimică pe față. Pielea va începe să se albească, iar medicul va aplica o compresă rece pe piele pentru a calma durerea. Este posibil să simți usturime sau arsură timp de până la 20 de minute. Nu este necesară nicio soluție de neutralizare, efectul va trece de la sine.
Peeling chimic profund, care folosește adesea fenol sau acid tricoloracetic și pătrunde complet în stratul mijlociu al pielii pentru a îndepărta celulele deteriorate ale pielii. Spre deosebire de celelalte, peelingul chimic profund se realizează în sala operatorie, sub anestezie. Medicul va folosi un aplicator cu vârf de bumbac pentru a aplica fenol pe piele. Acest lucru îți va colora pielea în alb sau gri. Procedura se va face în reprize de 15 minute, pentru a limita expunerea pielii la acid.
Când se recomandă peelingul chimic?
În teorie, un peeling chimic se recomandă oricui a trecut de vârsta de 20 de ani și se confruntă cu probleme de acnee, cicatrice ale acneei și semnele timpurii de deteriorare a soarelui. Cu toate acestea, numai consultul unui medic dermatolog poate oferi sfaturi și tratamente personalizate, în funcție de calitatea tenului, istoricul medical și efectul dorit al fiecărui pacient în parte. În cazul în care te întrebi cât costă un peeling chimic facial, prețul variază în jurul sumei de 500 de lei. Totuși, nu te lăsa influențat de preț, pentru că factori precum pregătirea medicului dermatolog, renumele clinicii și calitatea materialelor cântăresc mai mult în această ecuație, întrucât de ele depinde rezultatul final și recăpătarea încrederii tale de sine.