Țânțarul – acea insectă mică și enervantă, care cauzează inflamații pe piele și transmit diverse boli. Cu siguranță ai auzit de ei până acum. Iată mai multe curiozități despre țânțari care te vor ajuta și să obții cea mai bună protecție anti țânțari pentru a te proteja de ei.
Mirosul de ciocolată le creează confuzii
Dioxidul de carbon pe care corpul uman îl elimină stimulează și atrage țânțarii. Pentru că nu ne putem opri din respirat astfel încât să prevenim atacurile, putem folosi o altă armă, una dulce de data aceasta. Cercetătorii susțin că anumite mirosuri, așa cum sunt cel de mentă, de fructe și de caramel sau de ciocolată, pot să năucească aceste insecte atipice, care vor întâmpina probleme în momentul în care trebuie să fie identificată următoarea victimă. Prin urmare, nu te mira că foarte multe produse din categoria spray anti țânțari au mirosuri foarte plăcute.
Bâzâitul este determinat de bătaia aripilor
Țânțarii pot să detecteze dioxidul de carbon de la distanțe mari. Pentru că tu îl elimini pe nas și pe gură, capul va fi una dintre zonele pe care țânțarii pur și simplu le iubesc. Prin urmare, este explicabil de ce noaptea le vei auzi bâzâitul în urechi. Zgomotul acesta enervant va fi produs de bătăile repetate din aripi. Un țânțar bate din aripi între 300 și 600 de bătăi pe secundă, iar de acolo rezultă acel zgomot enervant pe care îl produc.
Masculii nu au nevoie de sânge
Femelele sunt cele care au nevoie de sânge, de la oameni sau de la alte animale. Folosesc acest sânge pentru a obține proteinele care sunt necesare pentru a depune ouăle și pentru a le crește. În timp ce femelele sunt cele de care ne chinuim atât să ne ferim, masculii au nevoie doar de nectar din flori.
Țânțarii sunt mici și lenți
Nu te-ai fi așteptat, nu? Un țânțar mediu are între 2 și 2.5 mg, ceea ce înseamnă că datorită dimensiunilor mici ar trebui să zboare repede. În realitate nu este deloc așa. Un țânțar va ajunge la maxim 2.5 lm pe oră, fiind astfel una dintre cele mai lente insecte zburătoare din câte există.
Virusurile determină un apetit crescut pentru sânge
Femelele de țânțar au în permanență nevoie de sânge, dar cercetătorii au descoperit că în cazul anumitor viruși, așa cum este cel care provoacă febra Dengue, pe care țânțarii o transmit oamenilor, pofta de sânge crește. Specialiștii explică acest comportament prin faptul că virusul modifică genele insectei și îi ascute mirosul, determinând-o să fie mai vigilentă.
Saliva de țânțar determină alergii
După ce este aleasă ținta, țânțarul atacă, înțepânt pielea victimei cu ajutorul unei trompe. În timpul hrănirii, trompa elimină salivă care are efect anticoajulant, care permite țânțarului să mănânce atât cât are nevoie. Substața care ajunge în corpul uman este cea care determină toate reacțiile alergice de pe piele, cum ar fi roșeața, umflăturile și mâncărimea.
Prin urmare, așa cum de soare te protejezi cu ajutorul produselor de protecție solară ar trebui să te protejezi și de țânțar cu ajutorul produselor speciale cu rol repelent. Țânțarul este una dintre cele mai letale creaturi existente pe planetă. In singur țânțar Anofel poate să infecteze peste 100 de persoane cu malarie. Această boală ucide masiv în Africa, deși la noi nu este chiar atât de întâlnită. Sunt și alte boli pe care țânțarii le pot transmite și de aceea nu este recomandat să riști, mai ales că acum ai la dispoziție numeroase soluții pentru a ține aceste mici insecte la distanță, iar prețul lor este chiar rațional.