Am vorbit adesea despre pensule de machiaj, despre cum să le spăl corect și despre cum să le păstrez, dar niciodată în mod specific despre cât de des este indicat să le speli.
Când oamenii mă întreabă cât de des este bine să spăl periile, eu întotdeauna răspund că „depinde”. Totul depinde de cât de mult le folosești!
Machiezi în fiecare zi: o dată pe săptămână
Daca te machiezi in fiecare zi, poate in cateva zile te machiezi chiar si de doua ori, trebuie sa iti speli pensulele o data pe saptamana. O frecvență atât de mare de spălare necesită produse specifice (există multe produse de curățat perii pe piață) sau poți folosi detergenți foarte delicati. Acest lucru este pentru a preveni uzura prea ușoară a periilor.
Machiezi de 3/4 ori pe săptămână: în fiecare săptămână sau 10 zile
Dacă ai obiceiul să nu te machiezi în fiecare zi, dar să te machiezi totuși cea mai mare parte a săptămânii, atunci poți prelungi cu câteva zile spălarea pensulei: te poți dedica curățării lor în fiecare săptămână dar și la fiecare 10 zile dacă acestea nu sunt deosebit de murdare…
Machiaj numai în weekend: la fiecare 15 zile
Machiajul este o prerogativă de weekend pentru tine? Atunci, periile pot fi curățate și o dată la două săptămâni.
Aceste „reguli” se aplică în special pensulelor mari, pudrei / fondului de ten / corector. Dacă ne gândim totusi la pensulele pentru ochi / buze, este de la sine înțeles că acestea trebuie spălate mai des.
De fapt, dacă vrei să faci un machiaj profesional, nu poți folosi o pensulă murdară de altă culoare, altfel machiajul tău va fi inexact. O modalitate de a curăța rapid periile de ochi/buze (în cazul în care ai nevoie imediat de ele) este să le treci prin alcool.
Ce se întâmplă dacă nu îți speli pensulele de machiaj cu frecvența potrivită? Cu siguranta se poate intampla sa iti vezi pielea agravata, cu cosuri si imperfectiuni pe care poate nu le ai inainte. Da, pentru că, după cum probabil știți, pensulele nu se murdăresc doar cu fond de ten sau fard de pleoape, ci colectează inevitabil reziduuri de sebum și piele moartă de pe suprafața epidermei atunci când le folosim și este ușor ca bacteriile să prolifereze între peri pe care apoi inevitabil ii punem pe fata.
Poate părea incredibil, dar am văzut fete îmbunătățindu-și dramatic pielea când au început să-și spele pensulele de machiaj în mod regulat!
Și în sfârșit, un sfat grozav, poate puțin banal, dar deloc de uitat: spălați întotdeauna periile noi! Nu știm unde au fost depozitate, cine le-a manipulat și praful pe care l-au luat. Personal, pe langa spalat, le dezinfectez si cu alcool, pentru a fi sigura ca sunt curate si totodata sterilizate.