„Semnificația era cea de prosperitate. La sfinții Constantin și Elena, pe 21 mai, când începe vara, în credințele populare se sfințeau bujori la biserică cu același scop, de sănătate, spor în casă, are și caracteristici de plantă de leac.”, a declarat Roxana Man, reprezentant al Muzeului Etnografic Anton Badea.
Ce specii de bujori există în România
Bujorii sunt originari din Asia, Europa și vestul Americii de Nord. Floarea de bujor, cunoscută sub denumirea știintifică de Paeonia romanica peregrina este considerată una dintre cele mai vechi flori din România. În țară există mai multe rezervații naturale de bujori românești. Bujorii sunt plante perene, unele dintre cele mai apreciate flori de mai.
În România cresc cinci specii spontante de bujori în astfel de rezervații și se regăsesc în special în Transilvania, Banat, Dobrogea, Teleorman și Giurgiu.
După intrarea în vigoare a legii care prevede că bujorul a devenit floare națională, autoritățile locale pot lua măsuri pentru înființarea și întreținerea unor mini-grădini botanice în care florile de bujor pot ocupa spații distincte. De asemenea, pot amenaja alei de bujori ca floare peisagistică urbană.
Floarea de bujor este adeasea întâlnită și în portul pupolar, fiind reprezentată pe diverse țesături.
„Are o floarea mare și din acest motiv este considerată regina florilor. Pentru că înflorește primăvara, iar printre celelalte flori este cea mai frumoasă din grădină.” – Roxana Man, Muzeul Etnografic Anton Badea.
Ce alte țări mai au floare națională
În țara noastră, mai multe localități au numele legate de această floare. Târgu-Bujor, Bujoreni, Bujor, Bujoreanca sunt doar câteva exemple de localități cu nume ce amintesc de frumoasa floare.
România nu este singura țară care are o floare națională. În Japonia, spre exemplu, există crizantema, care este floarea familiei imperiale. De asemenea, tot în Japonia floarea națională este cireșul ornamental. În Olanda este laleaua; în Franța, crinul alb; în India este floarea de lotus alb; în Bulgaria este trandafirul; iar în Spania, garoafa.