Promo

Vrei să devii avocat? Știai că ai nevoie inclusiv de un certificat A5? Iată de ce!

Pentru a putea să profesezi ca avocat, vei avea nevoie de un document special, denumit în mod oficial „certificat de sănătate fizică și psihică“ și cunoscut în mod uzual sub numele de „certificat A5“.

Este vorba despre un document tipizat, eliberat de clinici medicale acreditate, pentru obținerea unei autorizații de liberă practică. Durabilitatea sa este de 3 luni și se eliberează după efectuarea uneia sau a două examinări medicale, în funcție de domeniul de activitate. Analizele sunt necesare pentru a demonstra faptul că persoana este aptă din punct de vedere fizic și psihic pentru a exercita protecția pentru care s-a pregătit.

În momentul în care te prezinți la clinica medicală în vederea obținerii unui certificat A5, este suficient să ai asupra ta două documente: cartea de identitate și o adeverință eliberată de medicul de familie.

Cine are nevoie de un certificat A5 pentru a profesa?

Toți cei care urmează să exercite profesia de avocat sau de contabil vor avea nevoie de acest document și, în vederea obținerii lui, vor fi supuși unei examinări psihiatrice.

Actul este necesar și pentru personalul medical cu pregătire superioară de scurtă durată, postliceală sau medie, precum și pentru toți cei care practică profesiunea în unități publice sau private. Toți aceștia trebuie să posede autorizația de liberă practică medicală, cu avizul Ordinului Asistenților Medicali din România, și să se înscrie în Registrul unic al asistenților medicali.

În timp ce medicii sunt supuși doar unei examinări de natură psihiatrică, asistenții medicali și kinetoterapeuții trebuie să efectueze, pentru a obține un certificat A5, atât un examen psihiatric, cât și unul de medicină internă.

După ce examinările respective au fost efectuate, documentul este semnat de medicii specialiști și de conducătorul unității sanitare, ale cărei antet și ștampilă îi vor certifica legalitatea.

În cazul certificatului medical cu o singură specializare, cea psihiatrică, de genul celor necesare pentru avocați și medici, prețul este de 70 de lei. În schimb, asistenții medicali, care au nevoie de un certificat A5 cu două specializări medicale, plătesc suma de 100 de lei.

În ce alte situații ai nevoie de fișe medicale doveditoare?

Angajații din alte domenii trebuie, la rândul lor, să prezinte o fișă medicală specifică. Documentul cuprinde analize medicale complete, relevante pentru domeniul respectiv de activitate. Controalele medicale sunt realizate periodic, pentru a certifica faptul că starea de sănătate nu s-a deteriorat și angajatul e capabil să își îndeplinească sarcinile. De asemenea, controalele sunt necesare și la schimbarea locului de muncă.

În cele mai multe cazuri, examenul de medicina muncii cuprinde o examinare clinică generală, una de oftalmologie, EKG, măsurarea glicemiei, un examen psihiatric, hemogramă, audiogramă și, în funcție de specificul fiecărei activități, și alte teste sau analize.

Alte împrejurări în care sunt necesare fișe medicale doveditoare sunt reprezentate de eliberarea certificatului de căsătorie sau de obținerea ori schimbarea permisului de conducere a mașinii.

Dacă ai nevoie de un certificat A5, vino la o clinică acreditată și, în cel mai scurt timp, vei fi examinat și vei primi documentul pe care scrie că ești „apt din punct de vedere fizic și psihic pentru exercitarea profesiei de avocat“!

Previous ArticleVezi oferta de la espressor Lelit din pagina celor de la EdreamNext ArticleUn curs de dezvoltare personală în București poate fi șansa ta de a reuși, inclusiv profesional, în cel mai mare oraș al țării!
x
Da-mi un "Like":