Promo

Tufa perniţă, tufa care strălucește ȋn lumina lunii

Leucohyta brunii sau tufa perniţă este o specie perenă, originară din Australia și Tasmania, unde se ȋntrȃlnește pe dunele și coastele din sud. Face parte din familia Asteraceae, familia margaretei.

Numele său știinţific provine de la cuvintele grecești leuco-alb și phyto-plantă și de la botanistul german, Robert Brown.

Crește pȃnă la 0,7-1m ȋnălţime și 1 m lăţime și are formă globulară, compacta.

Atinge dimensiunea maximă la vȃrsta de 2-5 ani.

Aspectul său inedit, cu crengi argintii și frunze mici (5-20 mm), de aceeași culoare care au aspect de solzi, fac să fie o plantă prezentă ȋn numeroase aranjamente din grădini și ghivece.

Deseori, acompaniază alte specii cum ar fi viţa ȋngerilor sau Erika carnea.

Cum frunzele reflectă lumina, poate fi folosită ȋn grădinile de lună.

Florile sale mici, grupate ȋn inflorescenţe globulare, au culoare aurie. Apar ȋn perioada decembrie-ianuarie, perioada de vară ȋn emisfera australă și atrag o mulţime de insecte polenizatoare.

Vezi și: https://casoteca.ro/?s=vita+ingerilor

Tufa perniţă- ȋngrijire

Tufa perniţă este o plantă care are nevoie de multă lumină și de un sol bine drenat. La maturitate, rezistă la secetă, vȃnt, salinitate crescută a aerului, lipsa nutrienţilor sau temperaturi scăzute, dar moare dacă este udată ȋn exces.

Substratul preferat este cel nisipos, cu fertilitate scăzută și cu pH alcalin.

Se ȋnmulţește ușor prin butași și seminţe. Acestea din urmă, germinează ȋn 10-30 zile.

Dacă se dorește toaletarea tufei, aceasta trebuie realizată după perioada de ȋnflorire.

Piaţa oferă numeroase varietăţi, de la unele pitice, cum este Silver Nugget, la altele cu o nuanţă puternică de argintiu, Canal Rock.

Specia este folosită deseori ȋn controlul eroziunii solului, la decorarea parcurilor și a parcărilor, dar și ȋn grădinile de coastă, a celor din zonele semi-aride și a celor mediteraneene. Faptul că se vede bine noaptea, a făcut să fie plantată și pe marginile aleilor de pe faleze.

Sursa foto: Pinterest

Articolul Tufa perniţă, tufa care strălucește ȋn lumina lunii apare prima dată în Casoteca.


Source: Casoteca

Previous Article4 dintre cele mai populare jocuri pe mobil în deceniul trecutNext ArticleCălătorie între occident și orient: Festivalul de Muzică Veche București
Cand pasiunea devine meserie, poti spune ca esti implinit din punct de vedere profesional. Pasiunea mea pentru lumea virtuala se traduce in creare si dezvoltare de site-uri si portaluri, atat externe, cat si pentru portofoliul intern.
x
Da-mi un "Like":