În sezonul rece, pericolul incendiilor electrice este și mai mare, deoarece stăm mai mult acasă și folosim mai multă energie electrică. Când vine vorba de protecție împotriva incendiilor care au loc la domiciliu, principalul sfat pe care îl auzim pretutindeni este să deconectăm toate aparatele pe care nu le utilizăm. Într-adevăr, un aparat deconectat este mai sigur decât unul care a rămas în priză. Pe de o parte, veți economisi bani, deoarece aparatele conectate încă mai folosesc energie. Pe de altă parte, veți proteja echipamentele de supraîncălzire sau supratensiuni. Dacă prizele nu sunt prea accesibile și vă este greu să scoateți echipamentele din priză după ce le-ați utilizat, investiți într-o priză inteligentă sau într-o bară de extensie care vă ajută să economisiți energie.
Iată și alte modalități prin care puteți preveni incendiile și catastrofele electrice acasă:
Lăsați spațiu pentru circulația aerului
Echipamentele electrice au nevoie de spațiu pentru a funcționa corespunzător. Atât timp cât aerul circulă în jurul lor, se vor menține reci în timp ce funcționează. În lipsa spațiului necesar pentru circulația aerului, echipamentele se pot supraîncălzi și pot fi un pericol de incendiu. De asemenea, nu puneți nimic deasupra aparatelor electrice și nu folosiți echipamente electrice în dulapuri. Chiar dacă vă tentează ideea de a vă depozita cuptorul cu microunde în dulap și de a nu-l scoate de acolo pentru a-l utiliza, încercați să evitați această greșeală care poate fi foarte costisitoare. Iar dacă utilizați un calorifer electric sau o aerotermă, asigurați-vă că amplasați echipamentul la cel puțin 1 metru de perete.
Asigurați-vă că toate ventilatoarele de evacuare sunt curate
Unele echipamente de uz casnic, cum ar fi plitele, hotele și centralele termice, au ventilatoare de evacuare. Acestea se pot murdări, se pot înfunda și pot acumula praf. Mențineți curate ventilatoarele de evacuare pentru a beneficia de mai multă eficiență energetică, dar și pentru a preveni pericolul unui incendiu casnic.
Nu supraîncărcați prizele
Supraîncărcarea prizelor este o cauză comună care provoacă incendii electrice. Asigurați-vă întotdeauna că prizele sunt reci la atingere și conectați doar un singur aparat la o priză.
Verificați siguranța
Nu este dificil să înlocuiți o siguranță, dar asigurați-vă că o veți utiliza pe cea potrivită pentru echipamentul pe care îl veți folosi. Folosirea unei siguranțe necorespunzătoare poate duce la supraîncălzirea unui cablu, ceea ce înseamnă că vă expuneți echipamentele de uz casnic la tot felul de defecțiuni electrice. Când vine vorba de montarea unei prize sau a unei siguranțe sau de alte sarcini electrice, echipați-vă cu un aparat de măsurat rezistența de împământare, pe care îl puteți achiziționa de aici la preț avantajos și cu livrare rapidă.
Evitați utilizarea aparatelor contrafăcute
Chiar dacă au prețuri mult mai mici, este bine să stați deoparte de aparatele contrafăcute, deoarece acestea nu îndeplinesc întotdeauna standardele naționale de siguranță. Evitați produsele electrocasnice contrafăcute, cum ar fi aparatele de îndreptat părul, ondulatoarele de păr sau epilatoarele. Astfel de echipamente de marcă falsă reprezintă cauza principală a șocurilor electrice și a incendiilor. Acest lucru este valabil și pentru baterii și încărcătoare. Prin urmare, achiziționați doar încărcătoarele oficiale pentru telefon sau laptop, direct de la producător.