Ce este detartrajul dinților?
Detartrajul dentar este o procedură prin care medicul dentist va îndepărta cantitatea de tartru aflată pe suprafețele dentare și interdentare. Acest procedeu este unul lipsit de durere și obligatoriu pentru menținerea unei igiene orale corespunzătoare.
Un detartraj dentar efectuat în mod corect este o procedură non-invazivă care nu afectează deloc structura dentară.
Când ai nevoie de detartraj?
Detartrajul este recomandat de două ori pe an, la un interval de 6 luni, pentru pacienții sănătoși. În cazul pacienților care sunt purtători de proteze sau implanturi, detartrajul este recomandat la 4 luni, iar pentru cei care sunt fumători, la 3 luni.
Atunci când nu sunt respectate aceste intervale, semnele că ai nevoie de un detartraj sunt următoarele:
- apariția cariilor;
- dinți care se mișcă;
- miros neplăcut în gură;
- pete pe dinți.
De ce trebuie tartrul îndepărtat?
Tartrul se formează prin mineralizarea în timp a plăcii bacteriene împreuna cu sărurile de calciu din saliva. Acesta aderă de suprafața dinților, dar și pe alte zone dure și anume: obturații (plombe), punți dentare, proteze, implanturi sau aparate ortodontice, și poate fi un factor favorizant al apariției bolii parodontale.
Depozitele de tartru inflamează și irită gingia, producând gingivite și parodontite ce pot ajunge până la pierderea dinților, și, nu în ultimul rând, degradarea dinților prin leziuni carioase.
Cum se face detartrajul dentar?
Sunt 2 metode prin care se poate face detartrajul:
Detartrajul manual este rar intalnit în tehnicile moderne de igienizare dentară. Acesta este intalnit mai des în parodontologie și în chirurgia dentară. În acest context, se folosesc chiurete pentru a îndepărta depuneri din pungi parodontale sau de pe suprafața implanturilor dentare.
Detartrajul cu ultrasunete este varianta ideală atunci când vorbim de cei mai mulți dintre pacienți, cu atât mai mult cu cât nu este dureros deloc. Detartrajul cu ultrasunete presupune utilizarea unei anse care vibrează extrem de rapid și care în contact cu tartrul dentar produce fracturarea și dislocarea acestuia de pe dinte.
Care sunt avantajele și dezavantajele detartrajului?
Beneficiile detartrajului sunt:
- oprirea avansării bolii gingivale;
- tratarea unei infecții și grăbirea vindecării;
- curățarea completă a dinților și gingiei;
- eliminarea halitozei;
- protejarea rădăcinilor dentare;
- prevenirea bolilor dentare și gingivale.
Riscurile unei proceduri de detartraj implică:
- durere și sensibilitate tranzitorie
- retragerea temporară a gingiilor și, în unele situații, fără să garanteze reatașarea gingiilor la dinți.
Cu toate acestea, riscurile sunt adesea minime și durează, în cele mai multe cazuri, de la 5 până la 7 zile.
Cât durează un detartraj?
Un detartraj dentar poate dura circa 15-60 minute, în funcție de dimensiunea depunerilor de tartru, dar și de starea danturii pacientului. Procedura de detartraj cu ultrasunete durează circa 30 minute, fiind mai rapidă și mai facil de realizat decât metodele de detartraj clasice.
Ce ar trebui să faci după intervenție?
După efectuarea detartrajului, păstrarea unei igiene orale corecte este prima condiție. Este indicată evitarea consumului de alimente dure, foarte calde sau foarte reci, de regulă, pentru câteva zile. Se recomandă evitarea alimentelor care pot păta dinții (vin roșu, cafea). O soluție buna poate fi folosirea unui pai, pentru a evita contactul acestor lichide cu smalțul.
În funcție de gradul de afectare și de amplitudinea manevrelor efectuate de medicul dentist, poate fi necesară revenirea la cabinetul stomatologic, pentru confirmarea faptului că procedura a dus la rezultatul așteptat, iar evoluția ulterioară este cea favorabilă.
Pentru astfel de proceduri – detartraj, consult, periaj profesional – și chiar pentru proceduri mai complexe – pentru implant dentar, proteze, coroane dentare, este indicat să alegi o clinică stomatologică ce oferă servicii diverse și specializări diferite.