Magazin

La ce să te aștepți când îți pui aparat dentar

Aparatul dentar este un tip de tratament ortodontic pe care pacienții îl folosesc pentru a ajuta la corectarea dinților supraaglomerați sau strâmbi. Acesta poate ajuta, de asemenea, la corectarea mușcăturii.

 

Dacă trebuie să îți pui aparat dentar și vrei să știi mai multe detalii despre proces – când trebuie pus, dacă doare, cum va arăta următoarea perioadă pentru tine sau cât costă un aparat dentar – ai ajuns în locul potrivit!

 

Doare aparatul dentar?

 

Fiecare persoană va avea o experiență diferită cu aparatul dentar, dar următoarele aspecte ar trebui să ofere o idee generală despre lucrurile la care să te aștepți în fiecare etapă a procesului de tratament:

 

Prima etapă: montarea aparatului dentar

 

Unele persoane pot fi nevoite să poarte distanțiere sau separatoare între dinți timp de o săptămână sau două înainte de montarea aparatului dentar. Acestea se pot simți strânse și dureroase pentru câteva zile, asemănătoare cu senzația de a avea mâncare prinsă între dinți, dar disconfortul ar trebui să dispară.

 

Când un ortodont montează pentru prima oară aparatul dentar, nu vei simți nicio durere imediată. Apoi vor fi atașate benzi în jurul molarilor din spate, proces ce poate fi temporar incomod, dar nu este dureros.

 

După aceea, dinții vor fi curățați sau „gravați” cu o soluție care are un gust puțin acru, după care medicul va aplica lipici pe fața setului de dinți de care urmează să fie atașat aparatul.

 

În cele din urmă, când bracketurile sunt la locul lor, medicul ortodont le va conecta pe toate cu un fir și va atașa fiecare capăt al firului de benzile din jurul molarilor din spatele gurii. Pasul final este adăugarea de benzi elastice pentru a ține firul în loc.

 

A doua etapă: purtarea aparatului dentar

 

Nu vei experimenta imediat nicio durere sau disconfort. Totuși, în câteva ore, presiunea blândă pe care aparatul dentar o exercită asupra dinților va începe să își facă efectul.

 

Presiunea aparatului dentar care trage încet dinții în aliniere poate crea durere și disconfort, care ar putea dura de la o zi sau două până la aproximativ o săptămână.

 

Câteva lucruri la care să te aștepți în prima săptămână:

 

  • gingii dureroase;
  • zgârieturi sau răni pe partea interioară a obrajilor din cauza frecării suporturilor metalice de ei;
  • tăieturi pe limbă dacă folosești limba pentru a simți aparatul;
  • te pot durea dinți, mai ales când mănânci.

 

A treia etapă: scoaterea aparatului dentar

 

Deși fiecare este diferit, aparatul dentar se poartă de obicei între 1 până la 3 ani. Când este timpul să scoți aparatul dentar, poți experimenta un anumit disconfort pe măsură ce ortodontul îl îndepărtează.

 

Ortodontul va îndepărta bracketurile, benzile și firele înainte de a curăța dinții pentru a îndepărta orice lipici. După finalizarea procesului, este posibil să fii nevoit să porți un dispozitiv de reținere detașabil pentru o perioadă stabilită, fie în timpul zilei, fie doar noaptea. Dispozitivul de reținere nu ar trebui să provoace niciun disconfort suplimentar.

 

Unele dispozitive de reținere sunt permanente și vor necesita un ortodont pentru a le lipi pe dinți într-un mod similar cu aparatul dentar.

 

Nu este neobișnuit ca oamenii să aibă probleme cu curățarea corectă a dinților în timp ce poartă aparat dentar sau dispozitiv de fixare. Această dificultate poate duce la carii, ce pot fi dureroase, dar ce pot fi prevenite cu ajutorul unei bune igiene orale și evitării alimentelor lipicioase, cu zahăr.

 

Dacă ai nevoie să mergi la dentist, este indicat să vizitezi acele clinici stomatologice care oferă diverse servicii și care îți pun la dispoziție toate detaliile care te interesează, în funcție de tratamentul de care ai nevoie sau procedura pe care ți-o dorești: de la preț albire dinți până la procesul montării coloanelor dentare.

Previous ArticleCum îți poate salva dinții detartrajul?Next ArticleTips&tricks: cum să alegi smart ușa intrare casă?
Cand pasiunea devine meserie, poti spune ca esti implinit din punct de vedere profesional. Pasiunea mea pentru lumea virtuala se traduce in creare si dezvoltare de site-uri si portaluri, atat externe, cat si pentru portofoliul intern.
x
Da-mi un "Like":