Înainte de a putea avea grijă de un nou-născut, trebuie mai întâi să ai grijă de corpul tău. Orice mămică însărcinată trebuie să fie puternică nu doar pentru sine, ci cât pentru doi oameni deoarece în burtica ei se dezvoltă un tânăr lăstar care are nevoie de ea să fie sănătoasă, odihnită, liniștită și cu o stare emoțională cât mai bună.
În ceea ce privește sănătatea, există niște lucruri de bun simț pe care toată mămicile le știu și le pun în practică fără să se informeze pentru că pur și simplu așa le dictează instinctul. Dar pe de altă parte, idei precum evitarea părului de pisică în sarcină pentru a reduce riscul de îmbolnăvire al fătului s-ar putea să fie niște informații noi pentru unele cititoare.
Suntem convinși că și tu îți dorești ce-i mai bun pentru tine și pentru puiuțul din pântecele tale, așa că, dacă vrei să ai un organism sănătos, pune în aplicare următoarele sfaturi recomandate de specialiști.
Ce să faci ca să fii sănătoasă și puternică în timpul sarcinii?
Ia vitamine: Există o mulțime de suplimente alimentare recomandate în Sarcină și alăptare care te-ar putea ajuta enorm ca să treci cu bine peste aceste provocări din viața ta. De exemplu, acidul folic este unul din acele suplimente pe care ar trebui să le iei încă de când te-ai hotărât să faci un copil, iar magneziul și calciul te-ar putea ajuta enorm să scapi de cârcei și alte neplăceri din timpul sarcinii.
Fă sport în mod regulat: Există exerciții fizice pe care le pot face și femeile gravide și chiar ar trebui să le facă dacă vor să fie sănătoase și să-și mențină silueta zveltă, în ciuda kilogramelor în plus pe care le acumulează în mod complet natural în timpul sarcinii. Multe femei au impresia că atunci când sunt însărcinate ar trebui să dea frâu liber tuturor poftelor și să uite măcar pentru 9 luni de siluetă sau chiar mai mult dacă aleg și să alăpteze. Dar această gândire nu numai că nu este deloc sănătoasă pentru ele și pentru făt, ar putea duce chiar la probleme grave în timpul sarcinii.
Educă-te: În ziua de azi oricine deține un telefon mobil sau alt terminal cu acces la internet poate afla orice fel de informații dorește. De aceea și tu, mai ales ca femeie însărcinată, ar trebui să profiți de acest lucru și să te autoeduci aflând cât mai multe despre efectele sarcinii asupra organismului tău, dar și ce trebuie să faci ca să fii sănătoasă și să ai un făt sănătos.
Reevaluează-ți mediul de lucru: Dacă lucrezi într-un mediu toxic sau nepotrivit pentru o gravidă, ar trebui să spui asta imediat medicului tău și bineînțeles, angajatorului. Pe de-o parte medicul îți poate explica de ce fel de factori de risc trebuie să te ferești și care sunt cele mai bune condiții de lucru pentru tine, iar angajatorul ți le poate oferi pe baza recomandărilor acestuia. Așa că, deși poate ai vrea să mai păstrezi un timp secretul sarcinii, dacă lucrezi într-un mediu de lucru periculos pentru sănătatea ta, ar trebui să-ți reevaluezi mediul de lucru și să iei acțiune în privința condițiilor oferite de acesta.
Monitorizează-ți greutatea în mod regulat: Așa cum am menționat și în rândurile de mai sus, nu este sănătos să câștigi zeci de kilograme în sarcină, chiar dacă porți în pântece un copilaș care se hrănește și el din ceea ce consumi. Ideea că o femeie însărcinată ar trebui să consume pentru doi s-a dovedit complet greșită prin studii de specialitate și dacă ai dubii cu privire la kilogramele pe care le-ai luat în sarcină, ar trebui să discuți imediat cu doctorul tău și să-i vorbești despre îngrijorările tale pentru a te îndruma.
Nu consuma medicamente decât la recomandarea medicului tău: Nu este bine să consumi medicamente în sarcină deoarece efectele lor secundare pot afecta în mod negativ dezvoltarea fătului. De asemenea, dacă obișnuiai să urmezi un tratament înainte de a rămâne însărcinată, ar fi bine să întrebi medicul dacă este bine să-l continui sau ar fi indicat să-l înlocuiești cu alte variante.