Gătitul miresei reprezintă un obicei de nuntă din România, care a fost păstrat cu strictețe în aproape toate zonele din țară și care variază în funcție de regiune. Obiceiul face referire la faptul că mireasa trebuie să își pregătească ținuta pentru nunta, machiajul și coafura în ziua evenimentului pentru a arăta perfect cu ocazia acestui eveniment important din viața sa. Fiecare mireasă vrea să arate ca o prințesă în această zi magică din viața ei, când își unește destinul cu cel al bărbatului iubit.
La fel cum pentru momentul în care mireasa își dă voalul jos se folosește o eșarfă pentru dezgătit mireasa iar pentru momentul gătitului sunt anumite articole și obiecte de care mireasa are nevoie.
Cine ajută mireasa și de ce obiecte are nevoie?
În momentul în care mireasa se pregătește, va fi ajutată de mama sa, de nașă și de domnișoarele de onoare. Conform traidției, gătitul miresei are loc în acea cameră în care mireasa a dormit în ultimii ani sau în care și-a petrecut copilăria. În prezent, cele mai multe dintre mirese se gătesc de nuntă în camere de hotel mai ales dacă nunta este organizată în alt oraș față de cel în care mireasa a copilărit.
Fiecare pas din gătitul miresei este filmat și în tot acest proces mireasa trebuie să folosească un set special pentru gătitul miresei care include tăviță, oglindă și perie de păr. De asemenea, setul paote include opțonal și cutia pentru verighete.
Seturile alese sunt decorate în culorile nunții sau în funcție de tematica evenimentului. Tradiția cu gătitul miresei va fi urmată și de alte obiceiuri cum ar fi împărțirea florilor pentru invitați sau ruperea turtei pe care nașa o va pune deasupra capului miresei. Dupa toate datinile acesta, alaiul de nuntași va face o horă în fața casei și vor porni cu toții către biserică.
Multe dintre aceste obiceiuri au dispărut în anumite zone. Unul dintre ele este chiar această horă pe care am menționat-o pentru că de foarte multe ori nu se mai potrivește cu evenimentele moderne. Este ciudat să faci o horă în fața unui hotel și este posibil ca administrația unității de cazare să nu fie de acord cu astfel de manifestări. De aceea, în orașe, părțile tradiționale mai zgomotoase au fost eliminate din motive evidente.
În ceea ce privește accesoriile incluse în setul pentru mireasă, ele vor fi păstrate cu drag de aceasta. Tăvița este un obiect util și ulterior poate fi folosită inclusiv pentru obiectele de la petrecerea de moț sau de la ruperea turtei copilului, cutiuța pentru verighete poate fi folosită într-o casetă de bijuterii și oglina și peria de păr vor deveni accesorii speciale pentru îngrijirea copilului.
Acest obicei se păstrează încă și este unul dintre cele mai interesante din cadrul unei nunți. Cei care păstrează vii datinile și tradițiile optează de cele mai multe ori pentru motive populare care să decoreze setul pentru gătitul miresei, iar culorile variază în funcție de tematică și de sezon.