Autoritatea care supraveghează finanțarea partidelor din România și corectitudinea alegerilor a avertizat AUR că este ilegal să ofere servicii medicale gratuite. George Simion a declarat că nu oprește caravana cu unități sanitare mobile și că problema s-ar putea decide în instanță.
Cu peste 10 milioane de euro în conturi, după cum afirmă George Simion, AUR vrea să cumpere trei TIR-uri și o autoutilitară. Valoarea achiziției ar fi de un milion de euro. Autoritatea Electorală Permanentă a aprobat deja legalitatea demersului.
Scopul AUR este ca TIR-urile să fie dotate cu aparatură medicală, iar mai mulți doctori să ofere analize și consultații gratuite populației. Costul pentru aparatura medicală ar mai fi de încă 200.000 de euro, spune Simion.
Caravana ar urma să străbată România în următoarele luni, iar în această acțiune ar urma să fie implicate mai multe fundații apropiate partidului, subliniază președintele AUR.
Pe lângă analize și consultații, oamenii care vor urca în TIR-urile AUR vor primi și informații politice
Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a avertizat că un astfel de demers este ilegal. Directorul general care se ocupă de controlul partidelor susține că o campanie derulată de un partid cu unități sanitare mobile excede legii.
Chiar dacă poziția AEP este clară, George Simion a declarat, pentru Libertatea, că planurile partidului nu vor fi modificate.
„AEP spune că nu este legal, noi avem altă opinie, o să vedem care va fi finalul. Nu am fost lăsați să construim un spital fizic, așa că vom face un spital mobil, respectând toate legile. Vom fi foarte atenți să nu încălcăm vreo lege și dacă se va întâmpla să încălcăm și constată Autoritatea Electorală Permanentă că am încălcat un articol dintr-o lege vom acționa în instanță să decidă instanța cum e mai bine”, a spus Simion pentru Libertatea.
Pentru a avea dreptul să folosească aceste unități mobile sanitare, AUR sau o fundație ar trebui să obțină de la Direcția de Sănătate Publică autorizația de funcționare.
„Nu cred că actuala coaliție o să ne pună piedici, nu cred că după ce nu ne-au lăsat să facem un spital ne vor pune piedici să ne deplasăm cu un spital mobil prin țară”, a declarat George Simion, insistând de mai multe ori că AUR va face totul conform legii.
De unde vrea AUR să cumpere TIR-urile de un milion de euro
Mașinile dorite de AUR ar urma să fie cumpărate de la o firmă din România, din județul Maramureș.
„Ca să nu cumpărăm TIR-uri din Germania sau Turcia, am găsit un producător în România. Vom semna cu un producător din Baia Mare”, dezvăluie Simion.
Firma din nordul țării este ATP Trucks, care aparține lui Mircea Cirț, spun liderii AUR. Consilier local în Baia Mare din partea PNL, Cirț a candidat pentru primăria municipiului în 2020, dar a pierdut în fața lui Cătălin Cherecheș.
În 2019, firma a lansat primul camion, la eveniment fiind prezent și ministrul pentru mediul de afaceri, comerț și antreprenoriat de la acea dată, Radu Oprea (PSD).
Vehiculele care urmează să fie comandate de AUR trebuie să fie compartimentate și amenajate astfel încât să formeze în interior încăperi de minimum 7 mp (de tipul unităților medicale mobile). În ele ar fi oferite, potrivit partidului, activități specifice de promovare a programului politic în domeniul sănătății, dar și acces la servicii primare de medicină.
Septimius Pârvu, Expert Forum: „Îmi fac mâine un partid și organizez nunți”
Expertul electoral Septimius Pârvu consideră demersul AUR ca fiind unul populist și fără legătură cu activitatea directă a unui partid politic.
„Aș fi surprins să văd că Ministerul Sănătății sau DSP ar autoriza o astfel de caravană medicală. Este interesant să vedem și cum se vor raporta cheltuielile. Rolul partidelor este de a forma opinia publică, de a pune candidați, de a promova niște valori, nu de a oferi servicii… Îmi fac mâine un partid și organizez nunți sau prestez alte servicii care nu sunt de natura unui partid”, spune Pârvu (Expert Forum).
El subliniază că AUR încearcă să testeze limitele legale pentru a beneficia de anumite lacune. Conform legii privind finanțarea partidelor, controlul anual este efectuat de Autoritatea Electorală Permanentă. Instituția s-a pronunțat deja că demersul AUR este ilegal.
„AEP poate da amenzi sau face plângeri penale”, precizează expertul electoral. Dar, adaugă el, un astfel de caz nu a mai fost întâlnit, iar autoritățile s-ar putea să aibă dificultăți în a aplica legea.
Introducerea în ecuație a unei fundații, care alături de AUR ar putea colabora în caravana medicală, ridică și mai multe semne de întrebare în privința raportării sumelor cheltuite.
„Este genul de combinație care face lucrurile și mai neclare, nu știu despre ce fundație vorbește AUR. Poate și-au dat seama că legal nu e posibil doar cu partidul. Modelul a funcționat în Republica Moldova, politicienii și-au făcut fundații care finanțau campaniile electorale. Ocolești legea prin sistemul acesta”, explică Septimius Pârvu.
Concluzia acestuia: dacă AUR sau o fundație reușește să obțină autorizația de la DSP pentru caravana mobilă, AEP are șanse reduse să oprească TIR-urile Alianței pentru Unirea Românilor.