Nu se poate să mergi prin Capitală și să nu vezi cel puțin o trotinetă electrică parcată pe trotuar sau sprijinită de o clădire sau stâlp. Deși sunt foarte populare, nu toți cei care o folosesc știu care sunt regulile de circulație pentru trotinetele electrice. De aceea, Poliția Rutieră a colaborat cu platforma ENTR.ro pentru a prezenta cum să circuli corect și în siguranță cu trotinetele electrice, evitând riscul unei amenzi.
Deși au fost introduse în București de mai bine de 5 ani și regulile pentru folosirea lor sunt incluse în Codul Rutier din România din 2021, trotinetele electrice produc încă accidente frecvente pe străzile din Capitală și se află într-o „zonă gri”, deși din punct de vedere legal sunt considerate la fel ca bicicletele.
Prin urmare, cei din București care folosesc trotinetele electrice trebuie să știe că circulația cu acestea este obligatorie pe pistele pentru biciclete de pe carosabil sau trotuar, iar în absența acestora, utilizatorii trebuie să le folosească doar pe prima bandă, cât mai aproape de bordură, și nu pe trotuar.
Pentru a folosi legal o trotinetă electrică, fie că este cumpărată sau închiriată, trebuie să ai vârsta minimă de 14 ani, iar purtarea căștii este obligatorie până la vârsta de 16 ani.
,,Utilizatorii de trotinete electrice sunt obligați să respecte aceleași reguli ca și utilizatorii de biciclete. În primul rând este foarte importantă utilizarea echipamentului de protecție, fluorescent-reflectorizant când circulă noaptea sau vizibilitatea este redusă sau a căștii de protecție dacă vârsta este cuprinsă între 14 și 16 ani. Legislația nu mai prevede obligația de a folosi casca de protecție după vârsta de 16 ani, dar noi recomandă să fie folosită și după această vârstă pe tot parcursul deplasării.”, a afirmat purtătorul de cuvânt al Poliției Rutiere București, Claudiu Costea.
Este important să se cunoască regulile de circulație pentru trotinete electrice în afara zonei cu piste speciale, deoarece în București acestea sunt disponibile numai pe bulevardele importante. De asemenea, utilizatorii trebuie să fie conștienți că viteza maximă permisă este de 25 km/h, că o singură persoană poate călători legal pe o trotinetă și că circulația pe carosabil trebuie să se facă cât mai aproape de trotuar, niciodată printre mașini.