Merita Citit

O singură ofertă a fost depusă la licitația organizată de Primăria Capitalei pentru expertizarea Pasajului Basarab

Pasajul Basarab din București, inaugurat în 2011, va fi supus unei expertize tehnice după 12 ani de la construcție. Licitația organizată de Primăria Capitalei a atras o singură ofertă, depusă de firma Betarmex SRL, specializată în expertizare, proiectare și consultanță în construcții de drumuri, poduri și căi ferate. Valoarea contractului este de 375.000 de lei, echivalentul a 75.000 de euro.

Potrivit Clubului Feroviar, fostului primar general Traian Băsescu îi aparține ideea construirii Pasajului Basarab, iar licitația pentru constructor a fost organizată în timpul mandatului succesorului său, Adriean Videanu. Asocierea spaniolo-italiană FCC Construccion-Astaldi (rebotezată ulterior WeBuild) a fost selectată să construiască pasajul, care a fost inaugurat în 2011 de primarul general Sorin Oprescu. Cu toate acestea, pasajul nu a fost încă recepționat, deși au existat două încercări în acest sens în anii 2015 și 2018.

În perioada care a trecut de la inaugurarea pasajului, primăria Capitalei a fost condusă, în ordine, de Sorin Oprescu, Ștefănel Dan Marin (PMP), Răzvan Sava (PNL) – ambii interimari după arestarea doctorului Oprescu – Gabriela Firea (PSD) și Nicușor Dan (independent, susținut de PNL). Trăgând linie, patru primari n-au fost în stare să recepționeze pasajul. Rămâne de văzut dacă Nicușor Dan va fi în stare să facă recepția, a transmis Clubul Feroviar în legătură cu recepționarea Pasajului Basarab.

Investiția pentru Pasajul Basarab includea și trotuarul rulant dintre Gara de Nord și Gara Basarab, dat în folosință în 2013, dar care a fost oprit după doar un an. Proiectul a costat 11 milioane de lei și a inclus șase trotuare rulante, câte trei pentru fiecare sens, cu o lungime de 80 de metri fiecare, care se deplasau cu 0,5 metri pe secundă. Acestea aveau o capacitate maximă de 6.000 de persoane pe oră pe sens. În anul 2020, trotuarul rulant a fost vandalizat, iar autorii nu au fost identificați.

Previous ArticleO bucureșteancă a fost agresată de un grup de tineri într-un tramvai din BucureștiNext ArticlePrimul tren electric ce a fost contractat de către Statul Român a intrat în producție și va ajunge în țară în luna iulie a anului 2023
x
Da-mi un "Like":