Platforma pentru măsurarea calităţii aerului din Bucureşti aerlive.ro a înregistrat, marți dimineață, 14 februarie, un nivel „foarte ridicat” al poluării în Capitală, în special în zonele Piața Rahovei și Prelungirea Ghencea. Contactat de Libertatea, comisarul șef al Gărzii de Mediu, Aurelian Păduraru, a spus că sursa poluării este „cel mai probabil depozitul de deșeuri de la Vidra”, aflat în sudul Capitalei.
„Bucureștiul s-a înroșit pentru Valentines Day. Începând cu ora 19.00 pe 13 februarie senzorii au detectat valori în creștere a particulelor în suspensie”, scrie în postarea pe Facebook a platformei pentru măsurea calității aerului, AerLive. „Cel mai afectat este nord-vestul Capitalei, dar, după cum se observa, nicio zonă nu a scăpat de poluare”, mai scrie în mesaj.
Potrivit HotNews, și rețeaua independentă de monitorizare a calității aerului – Airly.org – a înregistrat, luni seară și marți dimineață, valori instant de până la 9 ori mai mari față de cele recomandate de Organizația Mondială a Sănătății pentru media zilnică.
Ce spune Garda de Mediu
Contactat de Libertatea, comisarul șef al Gărzii de Mediu, Aurelian Păduraru, a declarat că sursa poluării masive este, cel mai probabil, un depozit de deșeuri de la Vidra, adică un depozit din sudul Capitalei, nu în zona de nord-vest, unde platformele de măsurea aerului au înregistrat cele mai ridicate valori.
„Se pare că depozitul de deșeuri de la Vidra este sursa, însă nu putem fi cerți, pentru că ar trebui demonstrat cu probe. Dar, date fiind deficiențele constatate și sancțiunile aplicate acolo, aceste lucruri ne pot conduce la ideea că acel depozit este sursa”, a spus Aurelian Păduraru.
Potrivit acestuia, în urmă cu câteva zile, instituția a efectuat un control Vidra, unde s-au dat amenzi de 100.000.
El a acuzat apoi că situația va continua, „până când factorii de decizie din Bucuresti și Ilfov, în speță primăria condusă de Nicușor Dan și Consiliul Județean Ilfov, condus de Hubert Thuma, vor face demersurile pentru înființarea unui sistem de management integrat al deșeurilor”.
Bucureștiul nu are posibilitatea să mai înființeze astfel de depozite ecologice pentru că totul este acoperit de construcții. Doar în Ilfov se mai pot înființa depozite de deșeuri menajere.
Șeful Gărzii de Mediu pentru Libertatea:
În urma poluării, Cătălin Drulă, deputat și președintele USR, a scris pe pagina de Facebook că îl va chema în Parlament, la Comisia de Mediu, pe șeful Gărzii de Mediu pentru a da explicații.
„Poluare extremă în Bucureşti şi Ilfov în această dimineaţă. Ca de obicei, tăcere din partea autorităţilor”, a transmis Cătălin Drulă pe Facebook.
În replică, Aurelian Păduraru a spus că „nu răspundem la astfel de postări”. „Dacă suntem solicitați din partea oricărei comisii din Parlament, nu avem nimic împotrivă să venim cu detalii și precizări. Ce v-am spus dumneavoastră le vom spune și membrilor comisiei”, a afirmat șeful Gărzii de Mediu pentru Libertatea.
Care sunt sursele de poluare din București
Studiile făcute până acum de Primăria Capitalei și INSP, citate de HotNews, arată că cei mai mari poluatori sunt traficul (45%) și încălzirea rezidențială (45% – sistemul centralizat și încălzirea individuală – sobe, centrale, alte surse de încălzire). Mai sunt însă și arderile de deșeuri din jurul Capitalei, care nu apar în rapoartele oficiale, subliniază sursa citată.