Merita Citit

Cele mai multe locuri de muncă scoase de statul român la concurs de la începutul anului sunt în București

Începând cu anul 2023, statul român a pus la dispoziție aproape 3.000 de locuri de muncă, majoritatea fiind în București. Primăriile, școlile și spitalele sunt cei mai mari angajatori la nivel național. Potrivit datelor furnizate de agregatorul de joburi JobRadar24.ro, în primele luni ale anului, instituțiile de stat au scos la concurs aproape 3.000 de posturi. Conform acestor informații, 9 din 10 posturi sunt pentru funcții de execuție, iar mai puțin de 200 dintre ele sunt pentru funcții de conducere.

Cele mai multe locuri de muncă vacante sunt oferite de instituțiile de stat din București, fiind disponibile 430 de posturi. Cluj, Iași și Timiș ocupă locurile următoare, cu peste 100 de posturi vacante fiecare. În opoziție, se află județele Vrancea, Sălaj, Mehedinți, Ialomița, Caraș Severin și Gorj, care oferă mai puțin de 30 de posturi disponibile pentru români. Aceste județe se numără și printre cele cu cele mai puține locuri de muncă oferite de operatorii privați și cu rate de șomaj peste media națională, conform eJobs.ro.

Potrivit declarației CEO-ului eJobs România, Bogdan Badea, statul român devine un competitor real pentru angajatorii din sectorul privat, având în vedere că o mare parte din oameni își doresc să lucreze în instituțiile de stat. De asemenea, Badea a afirmat că autoritățile au deblocat angajările pentru 90.000 de posturi pentru anul 2023.

În 2022, conform datelor JobRadar24, la nivel național au fost oferite puțin peste 12.000 de posturi.

Să nu uităm, totodată, că rămâne asocierea tradițională pe care o fac candidații între joburile la stat și ideea de stabilitate. Corelat cu creșterea salariilor, varianta angajării în această zonă devine din ce în ce mai atrăgătoare, inclusiv pentru candidații tineri, care obișnuiau până acum să se uite preponderent, dacă nu chiar exclusiv, către angajatorii privați”, precizează Bogdan Badea, CEO eJobs România.

Potrivit comunicatului de presă, instituțiile care oferă cele mai multe locuri de muncă pentru cetățeni la nivel național sunt:

 • Primăriile,
 • Școlile,
 • Spitalele,
 • Liceele/școlile profesionale/colegiile tehnice/colegiile naționale,
 • Universitățile.

În plus, comunicatul de presă dezvăluie și care sunt posturile care au avut cel mai mare număr de candidați. Acestea sunt:

 • Muncitor calificat și necalificat,
 • Îngrijitor,
 • Asistent medical,
 • Referent,
 • Șofer,
 • Paznic.

O bună parte din aceste joburi intră în orizontul profesional al candidaților din categoria de vârstă 45+, care privesc cu un grad mare de încredere o eventuală angajare la stat, dar sunt neîncrezători în schimb, în șansele pe care le au de a se angaja într-o companie din mediul privat, a mai declarat  Bogdan Badea.

Pe platforma eJobs.ro există în prezent 29.000 de posturi disponibile, dintre care 1.300 sunt în instituții publice. Printre autoritățile din București care au anunțat că doresc să angajeze în acest an se numără: Poliția Locală Sector 6, Societatea de Transport București (STB), Primăria Sectorului 6 și Primăria Sectorului 2.

Previous ArticleAstăzi, în jurul orei 12:05, tencuiala unui balcon din centrul Capitalei a căzut peste o mașină parcată în acea zonăNext ArticleMașină parcată pe linia de tramvai în București. Traficul îngreunat zeci de minute
x
Da-mi un "Like":