Merita Citit

Primăria Sectorului 3 a anunțat că va demola din toate stațiile de metrou de pe raza acestui sector

Primăria Sectorului 3 a anunțat că va desființa toate chioșcurile din stațiile de metrou din raza sa teritorială, nu doar cele de la stația Piața Unirii, după ce a primit o solicitare din partea spotmedia.ro. Deși majoritatea chioșcurilor au dispărut deja ca urmare a unei inițiative a Ministrului Transporturilor, mai există câteva spații comerciale care își desfășoară activitatea.

Primarul Sectorului 3, Robert Negoiță, a anunțat că va face curățenie în stația de metrou Piața Unirii într-un videoclip postat pe Facebook la începutul lunii. La cererea spotmedia.ro, Primăria Sectorului 3 a confirmat că intenționează să desființeze toate chioșcurile din stațiile de metrou din Sectorul 3 și că Metrorex SA ar fi putut să le demoleze singur, dar acum se vor ocupa de acest lucru.

Spotmedia.ro a anunțat că a urmat traseul de metrou pentru a găsi ultimele chioșcuri care încă funcționează, chiar dacă majoritatea acestora au fost închise acum doi ani, la inițiativa Ministrului Transporturilor.

Primăria Sectorului 3 a răspuns la cererea spotmedia.ro, confirmând că intenționează să desființeze 67 de spații comerciale:

Primăria Sectorului 3 va proceda la desființarea pe cale administrativă a 67 de unități modulare cu destinația spațiu comercial situate în stațiile de metrou de pe raza Sectorului 3.

Chioșcurile care urmează să fie desființate sunt amplasate în stațiile de metrou Republica, Nicolae Grigorescu, Titan, Mihai Bravu, Costin Georgian, Dristor 1, Dristor 2 și Piața Muncii. Aceste spații comerciale sunt în prezent goale și insalubre, cu excepția câtorva chioșcuri care încă mai funcționează.

Spotmedia.ro a întrebat reprezentanții PS3 de ce aceste chioșcuri nu au fost demolate în ultimii doi ani, la fel ca cele din celelalte sectoare ale orașului:

În anul 2021, ca urmare a unei adrese a Metrorex prin care se solicita „efectuarea de verificări și punerea în aplicare a prevederilor legale privind desființarea în regim de urgență a construcțiilor provizorii cu destinație comercială aflate pe domeniul public al statului din stațiile de metrou de pe raza Sectorului 3, București”, polițiștii locali din cadrul serviciului Disciplina în construcții au efectuat controale (….) verificând legalitatea executării lucrărilor la spațiile comerciale din toate stațiile de metrou din raza de competență teritorială.

În urma controalelor efectuate în prezența unui reprezentant al Metrorex SA au fost identificate următoarele situații:

 • construcții realizate în baza unor autorizații de construire emise de Primăria Sectorului 3 în 2007 și care, la data controlului, nu respectau prevederile acestora.
 • construcții neautorizate”.

PS3 a afirmat că verificările efectuate în stațiile de metrou au durat mai mult de 15 zile de la primirea adresei de la Metrorex. Potrivit Art. 33 din Legea 50/1991, dacă trec mai mult de 15 zile de la notificare, administratorul zonei care se află în proprietatea statului, adică Metrorex SA, poate să desființeze construcțiile care nu dețin autorizație.

Primarul Robert Negoiță nu a dat nicio dispoziție în acest sens, mai ales că Metrorex a cerut ca desființarea să se facă în regim de urgență:

Metrorex SA avea posibilitatea să desființeze construcțiile nelegal executate într-un termen mai scurt decât cel necesar parcurgerii tuturor procedurilor legale pentru desființarea prin emiterea unor dispoziții de primar.
Având în vedere că până în anul 2023 Metrorex SA nu a procedat la desființarea spațiilor respective, desființarea urmează să fie realizată în baza unor dispoziții emise de primarul Sectorului 3″.

În stația de metrou Piața Unirii, majoritatea spațiilor comerciale sunt goale. Singurul magazin deschis este unul de haine, care este administrat de firma Ale & Ad Fashion SRL, conform certificatului de înregistrare afișat.

Acest magazin emite bon fiscal doar la cerere, dar nu indică clar produsele achiziționate. De asemenea, este posibil să plătești numai cu bani cash și nu este acceptată plata cu cardul.

Unicul beneficiar al firmei este I. A. M., conform listăfirme.ro. Aceasta este asociată cu E. C. M. în alte două companii numite Claudet Boutique SRL și Madame Boutique SRL. Aceste companii au avut mai multe spații comerciale închiriate la metrou înainte ca acestea să fie demolate.

În acea perioadă, mai multe publicații au relatat că fostul lider sindical de la metrou, Ion Rădoi, ar fi avut o relație destul de apropiată cu E. C. M.

Cele mai multe magazine deschise se găsesc în stația Dristor, după cum urmează:

 • Tarabă de bijuterii: Silver Stone Impex SRL, având ca acționari pe L. V. și B. M. R.
 • Magazin alimentar: Total Market Trading SRL, având ca acționari și beneficiari pe D. și V. A. B.
 • În Dristor 2 se găsesc încă două firme:
  • Patiserie: Anvopat SRL, având ca acționar și beneficiar pe A. N. C.
  • Magazin: Dolle Doly SRL 2000 SRL, având ca beneficiar pe D. V.
 • În stația Nicolae Grigorescu există un magazin administrat de Imortal Impex SRL, având ca asociați și beneficiari pe V. D. și L. M. D.
 • În stația Republica se află o patiserie administrată de New Nec Com SRL, având ca asociați pe C. și E. V.

 

Previous ArticleSediul BNR s-a umplut de fum, clădirea a fost evacuatăNext Article
x
Da-mi un "Like":