Costul vieții a crescut în ultimul an pe fondul inflației, afectând cu precădere vârstnicii, dar și studenții care încă nu au joburi sau lucrează doar part-time. Libertatea a mers la o cantină universitară, să vadă cum percep studenții noile prețuri și cum le influențează inflația de 14,5% viețile.
!function(e,i,n,s){var t=”InfogramEmbeds”,d=e.getElementsByTagName(„script”)[0];if(window[t]&&window[t].initialized)window[t].process&&window[t].process();else if(!e.getElementById(n)){var o=e.createElement(„script”);o.async=1,o.id=n,o.src=”https://e.infogram.com/js/dist/embed-loader-min.js”,d.parentNode.insertBefore(o,d)}}(document,0,”infogram-async”);Creșteri de preț martie 2022-2023Infogram
La 11.25, cu cinci minute înainte de deschiderea „Cantinei de la Drept”, aproximativ 15 studenți stau la rând în fața ușii. Povestesc despre esența vieții la vârsta lor: examene, profesori, iubiți și iubite, viitor. Cantina se află chiar în campusul Universității de Drept, vizavi de unul dintre căminele studențești. Dar mulți dintre studenții care mănâncă aici au cursuri în alte clădiri ale universității. Așa că pentru a beneficia de meniul la preț studențesc trebuie să facă mai multe drumuri prin Capitală.
„Cartofi prăjiți și ciorbițe”
E final de martie și în micul parc din fața cantinei toată natura este vie. Câțiva studenți fumează pe bănci. La 11.30, când un paznic deschide ușa, studenții intră fără să se grăbească.
„Vinerea și lunea e mai slab”, vin mai puțini studenți. Dar în restul zilelor, de multe ori este un flux mai mare decât pot gestiona cei aproximativ 18 angajați, explică pentru Libertatea reprezentanta cantinei.
„Ei vor ceva scurt și la obiect: cartofi prăjiți, piure, orez și friptură. Și ciorbițe. Vor ceva mai uscat la felul doi, nu tocane. Să mănânce repede și să plece”, mai spune femeia.
Unii dintre studenți vin cu laptopuri sau cărți și zăbovesc mai mult în interiorul cantinei de vizavi de Dâmbovița.
Meniul la împinge tava studențească
„Avansați, avansați, vă rog!”, repetă ca un refren doamnele de la casă, cele care încasează banii pentru mâncarea studenților. 6,40 lei; 9,50 lei; 11,70 lei; 32 de lei sunt printre sumele pe care le auzi în timpul vizitei la cantina studențească.
Cantina le este dedicată studenților și angajaților universității. Pe lista de prețuri afișată lângă vitrine, prețurile pentru angajați sunt un pic mai mari decât cele pentru studenți:
Ciorbă de văcuță: 5,30 lei pentru studenți și 7 lei pentru angajați;
Aripioare de pui crispy: 5 lei pentru studenți și 7 lei pentru angajați;
Salată de varză roșie: 1 leu pentru studenți și 1,40 lei pentru angajați.
16 lei pe „ciorbă, orez și încă ceva”, spune o tânără care și-a luat mâncarea în niște caserole de plastic, la pachet.
Mulți studenți se grăbesc să se întoarcă la cursuri și seminarii. În fața cantinei e un du-te vino constant.
Meniu de 100 de lei pe săptămână
Dami Ko, 21 de ani, și Soyeon Ji, 22 de ani, au venit din Coreea de Sud, să studieze limba română la București. „Cred că limba română e foarte frumoasă”, zic împreună. De când sunt aici, cheltuiesc aproximativ 100 de lei pe săptămână pentru mâncare. Vin destul de rar la cantină, dar când o fac, le place să mănânce mici, ciorbă sau sarmale. Sunt și cele trei feluri principale de mâncare românească din topul lor culinar.
În comparație cu prețurile de acasă, din Coreea de Sud, mâncarea din România este mai scumpă la restaurant, dar mai ieftină la supermarket, spun studentele.
Despre inflație, nu se pot pronunța, cele două tinere au venit aici la începutul anului și au luat prețurile așa cum erau deja. Spun „la revedere” și intră în cantină.
O mâncare nici prea prea, nici foarte foarte
Ștefan are 19 ani și studiază la Facultatea de Științe Politice. Vine la cantină cam de trei ori pe săptămână. „Nu e cea mai bună mâncare, dar e bună”, spune tânărul. De obicei, alege doar felul doi și-l costă 8-9 lei o porție de piure cu ceafă de porc, de exemplu.
Asta de la începutul lui 2023, când prețurile s-au mărit un pic, spune și colega lui, Ileana, 19 ani. „O porție mă costa 16 lei, acum dau 20-25, pe felul 1 și felul 2”, explică studenta.
Ei vin să mănânce în jur de ora 14.30. Au observat că puiul se termină primul din meniul cantinei.
Cei doi spun că traiul lor lunar îi costă în jur de 2.800 de lei, în care includ cam toate cheltuielile: mâncare, cămin (aproximativ 200 de lei), transport și ieșit în oraș.
Orarul face ca viața de student să fie mai costisitoare
La o masă pe care șase tineri o împart, se vorbește despre costurile transportului – „Eu pentru Constanța dau 36 de lei dus”; despre lipsurile din sălile de cursuri – „Nu ai unde să scrii, dacă vrei să-ți iei notițe, sunt niște tăblițe mici. Nu mai spun, dacă scrii cu stânga, nu există tăbliță, la toate pupitrele e poziționată pe dreapta”; și despre calitatea învățământului superior de stat – „Credeam că o să am mai multe beneficii, că o să evoluez, că o să fie mai complex, dacă sunt la o facultate de stat, dar pare că nu e așa”.
Unul dintre inconvenientele care le crește cheltuielile zilnice este și faptul că sunt zile în care au cursuri de la 8 dimineața la 8 seara, cu pauză în mijlocul zilei. „Ori sunt pauzele foarte scurte, ori de câteva ore”. În timpul pauzei, automat trebuie să stea undeva, beau o cafea, mănâncă de prânz, spun studenții. „Dacă mergi până la cămin, faci mai mult pe drum”, explică ei.
Întrebați despre nevoile lor, spun că ar trebui să fie alocate mai multe burse pe fiecare facultate. În prezent, bursa pe care o primesc cei care se califică este de 800 de lei/lună. Tinerii și-ar mai dori și „creșteri ale burselor, raportate la inflație“.