Mai multe târguri cu produse tradiționale au loc în acest weekend în București și, cum e minivacanța de 1 Mai, micii, consumați în mod tradițional în România de Ziua Internațională a Muncii, nu lipsesc de la niciunul dintre acestea.
Vremea frumoasă i-a scos din case pe bucureștenii care au rămas acasă în minivacanța de 1 Mai și mulți au ajuns la târgurile cu produse tradiționale organizate în Capitală începând de astăzi, 29 aprilie.
30 de lei, 5 mici cu pâine și muștar
Unul dintre târguri a fost deschis la primele ore ale dimineţii pe Bulevardul Basarabia, în apropierea Arenei Naționale.
Festivalul „Ziua Muncii” din sectorul 2 are porțile deschise până luni seară, iar vizitatorii pot alege din zeci de preparate pregătite la fața locului.
Sâmbătă, cozile cele mai mari s-au format, în jurul prânzului, la standurile speciale cu mici. Porția de cinci mici cu pâine și muștar costă 30 de lei, iar doritori sunt foarte mulți. Grătarele sfârâie la capacitate maximă.
Lumea se înghesuie și la frigărui sau fripturi, cârnați de toate felurile, tocănițe gustoase la ceaun, pastrame, cotlete, costiţe și jamboane. Nu lipsesc nici preparatele de pește, crap proaspăt, scoici sau creveți asezonați cu mujdei de usturoi.
Pentru cei mici există zeci de sortimente de dulciuri și prăjituri de toate felurile: produse turcești, cornulețe, plăcinte, gogoși, turtă dulce, kurtos kalacs, siropuri, dulcețuri și multă înghețată.
De la fasole până la cârnați și frigărui
Iată ce prețuri se practică la târg (porții de 100 g):
cârnați: 14 lei;
ceafă de porc: 15 lei;
costițe: 12 lei;
pastramă de berbecuț: 17 lei;
piept de pui: 12 lei;
frigărui: 12 lei
macrou la grătar: 14 lei;
doradă: 15 lei;
păstrăv: 18 lei;
hamsii: 16 lei;
mămăligă: 8 lei;
bulz ciobănesc: 20 de lei;
fasole cu costiță: 10 lei;
varză călită: 8 lei.
La târg se mai pot cumpăra căpșune cu 25 de lei/kg, roșii cu 39 de lei/kg și suc de rodii, cu 20 lei paharul de 250 ml.
În IOR e Festivalul „Micului cel mare”
Lângă Biserica de lemn maramureşeană din parcul IOR din București e în plină desfășurare un alt târg. Și aici, vedetă este micul tradițional, care costă șase lei bucata cu pâine și muștar.
Organizatorii se laudă cu mici din carne de porc, curcan, vită, pește sau vânat. Pe lângă mulți mici tradiționali, curge multă bere rece la draft sau la sticlă.
Oferim pastramă la ceaun, bulz, cârnaţi, tocăniţe şi tochituri gătite după reţete vechi tradiţionale, frigărui şi fripturi, cârnaţi proaspeţi sau afumaţi, dar și plăcinte, cozonaci şi poale-n brâu, dulciuri şi dulceţuri, brânzeturi şi afumături, jamboane, mușchiuleți.
Organizatorii evenimentului din IOR:
La acest târg bucureștean puteți mânca și din micul la metru, alături de berea la metru. Doritorii de dulce au la dispoziție cozonaci şi plăcinte poale-n brâu din Bucovina, alivenci moldoveneşti, prăjituri cu fructe, langoşi, gogoşi și clătite.
Evenimente speciale și în țară
Centrul orașului Tulcea găzduiește „Festivalul Micului cel Mare”, în Piaţa Civică şi în Orăşelul Copiilor la lacul Ciuperca. Până luni seară, acolo va avea loc un târg tradiţional cu preparate tradiționale, dar și evenimente muzicale. Cei mici vor avea parte de tobogane, carusele, piste cu maşinuţe sau trenuleţe.
Și la Deva are loc „Festivalul de 1 Mai”, în parcarea de la Shopping City Deva. „Grătarele vor abunda de bunătăți, iar berea o băgăm la rece de acum”, anunță organizatorii evenimentului, care își așteaptă vizitatorii până luni seară.