Îţi doreşti o carieră în domeniul culinar şi eşti pasionat de gătit şi dulciuri? Una dintre carierele pe care le poţi urma este cea de cofetar. Mai ales dacă eşti pasionat de prepararea dulciurilor, este important să ştii cum să-ţi dezvolţi abilităţile pentru un loc de muncă în acest domeniu. Află din articolul de mai jos cum să devii cofetar în România. Pe lângă abilităţile de gătit, este important să ai şi alte îndemânări necesare acestui job, mai ales că există multe locuri de muncă în acest domeniu.
Ce înseamnă să fii cofetar
Dacă pentru un ajutor de cofetar sau un cofetar la început de drum este suficient să știe cum se prepară deserturile de bază, unul ceva mai experimentat va trebui să dețină cunoștințe avansate și despre gramaje, produse sau cum se prepară deserturile complexe. Ce se întâmplă dacă în loc de zahăr alb pui zahăr brun? Cum influențează o cantitate mai mare de făină consistența unei prăjituri? Cum poți jongla cu ingredientele pentru a obține textura ideală?
Un cofetar este persoana care pregăteşte preparate dulci şi deserturi. Printre responsabilităţile acestuia se numără cele de mai jos:
- cântărește ingredientele conform rețetei;
- amestecă ingredientele cu mâna sau cu mașina pentru a obține consistența necesară;
- prepară deserturile sau produsele de patiserie în conformitate cu rețetele stabilite;
- ornează și decorează produsele de patiserie și deserturile;
- umple și glazurează produse de patiserie, amestecă ingrediente pentru prăjituri;
- face decoraţiuni pentru tort, întinde glazura;
- are grijă de normele de igienă la locul de muncă;
- raportează eventualele defecțiuni ale echipamentelor pentru a fi remediate în timp util;
- ţine socoteala stocurilor de ingrediente necesare pentru prepararea deserturilor;
- respectă regulile, normele și standardele de igienă și sănătate la locul de muncă;
- verifică valabilitatea și calitatea ingredientelor
Finalizează un curs de pregătire
Pentru a deveni un cofetar de succes, ai nevoie de un curs de pregătire în acest domeniu. Urmând un curs de cofetărie-patiserie, vei învăța despre ingrediente de bază, rolul lor în prepararea produselor, dar și modul în care acestea se combină unele cu altele și vei dobândi unele cunoștințe de chimie alimentară. Unele cursuri te vor învăța și care sunt procesele și etapele tehnologice, fluxul de lucru și tot ceea ce ține de buna funcționare a unui laborator de cofetărie. Ceea ce înseamnă că vei afla noțiuni despre utilaje, reguli de igienă și importanța autorizațiilor DSV/DSP, aspecte legate de aprovizionare, depozitarea ingredientelor, gestionarea timpului și multe altele.
Dezvoltă-ţi abilităţile necesare
O parte importantă din această meserie este să îţi dezvolţi abilităţile necesare. Printre cele mai importante abilităţi de care ai nevoie pentru a deveni un cofetar de succes se numără următoarele:
- Ca şi cofetar, pentru a prepara prăjituri bune, este important să fii creativ, pentru a veni constant cu reţete noi şi pentru a găsi noi variante la reţetele pe care vrei să le prepari.
- Lucru în echipă. Rareori se întâmplă să lucrezi singur într-o cofetărie sau într-un restaurant, așa că trebuie să știi cum să colaborezi cu ceilalți oameni din jurul tău, de la chelneri la bucătarul-șef și până la ajutoarele de cofetari.
- Pasiune pentru gătit. Să fii pasionat de gătit și de succesul tău ca bucătar îţi poate oferi determinarea de a lucra din greu pentru a obține rezultate de înaltă calitate. Te poate ajuta să-ţi construieşti reputația și să avansezi în industria ta. Continuând să îţi şlefuieşti abilitățile și să arăți o activitate inovatoare, s-ar putea să poți atinge obiective, cum ar fi să devii cofetar-șef la un restaurant, să gestionezi un personal mare de cofetărie, să deții propria ta cofetărie sau să devii profesor la o școală culinară.
- Simţul estetic. Pentru a crea o prăjitură bună, pe lângă gust şi miros, simţul estetic este la fel de important. De aceea, este important să-ţi dezvolţi simţul estetic, pentru a decora prăjiturile care să fie cele mai apreciate de clienţi.
- Experiență cu echipamentul de lucru. Pe lângă cuptorul de patiserie, tel și mixer, un cofetar trebuie să se priceapă să lucreze și cu echipamente complexe, cum ar fi malaxoarele, mașinile de foietat sau presele de aluat.
- Managementul timpului. Un cofetar lucrează întotdeauna contratimp: fiecare prăjitură sau tartă trebuie să stea un anumit număr de minute la cuptor, dar și comenzile trebuie să fie gata la timp pentru fiecare client în parte.
- Atenţie la detalii. Să coci o prăjitură nu este doar o artă, ci şi o ştiinţă. Este nevoie să ai atenţie la detalii, să ştii cum să amesteci ingredientele, dar şi care sunt cantităţile necesare pentru fiecare prăjitură.
Ţine cont de paşii de mai sus şi vei deveni un cofetar de succes, apoi aplică la joburile deschise din acest domeniu şi vei găsi unul care să ţi se potrivească. Îţi dorim mult succes!
Foto: Life Of Pix / Pexels